Nobel ödüllü Profesör Sancar'dan 100. yıl vurgusu: En çok bilime ihtiyacımız var

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Nobel ödüllü Profesör Sancar'dan 100. yıl vurgusu: En çok bilime ihtiyacımız var

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Cumhuriyet'in 100. yılına ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin 2'nci yüzyılı için en çok bilime ihtiyacımız var. Bilimde kuvvetli olursak her şeyde kuvvetli oluruz" dedi.

Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Prof. Dr.Aziz Sancar, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne ilişkin değerlendirme yaptı. ABD'de North Carolina Üniversitesinde 2017'de Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmayı hatırlatan Sancar, burada dile getirdiği ifadelerini şöyle aktardı:

"Benim bilimsel olarak eğitilmem Türkiye'de gerçekleşti. Bilim metodunu Türkiye'de öğrendim. İlkokuldan liseye ve İstanbul Tıp Fakültesine kadar olağanüstü hocalarım oldu. Okuduğum yıllarda İstanbul Tıp Fakültesi Avrupa'nın en iyilerinden biriydi. Bu nedenlerle inanıyorum ki aldığım Nobel Ödülü, Atatürk ve Cumhuriyet tarafından kazanıldı. Bu sebeple Nobel madalyası Anıtkabir'de."

Nobel Ödülü'nün sadece kendisini ve Türkiye Cumhuriyeti'ni değil, bütün Türk dünyasını temsil ettiğini belirten Sancar, "Toprağımız bize verilmez, toprağımızı biz alırız." diye konuştu.

TÜRKİYE ARTIK 'GÜÇLÜ ÜLKELER' ARASINDA 

Sancar, Cumhuriyet'in kuruluşunun üzerinden geçen 100 yılda çok önemli aşamaların kaydedildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet'in ilk 100. yılında Türkiye, güçlü ülkeler seviyesine ulaştırıldı. Bu da Atatürk ve dava arkadaşlarının başlattıkları ve olmazsa olmaz devrimleri ve fikirleri sayesinde oldu. Türkiye Cumhuriyeti, kız ve erkek çocuklara sözde değil, fiilen eşit haklar sağlamak yolunda büyük adımlar attı. Örneğin Türkiye, Almanya'dan daha çok kadın fizik profesörü yetiştirmiştir. Ülkemiz, dünyanın öteki tüm ülkelerine nazaran daha çok fakirine de zenginine de eğitim olanağı sağlamıştır. Dünyanın her tarafında sözde büyük güçler tarafından her türlü zulüm ve haksızlık yapılırken Türkiye, her zaman barışçıl bir yol izledi ve gereğinde mazlumun hakkını savunmaya çalıştı.

Türkiye'nin 2'nci yüzyılı için en çok bilime ihtiyacımız var. Bilime savunmaya yaptığımız kadar yatırım yapmalıyız. Bilimde kuvvetli olursak her şeyde kuvvetli oluruz. Bunun ispatını şimdiki jeopolitik dünyada görmek mümkün."

AZİZ SANCAR'DAN GENÇLERE MESAJ 

Sancar, gençlere Cumhuriyet'in 100. yılına ilişkin şu mesajları verdi:

"Yeni kuşak çocuklarımıza tavsiyem, çok çalışın, günlük münakaşalarla zamanınızı boşa harcamayın. Hangi konuyu meslek olarak seçtiyseniz ona odaklanın. Batı'yı taklit etmeyin, onlar bizi taklit etsin, taklit edilecek çok erdemlerimiz var."

NOBEL ÖDÜLLÜ BİLİM İNSANI AZİZ SANCAR KİMDİR? 

Mardin'in Savur ilçesinde 1946'da dünyaya gelen Sancar, eğitimi olmayan ailesinin 8 çocuğundan biriydi. Çocuklarının eğitimine önem veren ailesi sayesinde üniversiteye kadar Mardin'de okudu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra ABD'ye lisansüstü eğitim için giden Sancar, doktora derecesini Teksas Üniversitesinden Moleküler Biyoloji alanında aldı. Sancar, DNA tamiri ve hücre döngüsü gibi alanlarda uzmanlaştı, 2015'te DNA tamiri ile ilgili Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile beraber kimya dalında Nobel Ödülü'nü kazandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...