Et fiyatını gören kaçıyor! Soran var alan yok, 40 günde 60 lira zamlandı

Düzenleyen: / Kaynak: Dünya Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Dünya Gazetesi

Kırmızı et fiyatlarının artışı durdurulamadığından vatandaş kasaplardan alışveriş yapamaz hale deldi. Fiyat artışını değerlendiren İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son gelen zamla birlikte et fiyatlarının 40 günde 60 lira arttığını söyledi. Artışların kontrol altına alınmasının gerektiğini söyleyen Tüfekçi, küçük işletmelere yem desteği sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kırmızı et fiyatları el yakmaya devam ediyor. Et ve Süt Kurumu, çözüm için ithalatı tercih ediyor. İç piyasada kesim fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Pazar günü yapılan kesimlerde karkas etin kilogramına 20 lira zam geldi.

40 GÜNDE 60 LİRA ZAM GELDİ

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre; İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, konuyla ilgili açıklamasında yılbaşında karkas etin kilogram fiyatının ortalama 250 ile 260 arasında değiştiğini kaydetti. Tüfekçi’nin açıklamasına göre; önceki gün gelen zamlarla birlikte, son 40 günde 60 lira zamlanarak kuzu karkas etin kilosu 410 liraya, dananın ise 310 liraya çıktığını söyledi.

Karkas etinin bölgelere göre fiyatının değiştiğini ifade eden Tüfekçi, Kuzu karkas etinin görece daha yüksek seyrettiğini, nedeninin de ‘üreticilerin bu yıl yeterince kuzu çıkmadığını ifade ettiklerini’ dile getirdi.

Tüfekçi, birbirlerine mesaj atarak ‘’malınızı kesmeyin’’ diye uyarılarında bulunduklarına dikkat çekti. Geçen yılın ocak ayında dana karkas etin kilosunun 130 lira olduğunu, bugün ise 310 lira kadar yükseldiğini aktaran Tüfekçi, İstanbul’da fiyatların danada 310, kuzuda 410 liraya yükseldiğini açıkladı. Tüfekçi, diğer taraftan yurt dışından bu hafta ve önümüzdeki hafta itibarıyla biraz daha yoğun büyükbaş hayvanın geleceğini bildirdi.

‘MAL YOK DİYORLAR’

Yeni yıl ile birlikte 40 günde 60 lira zam geldiğini ifade eden Tüfekçi, ‘’Normalde bu dönemde süt kuzusu çıkardı ama mal yok diyorlar. Şubat aylarında normalde süt kuzu çıkıyordu ve fiyatlar da biraz gerileme gösteriyordu ama bu yıl yaşanmadı.

Fiyatlardaki artış da devam ediyor. Diğer yandan, şu anda bir kilo etin üzerindeki masraf yüzde 25 karkas kemiği, yüzde 30 da personel, işçi gideri, kira, elektrik gideri ve buna ek olarak kilo başına 20 lira da banka komisyonu var. Bunu biz üç yıl önce Ankara’da hesaplamıştık. Aşağı yukarı yüzde 55’e denk geliyor’’ dedi.

TÜKETİCİ UCUZ ETE YÖNELDİ

En son önceki gün gelen zamla karkas etin kilosunun 20 lira artığını bildiren Tüfekçi, zam öncesinde 290 liraya dana karkas aldıklarını, yeni zamla 310 liraya yükseldiğini kaydetti. Kasaplarda kıymanın kilogram fiyatının ise 500 ile 540 lira arasında değiştiğini aktaran Tüfekçi, kuşbaşı etin fiyatı ise ortalama kıyma fiyatlarının 20 lira üzerinde olduğunu belirtti.

Yeni gelen zammın da fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Tüfekçi, tüketicilerin kasaba fiyat sorduğunu ve et almadan çıktığını söyledi. Tüfekçi, tüketicilerin Et ve Süt Kurumu tarafından zincir marketlere verilen uygun etin satıldığı yerlere yönelmeye başladığını da aktardı.

‘DESTEKLEME PRİMİ ARTIRILSIN’

Et fiyatlarının düşmesi için mutlaka süt üretimi yapan üreticilere destekleme priminin artırılması gerektiğini belirten Aydın Tüfekçi, hayvancılık üretimin devam etmesi için desteklerin önemli olduğunu ifade etti. Bir diğer ikinci unsurun da küçük besicilere yem desteğinin verilmesi olduğunu işaret eden Tüfekçi, ‘’Bu üreticilere süper yem desteği verilsin. Fiyat artışlarının önleyebilmek için küçük işletmelere yem desteği verilmeli. Hayvancılıkta desteklerin önemi çok büyük’’ dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...