Enerjisa’dan rüzgâra 70 milyon dolar yatırım

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Enerjisa’dan rüzgâra 70 milyon dolar yatırım

Ekonomi Haberleri

Gelecek 5 yılda rüzgâr ve güneş enerjisinde kurulu gücünü 5 bin megavata yükseltmeyi hedefleyen Enerjisa Üretim’in bu vizyon kapsamındaki ilk yatırımı olan 65 megavat kapasiteli Erciyes Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) 70 milyon dolar yatırımla devreye alındı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Sabancı Holding ve Alman enerji şirketi E.ON iştiraki Enerjisa Üretim’in toplam kurulu gücü Erciyes RES’in devreye alınmasıyla 3.672 megavata, rüzgâr enerjisindeki kurulu gücü ise 277 megavata ulaştı. Erciyes RES, yılda 221 gigavatsaat elektrik üretimiyle 75 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak ve yaklaşık 300 bin ton karbon emisyonunun önüne geçecek. Rüzgâr ve güneş enerjisinden oluşan hibrit bir santral olarak hayata geçirilen tesis, tamamlandığında 100 megavat kurulu güce ulaşacak. Bunun 14,5 megavatını rüzgâr santraliyle hibrit olarak kurulan güneş enerjisi santrali oluşturuyor.

GELECEĞE HAZIRLIK

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler “Bu topraklardan aldığımızı bu topraklara geri vermemiz, gelecek nesiller için hazırlık yapmamız gerekiyor. Bunu hem yaşadığımız güzel ülkeye hem de gezegene borçluyuz. Bu iş sadece yatırım yaparak olmuyor. Burada sadece enerji üretmeyeceğiz, buradaki hayatın içine entegre olacağız. İş ve aş oluştururken de geleceği bizim insanımızla beraber inşa edeceğiz” dedi.

HİBRİT SANTRAL

Hibrit güneş enerjisi yatırım hedeflerini 3 yıl için minimum 150 megavat olarak belirlediklerini dile getiren Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl de rüzgârda 1.500 megavat kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bayçöl  “Bu kapsamda YEKA 2 projesiyle 1.000 megavatlık rüzgâr santrali için 1,2 milyar dolar yatırım yapacağız. Şu anda bir rüzgâr santralini satın alma sürecinde iyi bir noktadayız. Aralıkta hisselerini devralmış olacağımızı öngörüyoruz” bilgisini paylaştı.

ERCİYES 22'NCİ SANTRAL

Türkiye’nin farklı bölgelerinde 12’si hidroelektrik olmak üzere toplamda 21 santrale sahip olduklarını ifade eden İhsan Erbil Bayçöl “Erciyes RES 22. santralimiz oluyor. Ayrıca, bir güneş santrali için de satın alma sürecimiz devam ediyor. Güneşte bu yıl sonunda minimum 60 megavat kapasiteye ulaşacağız. Gelecek yıl ve 2024’te ekleyeceğimiz kapasiteyle 150 megavat hedefimiz ama son analizlerimiz bu kapasitenin üzerine çıkacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...