İtalya Başbakanı Meloni koalisyonlardan dertli: Başkanlık sistemi tartışmaları sürüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İtalya Başbakanı Meloni koalisyonlardan dertli: Başkanlık sistemi tartışmaları sürüyor

DÜNYA Haberleri

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni anayasada reform yapma ve Euro bölgesinin üçüncü büyük ülkesindeki kronik siyasi istikrarsızlığı sona erdirme planlarını görüşmek üzere muhalefet partileriyle toplantılara başladı. Koalisyon hükümetleri nedeniyle ülkede siyasi istikrarın oluşturulamamasından şikayetçi olan Meloni'nin gündeminde ise Başkanlık sistemi var.

İtalya, Benito Mussolini gibi başka bir diktatörün iktidarı ele geçirmesini engellemeye çalışmak için 1948 anayasasında çok sayıda "kontrol ve denge" getirdi.

Avrupa ülkesi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 70 hükümete sahip olmasına rağmen daha sağlam bir sistem üretmeye yönelik tekrarlanan girişimler, her zaman sayısız ve birbiriyle yarışan vizyon arasında bocaladı.

Bu sefer farklı olacağına dair çok az iyimserlik var, ancak Başbakan Giorgia Meloni, parlamentodaki ana partilerle görüşmelere başlarken değişim için geniş bir destek bulmaya çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIK İTALYA'NIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN

Aşırı sağcı bloğu geçen yıl seçimleri kazanan Meloni, önerilere açık olduğunu söylemekle birlikte, ülkenin güçlü bir devlet başkanının doğrudan seçilmesiyle bir "başkanlık sistemini" benimsemesini istediğini açıkça belirtti.

Reuters, Meloni’nin Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'ne toplantılarının başında "Böyle bir reformu mümkün olan en geniş uzlaşmayla yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, uzlaşma olmazsa bunu yapmayacağımız anlamına gelmez" dediğini aktardı.

İtalya Başbakanı Meloni koalisyonlardan dertli: Başkanlık sistemi tartışmaları sürüyor

İTALYAN SİYASETİNİN ÇOK PARÇALI YAPISI

Anayasada yapılacak herhangi bir değişikliğin, parlamentonun her iki meclisinde de üçte ikilik çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

İtalyan siyasetinin parçalanmış doğası göz önüne alındığında, bunu gerçekleştirmenin imkansıza yakın olduğu düşünülüyor.

Aksi takdirde, herhangi bir teklifin referanduma sunulması gerekiyor.

Kaynak: Reuters

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...