Dünya kripto devini konuşuyor! Binance'e 3 ayrı suçlama

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünya kripto devini konuşuyor! Binance'e 3 ayrı suçlama

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın en popüler kripto para borsalarından Binance'in CEO'su Changpeng Zhao kara para aklama skandalının ardından istifa ederek, 4 milyar dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti. Ancak, Binance'e yöneltilen tek suçlama kara para aklama değil.

Binance'nin CEO’su Changpeng Zhao, ABD Adalet Bakanlığı tarafından sunulan 4.3 milyar dolarlık kara para aklama cezasını kabul etti. Anlaşmanın gereği Binance ABD'de faaliyet göstermeye devam ederken, Zhao görevi bırakacak. Adalet Bakanlığı ayrıca mahkemenin Zhao’ya 50 milyon dolar para cezası vermesini de tavsiye ediyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan davaya göre Binance, 2018’den bu yana regüle edilmemiş bir borsa işletiyor ve kripto para işlemleri yoluyla kara para aklanmasına izin veriyordu. Bu yılın başlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve Zhao’yu kayıt olmadan faaliyet göstermekle suçlamıştı.

BİNANCE'YE 3 AYRI SUÇLAMA

Salı günü öğleden sonra açıklanan Binance aleyhindeki dava, borsanın lisanssız para transferi işi yürütmek, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek ve komplo suçlaması da dahil olmak üzere üç suçla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.  

KRİPTO'DA ŞİMDİYE KADARKİ EN AĞIR YAPTIRIM

4,3 milyar dolarlık anlaşma, ABD makamları tarafından bugüne kadar bir kripto para firmasına karşı yapılan en büyük yaptırım olacak. 

"BAZI HATALAR YAPTIM"

Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Changpeng Zhao, “Bugün Binance'in CEO'luğundan istifa ettim. Bazı hatalar yaptım ve bunların sorumluluğunu almam gerekiyordu.” dedi.

KRAKEN'E DE DAVA AÇILDI

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kayıt dışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kripto para borsası Kraken'i de dava etmişti. 

SEC tarafından Binance’e yöneltilen 13 suçlamada ajans, şu anda iflas etmiş olan kripto borsası FTX’e karşı yapılan iddialara benzer şekilde, Binance’i milyarlarca dolarlık müşteri parasını Binance’in kendi fonlarıyla karıştırmakla suçladı.

"BİNANCE VE ZHAO SUÇ AĞINA DAHİL OLDU"

SEC Başkanı Gary Gensler iddialarla ilgili, “Zhao ve Binance kapsamlı bir aldatma, çıkar çatışması, açıklama eksikliği ve yasalardan hesaplı bir şekilde kaçma ağına dahil oldu.” dedi.

İNGİLTERE'DE YASAKLANMIŞTI

2021 yılında Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi, Binance’in Birleşik Krallık biriminin, düzenlenmiş faaliyetleri yürütme yetkisine sahip olmadığını söyleyerek ülkede faaliyet göstermesini yasaklamıştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...