Döviz getirene vergi indirimi! Torba teklif yasalaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Döviz getirene vergi indirimi! Torba teklif yasalaştı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çalışan emeklilere de 5 bin lira ikramiye verilmesi, ihracatçılara kurumlar vergisi indirimi, bankalara borcu olan işletmelerin borcunun yeniden yapılandırılmasını öngören torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasanın geçmesinin ardından Meclis’in çalışmalarına 16 Ocak’a kadar ara verildi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Ekonomi alanında düzenlemeler öngören 86 maddelik torba teklif Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kamuoyunda tartışma konusu olan ve BDDK personeline ek tazminat ödenmesini öngören madde yasadan çıkarıldı. Yasanın kabul edilmesinin ardından, Meclis çalışmalarına 16 Ocak’a kadar ara verildi.

Torba yasa ile çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesi kararlaştırılırken, 2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor.

DÖVİZ GETİRENE TEŞVİK

Düzenleme ile kur korumalı hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası süresi 30 Haziran 2024’e kadar uzatılırken, Türkiye’ye döviz getirilmesi teşvik edilecek.

Yurt dışından elde edilen kâr paylarının tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartı ile bu kazançların yarısına vergi istisnası uygulanacak. Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere uygulanan yüzde 50 kazanç indirimi, kazancın tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80’e çıkarılacak. Ayrıca ihracatçılara kurumlar vergisi indirimi, bankalara borcu olan işletmelerin borcunun yeniden yapılandırılması, müteahhitlere ek fiyat farkı ödenmesi, deprem bölgesindeki yapım işlerinde fahiş fiyat uygulayanlara 10 kata kadar ceza verilmesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Torba yasa ile getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

EMEKLİYE İKRAMİYE

4,7 milyon çalışan emekliye de 5 bin lira ikramiye ödenecek.

CEZAYI ÖDEMEDEN ÇIKAMAYACAKLAR

Yabancı plakalı taşıtların varsa idari para cezasını ödemeden yurt dışına çıkışına izin verilmeyecek.

DÖVİZ GETİRENE TEŞVİK

Türkiye'ye döviz getirilmesi teşvik edilecek. Yurt dışından elde edilen kâr paylarının tamamının Türkiye'ye getirilmesi şartı ile bu kazançların yarısına vergi istisnası uygulanacak. Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere uygulanan yüzde 50 kazanç indirimi, kazancın tamamının Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yüzde 80'e çıkarılacak.

MÜTEAHHİTLERE EK FİYAT FARKI

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem afetlerine bağlı olarak yapım işlerinin girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar meydana geldiği dikkate alınarak yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilecek.

KKM’DE İSTİSNA SÜRESİ UZUYOR

Kur korumalı hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası süresi 30 Haziran 2024’e kadar uzatılacak. Konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnası tek konutla sınırlandırılacak. Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı değerleme oranı ile güncellenecek.

İŞLETMELERİN BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

Banka ve finans kurumlarının 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar ve zararları dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Bankalara borcu olan işletmelerin borcunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin süre 2 yıl daha uzatılacak.

İHRACATÇILARA VERGİ İNDİRİMİ

İhracatın desteklenmesi kapsamında, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumlara ait dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden yapılan ihracattan elde edilen kazançlarda 5 puan kurumlar vergisi indirimi yapılacak.

GSS BORÇLARI SİLİNİYOR

2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

FAHİŞ FİYATA 10 KAT CEZA

Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından yeniden inşa sürecinde depremzede vatandaşların mağdur olmasına yol açan yapı malzemeleri fiyatlarındaki fahiş artışının önüne geçilecek. Bu kapsamda yeniden imar sürecinde fahiş fiyat artışından olumsuz etkilenmemesi için 31 Aralık 2025 tarihine kadar yapı malzemeleri ve yapım işlerindeki fahiş fiyatlara karşı verilecek cezalar 10 kat artırılarak uygulanacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...