Gram altında sessiz sedasız rekor! Kapalıçarşı'da 100 TL fazlasına satılıyor: İslam Memiş yükselişin nedenini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Gram altında geçen hafta başlayan düşüş sessiz sedasız son buldu. Ekranlarda 1670-1680 bandında seyreden gram altın Kapalı Çarşı'da rekor üstüne rekor kırdı. Yüzde 4 prim yapan kıymetli metal kritik seviyeyi aştı. Ekran ile piyasa arasındaki makas 100 TL'ye çıktı. Finans Analisti İslam Memiş, yükselişin nedenini açıkladı.

Merkez Bankası'na yapılan atamalar ve Başkan Hafize Gaye Erkan'ın yaptığı enflasyon raporu sunumunda verdiği güven ve uluslararası piyasada Ons altında yaşanan aşağı yönlü hareketle düşüş ivmesine giren gram altın sessiz sedasız rekor kırdı.

GRAM ALTINDA YENİ REKOR

ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının ardıdan dolar endeksinin güçlenmesine paralel olarak Ons altın 1930 dolar seviyesine geri çekildi. Ons altınla beraber 1670 TL'ye kadar geri çekilen gram altın 1680 TL tavan fiyatına sıkıştı kaldı. Ekranda yaşanan tablonun aksine piyasada gram altın rekor kırmaya başladı.

Kapalı Çarşı'da dün 1700 TL'nin altına sarkan gram altın yeniden atağa geçti. Dün 1690 TL'ye kadar geri çekilen gram altın, Kapalı Çarşı'da 1715 TL'den açılış yaptı. Bugün yüzde 4'ten fazla prim yapan gram altın 1784 TL'ye çıkarak tüm zamanların en yüksek rekorunu kırdı.

Gram altında sessiz sedasız rekor! Kapalıçarşı'da 100 TL fazlasına satılıyor: İslam Memiş yükselişin nedenini açıkladı

3 ALTIN KARARI ETKİLİ OLDU

Küresel piyasalar bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. Ons altında yönü belirleyecek olan kritik veri 10 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 15.30'da açıklanacak. Kritik veri öncesinde altın fiyatlarını etkileyecek bir veri bulunmuyor.

Öte yandan dün Hazine ve Maliye Bakanlığı cari açığı dengelemek için altın ithalatına kota uygulaması getirileceğini duyurdu. Borsa İstanbul, Bakanlığın kararı çerçevesinde altın ithalatı işlemlerine üye bazlı kota uygulanacağı açıkladı. 

Aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı yayımladığı yeni genelgeyle, rafinerilere en az 1 gram, en fazla 100 gram altın üretme sınırı getirdi. Bununla beraber Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi.

PİYASALARSA ÇOK CİDDİ ALTIN TALEBİ VAR

TGRT Habere konuşan İslam Memiş hem alınan kararları hem de altının çıkacağı seviyeleri değerlendirdi. Ekran ile piyasa arasındaki makasa işaret eden Memiş, "Gram altın şu anda serbest piyasalarda 1.733 – 1.774 lira. Küresel piyasalarda ons altın tarafında sakin seyir yaşanırken gram altın yüzde 4’lük bir değer artışı var.Bunun sebebi ise dün özelikle basına düşen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanacak olan kota uygulaması. Özellikle işçiliksiz altına uygulanacak olan kota talebi artırdı ve piyasalarda ciddi bir altın talebi oluştu" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...