Mars kayalarındaki mor izler bilim insanlarını şaşırttı

Düzenleyen:
Mars kayalarındaki mor izler bilim insanlarını şaşırttı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Perseverance isimli gezgin aracı, Mars’ı karış karış keşfediyor. Perseverance’ın gönderdiği fotoğrafları inceleyen bilim insanlarının dikkatini kayalardaki mor izler çekti.

Bilim dünyasında, Güneş Sistemi’nin çorak ve soğuk gezegeni Mars, ‘Kızıl Gezegen’ olarak tanımlanıyor. Ancak NASA, bu tanımın değişmesini isteyebilir. Çünkü gezegenden gelen fotoğraflar, Mars kayalarındaki tuhaf mor kaplamayı gösteriyor. 

National Geographic'in haberine göre, Perseverance Mars'ta ziyaret ettiği hemen hemen her yerde bu gizemli renkleri keşfetti. Peki, bu rengin neden ve nasıl oluştuğuna dair bir fikir var mı? 

NASA bilim insanları bu rengin nasıl oluştuğunu henüz çözebilmiş değil. Ancak mor kayaların çeşitli şekil ve boyutlarda oluştuğunu gözlemlediler. 

MARS KAYALARI ANALİZ EDİLİYOR

Yakın tarihli bir Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) konferansında mor kayalar hakkında veri sunan Los Alamos Ulusal Laboratuvarında jeokimyacı Ann Ollila, sadece “Size gerçekten iyi bir cevabım yok” diyebildi. 

Mars kayalarındaki mor izler bilim insanlarını şaşırttı

Araştırmacılar, kökenini ortaya çıkarıp çıkaramayacaklarını görmek için mor izleri analiz etmeye devam ediyor. Bazı bilim insanları, bu morlukların kimyasal yapısının Mars'ın eski ortamı hakkında ipucu verebileceğini düşünüyor. 

Bununla birlikte, canlı organizmaların Dünya'da renkli kaya kaplamaları oluşturduğu biliniyor. Bu nedenle, mor izlerin Kızıl Gezegen’deki hayatın bir göstergesi olabileceğine inanılıyor. 

Bilim insanları, Perseverance’ın kayalardan örnek alarak Dünya’ya getirmesini dört gözle bekliyor. Eğer mor kaplamaların bulunduğu kaya örnekleri Dünya’ya ulaşırsa bilim insanları bunları analiz edebilir ve mor izlerin kökenlerini bulabilir. Ancak insanlığı yok edecek güçte korkunç bir uzaylı mantarı bulunmaması temenni ediliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...