‘Wilders, Avrupa’yı bölebilir’ korkusu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
‘Wilders, Avrupa’yı bölebilir’ korkusu

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yıllardır “Nexit” yani Hollanda’nın AB’den ayrılması ve kendi ulusal para birimine dönmesini savunan Wilders’ın seçimleri kazanması Avrupa’da soğuk duş etkisi yaptı

Hollanda’da aşırı sağcı ve İslamiyet karşıtı fikirleriyle tanınan Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisinin (PVV) kazandığı seçim, Avrupa’da soğuk duş etkisi yaptı. Yıllardır “Nexit” yani Hollanda’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması ve kendi ulusal para birimine dönmesini savunan Wilders’’a tepki gösteren binlerce kişi, sokaklara döküldü. Batı’da artan ırkçılık ise basında geniş yer aldı. İngiliz Guardian gazetesi tarafından yayımlanan analizde “Aşırı sağ partiler anketlerde istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Göç, İslam ve AB karşıtlığı faşizmin uzun süre boyunca temel dayanaklarıydı. Pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası patlak veren derin hayat pahalılığı krizi ana akım siyasetçilere karşı güvensizliğe sebep oldu. Irkçı partilerin cazibesini daha da arttı” ifadeleri kullanıldı. Bir başka İngiliz gazetesi Independent da seçim sonuçlarını ‘şoke edici’ olarak nitelendirerek, Hollanda’nın İngiltere gibi AB’den ayrılabileceğini aktardı.

‘Wilders, Avrupa’yı bölebilir’ korkusu

AB’NİN EN BÜYÜK KÂBUSU

ABD merkezli Politico “Geert Wilders, AB’nin en kötü kâbusu” başlıklı bir haber paylaştı. Wilders’ın, AB’deki diğer aşırı sağ liderlerle yürürlükte olan politikaları tersine çevirebileceği iddia edildi. Time dergisi ise “Hollanda’daki seçim sonuçları AB için kötü haber. Wilders, Ukrayna’ya yardımların kesilmesini de destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSLÜMANLAR ENDİŞELİ

Hollanda Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı Başkanı Muhsin Köktaş da ülkedeki durumu aktardı. Köktaş “Wilders, parti programını uygulama fırsatı bulursa ve koalisyon ortakları buna sıcak bakarsa o zaman Müslümanlar için Hollanda yaşanmaz bir hâle gelecek” dedi. İslam Toplumu Millî Görüş Teşkilatlarından Kenan Aslan “Geçmiş dönemdeki söylemlerine bakılırsa, camilerimizin kapatılmasına, Kur’ân’ın yasaklanmasına kadar gidecek İslam karşıtı uygulamalar bizi bekliyor” ifadesini kullandı.   

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...