Sürgündeki Afgan politikacıdan TGRT Haber'de 'çalışma yasağı' değerlendirmesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Afganistan'da 20 yıl sonra kontrolü yeniden ele geçirerek iktidar olan Taliban yönetimi, Afganistan'da görev yapan kadın BM personeline çalışma yasağı getirdi. Konuyu TGRT Haber'den Emre Diner'e değerlendiren Afganistan Eski Meclis Başkan Vekili Fevziye Kufi, yasakların Afgan vatandaşlarını incittiğini söyledi.

Yönetime geçtikten sonra Afganistan'da görev yapan kadın BM personeline çalışma yasağı getiren Taliban yönetimine tepkiler dinmiyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) bunun "kabul edilemez" olduğunu belirtirken BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, "BM'nin hayat kurtarıcı yardımlarını sürdürmesi için kadın personel hayati öneme sahip. Söz konusu yasaklar sadece kadınların temel haklarını değil aynı zamanda ayrımcılık yapmama ilkesini de ihlal ediyor" ifadelerini kullandı. 

'KADINLAR NEFES ALMIYOR'

Gelen yasağı TGRT Haber'den Emre Diner'e değerlendiren Afganistan Eski Meclis Başkan Vekili Fevziye Kufi, kararın kadınları zor duruma soktuğunu ifade ederken ekonomik anlamda zor duruma girdiklerini söyledi. Kufi, "Biliyorsunuz ki Afganistan kadınların çalışmasını yasaklayan dünyadaki tek ülke. Taliban ülkede kadınların insani yardım konusunda destek olmak adına BM için çalışmasını yasakladı. Bu kararı İslam adı altında aldı. Erkek ve kadın öğrenciler için ayrı sınıflar oluşturuldu. Artık dünyadan ayrı bir Afganistan var. Bu utanç verici. Afganistan’ın geleceğine dinamit atılıyor. Kadınlara yapılan evde kal baskısı ülkeyi hem ekonomik hem de güvenlik alanında zora sokuyor. Kadınlar adeta nefes alamıyor" dedi. 

'34 MİLYON AFGAN YOKSULLUK İÇİNDE'

"400- 500 kadın personel Afganistan’da birleşmiş milletleri destek programlarında çalışıyordu. Kadınlar adlıkları maaşlarla ailelerine destek oluyor. Bunun engellenmesi fakirleşmeyi daha da derinleştiriyor. Bu kadınlar insani yardım yönetiminde çalışıyordu. Biliyorsunuz BM’nin çeşitli dalları var. Kalkınma ajansları, UNICEF gibi… bu kadınlar insani yardıma ihtiyaç kişilere özellikle de kadınlara nasıl yararlı olabiliriz diye çalıştılar. Karar oldukça saçma. Onlar insani durumlara karşı eğitim de alıyorlar. 34 milyon Afgan yoksulluk içinde yaşıyor. Buna çözüm bulunması gerekirken, Taliban tuhaf kararlara imza atıyor. Ülkeyi nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Aldıkları kararlardan Afganlar inciniyor."

'ONLARCA KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR'

"Afganistan kadınları Taliban’ın yönetimine her gün sabretmeye çalışıyor. Ne yapabilirler ki? kadınlar tutuklandıkları zaman ki, biliyorsunuz birçok kadın tutuklandı. Onlarca kadın öldürülüyor. Çaresizlik var. Taliban uluslararası insanlık suçu işliyor."

'TALİBAN'A BASKI YAPILMALI'

"Elbette uluslararası toplum bu konuda birlik olması gerektiğini düşünüyorum. Karar verici ve Arap birliği ülkeler Taliban’a baskı yapmalı. Aksi takdirde bu yönetim Afganistan ve küresel ölçekte güvenlik sorunu haline getirebilir"

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...