ABD 31 adet SİHA'yı 4 milyar dolara sattı! Olay anlaşma onaylandı

Düzenleyen: / Kaynak: SavunmaSanayiST, AP
- Güncelleme:
ABD 31 adet SİHA'yı 4 milyar dolara sattı! Olay anlaşma onaylandı

Teknoloji Haberleri  / SavunmaSanayiST, AP

ABD, Hindistan'la 31 adet MQ-9B SkyGuardian insansız hava aracı için yaklaşık 4 milyar dolarlık anlaşma sağladı. Altı yıla yakın bir süredir üzerinde çalışılan bu kritik savunma anlaşması, bütçesiyle tartışma konusu oldu.

ABD, Hindistan'a SİHA satışı gerçekleştirdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, gerekli sertifikayı teslim ederek olası satışı ABD Kongresine bildirdi. Buna göre; Hindistan, ABD'den 4 milyar dolar bütçeyle 31 adet MQ-9B SkyGuardian silahlı insansız hava aracı satın aldı.

Söz konusu satış paketinin 31 adet SİHA dışında birçok mühimmatı da içerdiği belirtildi.

TPE-331-10-GD motorları, Selex SeaSpray AESA radarları, HISAR-300 radarları ve MX-20 elektro-optik sistemleriyle ek birçok sensör tedarikiyle lojistik destek hizmet de pakette yer alıyor.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, "Önerilen bu satış, ABD-Hindistan stratejik ilişkisini güçlendirmeye ve Hint-Pasifik ve Güney Asya bölgesinde siyasi istikrar, barış ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olmaya devam eden büyük bir savunma ortağının güvenliğini artırmaya yardımcı olarak ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir" denildi.

ALTI YILIN SONUNDA GELEN ANLAŞMA

Altı yıla yakın bir süredir üzerinde çalışılan bu kritik savunma anlaşması, Başbakan Narendra Modi'nin ABD ziyaretiyle son halini aldı ve 4 milyar dolarlık anlaşma tamamlandı. 31 insansız hava aracı Hindistan ordusu, donanması ve hava kuvvetleri tarafından kullanılacak.

BÜTÇESİYLE DİKKAT ÇEKTİ

Hindistan'a yönelik MQ-9 SkyGuardian SİHA satışı, 4 milyar dolarlık bütçesiyle dikkat çekti. Her bir SİHA’nın birim fiyatı, beraberindeki ek sistemler çıkarıldığında 110-120 milyon dolara tekabül ediyor.

Hindistan'a satılan SİHA’lar; F-35A Lightning II, Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale gibi 4.5 ve 5. nesil savaş uçaklarıyla aynı birim maliyete sahip görünüyor.

(Fotoğraf: GA-ASI)

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: SavunmaSanayiST, AP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...