Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Fransa OHAL’i 5. kez uzattı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Fransa OHAL’i 5. kez uzattı

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2016 - 20:57
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Fransa OHAL’i 5. kez uzattı
Fotoğraf Başlığı Fransa OHAL’i 5. kez uzatti

Geçen yıl düzenlenen Paris saldırılarının ardından ilan edilen OHAL uygulaması, seçim dönemine giren Fransa'da "yüksek terör tehdidi olduğu" gerekçesiyle 5. kez uzatıldı.

Kaydet
a- | +A

Fransa’da Kasım 2015’teki Paris saldırıları ertesinde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması, dün gece Mecliste yapılan oylamayla 5. kez uzatıldı. Seçim dönemine giren Fransa’da hükümet, OHAL’in uzatılma sebebini kısaca "yüksek terör tehdidi" olarak açıkladı. OHAL’in 15 Temmuz 2017’ye kadar uzatılması için verilen teklife 288 milletvekili onay verirken, 32 milletvekili hayır oyu kullandı. 5 oy ise çekimser olarak kayıtlara geçti.

Fransa Meclisinde kabul edilen uzatma kararının yürürlüğe girmesi için yarın Senatoda da oylanıp onay alması gerekiyor. Tasarının Senatodan da geçeceğine kesin gözüyle bakılırken, mayıs sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı ve haziran ayındaki genel seçim tamamlanana dek Fransa’nın OHAL şartlarında yönetileceğine işaret ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 13 Kasım 2015'te saldırılardan sonra yaptığı açıklamada ilan ettiği olağanüstü hal uygulaması, Bakanlar Kurulunda kabul edilerek Şubat 2016'ya kadar uzatıldı.

Fransa'nın Cezayir Savaşı'ndan (1954-1962) sonra ilk kez ilan ettiği olağanüstü hal ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) de askıya alındığı Avrupa Konseyine bildirildi. Şubat ayında tekrar Bakanlar Kurulu kararıyla OHAL uygulamasının 3 ay daha uzatıldığı açıklandı. Haziran ayında Fransa'da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) sonuna kadar ülkenin OHAL ile yönetilmesi kararlaştırıldı.

OHAL'in 3. kez uzatılma kararının verildiği 14 Temmuz Nice saldırısından saatler önce, Cumhurbaşkanı Hollande, "Olağanüstü hal uygulamasına 26 Temmuz'da son vereceğiz" açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan sadece 8 saat sonra düzenlenen saldırıda 86 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı sonrası OHAL'in 3 ay daha uzatılacağını ilan eden Hollande, 21 Temmuz'da Bakanlar Kurulunda alınan kararla sürenin 6 ay daha uzatıldığını açıkladı. Şubat ayında sona erecek OHAL'in Mayıs 2017'de cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek Fransa'da bir kez daha uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Başbakan Manuel Valls’in istifası ile hükümet değişikliğine giden Fransa’da kanun gereği OHAL’e ilişkin düzenlemenin yeniden yapılıp oylanması gündeme geldi.

Fransa'nın 1962 Cezayir Savaşı'ndan beri ilk kez karşılaştığı durum, gündelik hayatı da belirgin bir şekilde etkiledi. Charlie Hebdo saldırısından sonra şehir merkezlerinde, kamu binaları, AVM ve önemli alanlarda uygulanmaya başlanan asker destekli "devriye operasyonu", 13 Kasım saldırıları ile genişletilerek tüm ülkeye yayıldı. 10 binden fazla asker ve jandarma, Fransa sokaklarında devriye gezerek halka, güvenliğin sağlandığını telkin etmeye çalıştı.

Alınan tedbirler

OHAL ilanının ilk günlerinden itibaren baskınlar, gözaltılar, soruşturmalar ve yargı süreçleri ivedilikle devreye sokuldu. Başbakan Bernard Cazeneuve, "Fransa'nın terörle mücadele yeni bir döneme girdiğini" belirttiği son toplantısında, OHAL kapsamında yürütülen işlemlerle ilgili rakamları paylaştı.

2015 Kasım ayından itibaren bir yılda 4 bin 194 adrese polis baskını gerçekleştirildiğini açıklayan Cazeneuve, 434 kişinin gözaltına alındığını, bin 400 kişiyi ilgilendiren 670 hukuki prosedürün devam ettiğini, 94 kişinin hüküm giydiğini, ev hapsi kararı verilen 612 kişiden halen 95’inin bu cezayı çekmekte olduğunu söyledi.

Bu çerçevede 201 yabancıya Fransa'ya giriş yasağı getirildiği, 430 kişiye de Fransa dışına çıkma yasağı konulduğu bilgisini paylaşan Cazeneuve, "Şiddet, nefret ve terörü körükleyen hiç kimseye müsamaha gösterilmeyeceğini" vurguladı.

OHAL çerçevesinde alınan kararlar arasında 20 cami veya mescidin kapatılması ve 15’e yakın derneğin kapatılması da kayıtlara geçti.

Terörü övme ve propaganda suçu

Fransa kanunlarında yer alan ve son dönemde oldukça tartışılan terörü övme ve terör propagandası suçu nedeniyle çok sayıda kişiye hapis ve değişik cezalar verildi.

Kablosuz internet bağlantısına Paris saldırılarını çağrıştıran bir isim veren gence 2 yıl hapis cezası verilirken, sosyal paylaşım sitesinde terörle ilgili paylaşımlarda bulunan veya terör sitelerini düzenli ziyaret eden çok sayıda kişiye 3 aydan 3 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi.

Radikalleşme konusunda bilimsel yayınların yer aldığı Amerikalı bir akademisyene ait internet sitesini ziyaret eden gence 6 ay hapis cezası verilmesi ülke genelinde tartışma yaşattı.

2014 yılında kabul edilen değişikliğe göre, terörü övmek ve terör propagandası yapmak Fransa kanunlarına göre suç olarak belirlendi.

Yargı kararı olmadan ev ve iş yerlerinin basılabilmesi, sıradan şüphelerle arama ve kontrollerin mümkün oluşu, cep telefonu ve bilgisayarların incelenerek içeriğinin kopyalanabilmesi, hükümlülerin 24 saat kameralarla izlenebilmesi veya kayıt altına alınabilmesi OHAL ile getirilen yeni uygulamalar. Yine son dönemde terörle mücadele kanununda yapılan değişikliklerle, şüpheli kişilerin ev, iş yeri veya araçlarına kamera veya dinleme cihazı yerleştirilebiliyor.

Yeni kabinede İçişleri Bakanı görevine getirilen Bruno Le Roux, yıl başından bu yana Fransa genelinde 17 terör saldırısının önlendiğini, bunlardan 13’ünün son 5 ay içerisinde gerçekleştiğini belirtti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 14 Aralık, 2016 - 20:57
Haberle İlgili Daha Fazlası
Trabzon Asayiş Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 5
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Kaydet
  • Ece İrtem’in sözleri yeniden gündemde
    Ece İrtem’in sözleri yeniden gündemde
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
56 yıl önce bir bir inşa edildi! Türkiye'de böyle başka köy yok
56 yıl önce bir bir inşa edildi! Türkiye'de böyle başka köy yok
Kaydet
1 günde 62 kez sallandı! Naci Görür Kayseri için 1 yıl önce uyarmış: Fayın kucağında 7 üzerinde deprem üretir
Naci Görür Kayseri için 1 yıl önce uyarmış: Fayın kucağında 7 üzerinde deprem üretir
Kaydet
6 gündür aranıyordu! Kayıp çobandan acı haber geldi
6 gündür aranıyordu! Kayıp çobandan acı haber geldi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası