Trump'tan ilk açıklama geldi! "Venezuela lideri Maduro ve eşi yakalanarak ülkeden çıkarıldı"
ABD Başkanı Trump, Venezuela’ya yönelik geniş çaplı askeri saldırının tamamlandığını duyurdu. Trump, Maduro ve eşinin ülkeden çıkarıldığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Venezuela’ya yönelik tam ölçekli bir askeri saldırıyı başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Trump, saldırının Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu da hedef aldığını ve Maduro’nun eşiyle birlikte ülkeden çıkarıldığını söyledi.
Maduro, ABD ordusunun elit özel görev birimi olan Delta Force tarafından yakalandı.
Venezuelalı yetkililer, ABD’nin saldırılarında ölü ve yaralılar bulunduğunu söyledi. Can kaybı sayısının henüz netleşmediğini, ölü sayısının hâlâ hesaplandığını ifade edildi.
ABD Venezuela’ya saldırdı: Hava üsleri hedef alındı! Maduro ülkede olağanüstü hal ilan etti
MADURO SINIR DIŞI EDİLDİ
Trump tarafından paylaşılan açıklamada, operasyonun ABD kolluk kuvvetleriyle koordinasyon içinde yürütüldüğü bilgisi yer aldı. Saldırının büyük çaplı olduğu ve Venezuela’daki yönetimi doğrudan hedef aldığı ifadeleri kullanıldı:
"ABD, Venezuela ve lideri Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı geniş çaplı bir saldırı düzenleyerek Maduro ile eşini yakalamayı ve ülkeden çıkarmayı başardı. Bu operasyon ABD kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıntılar daha sonra paylaşılacak. Bugün saat 11.00'de ( Türkiye saatiyle toplantı saat 19.00’da) Mar-a-Lago'da basın toplantısı düzenlenecek."
ABD medyasına konuşan kaynaklara göre, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro New York’a götürüldü. Maduro’nun, yargılama süreci öncesinde Brooklyn’de bulunan Metropolitan Detention Center (MDC) adlı federal cezaevinde tutulması bekleniyor.
Trump, operasyonla ilgili detayların daha sonra paylaşılacağını duyurarak, gün içinde Florida’daki Mar-a-Lago’da basın toplantısı düzenleneceğini açıkladı. Açıklamasını “Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim” sözleriyle tamamladı.
"HÜKÜMETİ ELE GEÇİRECEĞİZ"
Muhalefet lideri Maria Corina Machado, “Venezuela’da hükumeti ele geçirmeye hazırız” dedi.
"MADURO TUTUKLANACAK"
ABD’de yargı ve siyasetten Venezuela operasyonuna ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Nicolas Maduro’nun ABD’de cezai suçlamalarla yargılanması için tutuklanması talimatını verdi.
Rubio'dan sonra konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ise Nicolas Maduro’nun “eninde sonunda işlediği suçlar için adaletle yüzleşeceğini” söyledi.
ABD Başsavcısı Pamela Bondi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in New York Güney Bölgesi’nde resmen suçlandığını duyurdu. Bondi, Maduro’nun ABD’ye karşı “narco-terörizm komplosu”, “kokain ithalatı komplosu”, “makineli tüfek ve yıkıcı cihaz bulundurmak” ve bu suçlara yönelik komplo suçlamalarıyla yargılanacağını belirtti. Açıklamada, Maduro ve eşinin yakında Amerikan topraklarında Amerikan mahkemelerinde yargı önüne çıkarılacağı ve “Amerikan adaletinin tüm ağırlığıyla” karşı karşıya kalacağı vurgulandı.
Venezuela yeni devlet başkanı kim olacak, Nicolas Maduro öldü mü? Amerika Venezuela krizi büyüyor!
TRUMP'TAN KONGRE SORUSUNA CEVAP
Öte yandan Trump, West Palm Beach’ten yaptığı kısa telefon görüşmesinde operasyona ilişkin "çok zekice bir planlama olarak gördüğünü iletti. "Çok sayıda harika asker ve insanlar diyen ABD Başkanı, Kongre yetkisi alınıp alınmadığı ve Venezuela’da bundan sonra ne olacağına ilişkin soruların, Mar-a-Lago’daki basın toplantısında cevaPlanacağını söyledi.
ABD’nin Venezuela saldırısına dünyadan tepki! Maduro, Erdoğan'dan yardım mı istedi?
Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez’in de güvende olduğu bilgisi paylaşılmıştı.
VENEZUELA: PAZARLIK YAPMAYACAĞIZ!
Venezuela Savunma Bakanı, hayatta olduğunu ve görev başında bulunduğunu açıkladı. Bakan, “Pazarlık yapmayacağız, teslim olmayacağız ve sonunda zafer kazanacağız” dedi.
VENEZUELA SORUYOR: MADURO ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?
Venezuela hükümeti, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ve Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez’in nerede olduklarına dair net bilgi bulunmadığını duyurdu. Açıklamada, her iki ismin de hayatta olduğuna ilişkin ABD’den somut kanıt talep edildi.
Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, "Devlet Başkanı Maduro ve First Lady Cilia Flores’in nerede olduğunu bilmiyoruz. Trump yönetiminden Maduro ve First Lady’nin hayatta olduğuna dair derhal bir kanıt istiyoruz. Halkımıza yönelik bu saldırganlığı kınıyoruz; saldırılar memurların, askerlerin, masum insanların, sivillerin canına mal oldu." açıklamasında bulundu.
Venezuella Başsavcısı da "Maduro Başkan ve eşinin hayatta olduklarının kanıtını talep ediyoruz ve güvenliklerinden Washington'ı sorumlu tutuyoruz." dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello da "Bize güvenin ve sakin olun. Umutsuzluğa kapılmayın veya düşmana yardım etmeyin. Bu bizim ilk mücadelemiz değil. Daha önce de saldırılarla karşı karşıya kaldık ve dayandık. Her bireyin ötesinde, ne yapılması gerektiğini bilen organize bir halk var." şeklinde halkı teselli etti.
ÇİN SESSİZ KALDI! ARJANTİN KUTLADI
ABD’nin Venezuela’ya hava saldırısı başlamadan yaklaşık 10 saat önce Çin’in Özel Temsilcisi heyetiyle birlikte Karakas’ta olduğu bilgisi paylaşıldı. Heyet, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaklaşık 3 saat görüşmüştü. ABD saldırısı sonrası Çin'den henüz açıklama gelmedi.
Diğer yandan Venezuela’ya komşu ülke Trinidad ve Tobago’dan açıklama geldi. Başbakan, ABD’nin Venezuela topraklarında askeri operasyonlara başladığını söyledi, ülkesinin bu operasyonların hiçbirine katılmadığını ve Venezuela ile barışçıl ilişkileri sürdürdüğünü kaydetti.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ise Nicolas Maduro’nun yakalanmasını kutladı. Milei, paylaşımında “Özgürlük ilerliyor. Özgürlük yaşasın, kahretsin” ifadelerini kullandı.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, yaptığı açıklamada, “ABD müdahalesi, Latin Amerika ve Karayipler siyasetinde dış müdahalelerin en kötü anılarını yeniden canlandırıyor ve bölgenin bir barış bölgesi olarak korunmasını tehdit ediyor” yorumunu paylaştı. Kolombiya ise Venezuela’da yaşanan gelişmelerin ardından “insani nedenlerle” Venezuela sınırına asker sevk etme kararı aldı.
Meksika da ABD'nin Venezuela'ya yaptığı saldırıları kınayarak, uluslararası hukuka ve BM Tüzüğüne saygı duyulmasını talep etti.
İRAN, RUSYA KINADI
AB SALDIRIYA NASIL BAKIYOR?
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Caracas’taki AB büyükelçisiyle görüştüğünü söyledi. Kallas, “AB, Venezuela’daki durumu yakından izliyor. AB, Maduro’nun meşruiyetinin olmadığını defalarca dile getirdi ve barışçıl bir geçişi destekledi” şeklinde konuştu.
Almanya da ilerleyen saatlerde açıklama yapacağını duyurdu.
Belçika Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Maxime Prevot da Venezuela'daki vatandaşların güvenliğinin en büyük öncelikleri olduğunu vurguladı.
Durumu yakından takip ettiklerini belirten Prevot, Avrupalı müttefiklerle koordinasyon halinde olduklarını ifade etti.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de gelişmeleri ve ülkedeki İtalyan vatandaşların durumunu yakından takip ettiklerini kaydederek Başbakan Giorgia Meloni'nin durum hakkında sürekli olarak bilgilendirildiğini aktardı.
BM TOPLANACAK MI?
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Venezuela gündemiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplanmasını desteklediklerini açıkladı. Konseyin toplanması için üye ülkelerden resmi talep sürecinin işletilmesi gerekiyor. Şu aşamada toplantı çağrısı destekleniyor, tarih ve saat netleşmiş değil.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırganlığının bahaneleri hiçbir temele dayanmıyor. Venezuela’ya yönelik ABD askeri saldırganlığı derin endişe sebebidir ve bu saldırı kınanmalıdır. Venezuela’nın dış müdahale olmadan kendi kaderini tayin etme hakkı garanti altına alınmalıdır. Güney Amerika bir barış bölgesi olarak kalmalıdır; Rusya, Venezuela ile ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmaktadır. Rusya, Venezuela halkı ile dayanışma içindedir ve Venezuela liderliğinin ülkenin egemenliğini korumaya yönelik adımlarını desteklemektedir. Moskova, taraflar arasında diyaloğu desteklemeye hazırdır ve Rusya, Venezuela makamlarıyla iletişim halindedir” dedi.
BELARUS: İKİNCİ VİETNAM
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, ABD’nin Venezuela’ya yönelik eylemlerini kesin şekilde kınadığı bildirildi.
Lukaşenko’nun basın sekreteri tarafından yapılan açıklamada, Lukaşenko’nun bu sürecin sonuçlarına daha önce Amerikalı gazetecilere verdiği bir röportajda değindiği aktarıldı. Açıklamada, Lukaşenko’nun “Bu, ikinci bir Vietnam olacak. Amerikalıların buna ihtiyacı yok” sözlerini kullandığı ifade edildi.
SINIRLAR KAPATILDI
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Venezuela’daki gelişmeler üzerine Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısını tamamladıklarını duyurdu. Petro, toplantının sabah 03.00’te başladığını belirtti.
Petro’nun açıklamasına göre Kolombiya, sınır hattına kamu güvenlik güçlerini konuşlandırmaya başladı. Büyük bir mülteci akını durumunda tüm mevcut destek güçlerinin de sahaya sürüleceği ifade edildi.
Kolombiya’nın Venezuela’daki büyükelçiliğinin aktif durumda olduğu, Venezuela’da bulunan Kolombiya vatandaşlarından gelen yardım çağrılarına cevap verildiği kaydedildi. Petro, Kolombiya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olarak Konsey’in toplanması yönünde girişimde bulunacaklarını söyledi.
Açıklamada Kolombiya Hükümeti’nin, Venezuela’nın ve Latin Amerika’nın egemenliğine yönelik saldırıları reddettiğine değinildi. Petro, halklar arasındaki iç sorunların barış içinde, yine o halklar tarafından çözülmesi gerektiğini dile getirdi ve bunun Birleşmiş Milletler sisteminin temelini oluşturan halkların kendi kaderini tayin hakkı olduğunu ifade etti.
Petro, Venezuela halkına sivil diyalog ve birlik çağrısı yaptı. Açıklamada, “Egemenlik olmadan ulus olmaz. Barış tek yoldur. Halklar arasındaki diyalog ulusal birlik için temel unsurdur. Bizim önerimiz daha fazla diyalogdur” sözleri yer aldı.
YENİ DEVLET BAŞKANI KİM OLACAK?
Venezuela anayasası gereği yetkinin Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez’e geçmesi gerekiyor. Ancak ülkede yaşanan belirsizlik nedeniyle kontrolün kimde olacağı net değil.
Venezuela muhalefeti ise sürgündeki Edmundo González’i meşru lider olarak gördüğünü duyurmuştu.
Maduro’nun yakalanmasının ardından muhalefetin önde gelen isimlerinden María Corina Machado’nun ülkenin yeni lideri olabileceği ihtimali de gündemde.
Machado, 2024 seçimlerinde adaylığı yasaklandığı için muhalefetin adayı olarak gösterilen Edmundo González’e destek verdi. González’in adı da Venezuela’da muhtemel yeni liderler arasında yer alıyor.
Maduro'nun 2018'de yeniden iktidara geldiği seçimler, o dönem özgür ya da adil olmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
ABD ve AB dahil 50'den fazla ülke, muhalif lider Juan Guaido'nun darbe girişimine destek vermiş; Maduro ordunun desteğiyle girişimi bastırmıştı.
KONGRE TEPKİLİ
Bazı ABD’li Kongre üyeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya yönelik operasyon öncesinde Kongre’yi bilgilendirmemesi nedeniyle tepki gösterdi. Trump, New York Times ile yaptığı telefon görüşmesinde, Beyaz Saray’da düzenleyeceği basın toplantısında bu konuya da değineceğini söyledi.
TRUMP- VENEZUELA GERİLİMİ
Trump başkan olduktan sonra Venezuela’ya yönelik baskı sürecini kademeli şekilde sertleştirdi.
2017’den itibaren yaptırımlar devreye alındı, Venezuela yönetiminin ABD finans sistemine erişimi kesildi. Borçlanma, dijital varlıklar, altın sektörü ve devlet tahvilleri hedef alındı. Söz konusu hamlelerle birlikte petrol gelirlerine bağımlı Venezuela’nın dış kaynağa ulaşmasını büyük ölçüde tıkadı.
Yaptırımlar nedeniyle petrol üretimi düştü, rafineriler neredeyse durma noktasına geldi, ekonomi hızla küçüldü.
Halk yoksullaştı, beyin göçü arttı, toplumsal gerilim derinleşti. ABD, uzun süre Venezuela petrolünü yaptırımların dışında tutsa da son aşamada petrol ithalatını ve ordu üst yönetimini hedef alan yeni adımları gündeme aldı.
Aylar süren baskı ve kuşatma politikasının ardından ABD’nin askeri müdahalesi geldi.
SON DURUM
ABD’li bir yetkili, New York Times’a yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Nicolas Maduro’yu ele geçirdiği operasyon sırasında herhangi bir asker kaybı yaşanmadığını söyledi. Operasyonun kısa sürede tamamlandığı bilgisi paylaşıldı.
Öte yandan Sky News’e konuşan Venezuela muhalefetinden kaynaklar, Maduro’nun ABD tarafından ele geçirilmesinin taraflar arasında varılan bir anlaşma ya da pazarlık kapsamında gerçekleşmiş olabileceğini dile getirdi. Aynı kaynaklar, daha önce ABD basınında Maduro’nun görevi bırakmak için Washington ile temas halinde olduğuna dair haberlerin yer aldığını hatırlattı.
TARİHTE BUGÜN
- 3 Ocak 2020: Trump, İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi emrini verdi.
- 3 Ocak 2026: Trump, Venezuelalı Nicolas Maduro’nun yakalanması talimatını verdi.
