Enflasyonda 'gaz' basıncı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Enflasyonda 'gaz' basıncı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte hane başı doğalgaz tüketiminin 25 metreküpün üzerine çıkması enflasyonu azdırdı. Enflasyon kasımda aylık bazda yüzde 3,28 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 61,98 olarak gerçekleşti. Enflasyondaki yükselişle birlikte memur emeklilerinin zam oranları da netleşmeye başladı.

Enflasyon kasım ayında yükselişini sürdürdü. TÜİK verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 3,28 artarken yıllık enflasyon yüzde 61,98 seviyesine yükseldi. Ekimde yıllık enflasyon yüzde 61,36’ya gerilemişti. Enflasyondaki yükselişte doğalgaz tüketiminin artması etkili oldu.  Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hanelere ilk 25 metreküp doğalgazın Hazine tarafından ödenmesi vaadini hayata geçirmişti. Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte Türkiye’nin hane başı doğalgaz tüketiminin bu miktarın üzerine çıkması doğalgaz fiyatlarının da TÜFE hesaplamalarına yeniden dâhil olması anlamına geliyor. Öte yandan çekirdek göstergede ise yatay seyirle izleyerek yüzde 69,89 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kasımda da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüşün cesaret verici olduğunu belirterek, “C endeksindeki (enerji, gıda, içecek, tütün, altın hariç TÜFE) aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı. Enflasyonla mücadele süreç işi, programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız” ifadesini kullandı

Kasımda en yüksek artış konut kategorisinde yaşandı. Buna göre konut kategorisi fiyatlarında aylık artış yüzde 11,17 oldu. Konutu yüzde 9,16 ile alkollü içecekler ve tütün; yüzde 3,43 ile haberleşme izledi. Giyim ve ayakkabı kategorisinde kasımda aylık negatif enflasyon görüldü. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,86 ile lokanta ve oteller oldu. Bu grubu yüzde 82,13 ile sağlık; yüzde 81,49 ile eğitim izledi.

Kasım tablosuyla birlikte politika faiziyle yıllık enflasyon arasındaki makasın da daraldığı görüldü. Son verilerin ardından politika faiziyle yıllık enflasyon farkı 22 puana geriledi. Böylelikle iki yılın en düşük farkı izledi.

ZAM ŞAMPİYONU TEREYAĞ

Kasımda fiyatı en fazla artan ürün yüzde 13,63 ile tereyağı oldu. Tereyağındaki fiyat artışını yüzde 11,94 ile konserve edilmiş veya işlenmiş sebze ve sebze içerikli ürünler, yüzde 10,30 ile taze süt yüzde 10,02 ile sigara, yüzde 9,94 ile peynir, yüzde 9,77 ile kuru sebze ücreti izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,96 ile taze meyvelerde oldu. Bunu, yüzde 3,19 ile diğer büyük ev aletleri, yüzde 2,26 ile elektrikli küçük ev aletleri, yüzde 2,25 ile kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı, yüzde 1,72 ile çocuk giyimi takip etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...