Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Özel sektör yapmazsa biz yaparız
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Özel sektör yapmazsa biz yaparız

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2013 - 18:57
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Özel sektör yapmazsa biz yaparız
Fotoğraf Başlığı Özel sektör yapmazsa biz yapariz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda, "Babayiğit bu sene çıkar inşallah. Çıkar ama ağır kalıyorlar. Özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız" dedi.

Kaydet
a- | +A

Çağlayan, Conrad Otel'de 2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedeflerini açıkladığı basın toplantısı sonrasında soruları yanıtladı. Çağlayan, Orta Vadeli Program'da 2013 yılı ithalat beklentisinin 253 milyar dolar, öngörünün ise 239,5 milyar dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, kendi tahmininin ise 237-238 milyar dolar civarında olduğu ifade etti.
Cari açıkta 2012 yılı öngörülerinin 58,7 milyar dolar olduğunu ama 10 aylık cari açığın 41 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, 2012 yılının tamamında cari açığın 50 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

-"Altın, devletten devlete yapılan bir satış değil"-


Çağlayan, zaman zaman birçok ülkede pazara giriş konusunda engellerle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu konuda Dünya Ticaret Örgütü'nün koyduğu kurallar son derece önemli" dedi.
Üreticileri korumak için çeşitli önlemler aldıklarını aktaran Çağlayan, demir çelik ürünlerinde Mısır'da ilave bir vergi uygulaması olduğunu hatırlattı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ve diğer bazı ülkelerde de gerek demir çelik, gerekse un konusunda ülkelerin kendi üreticilerinin başvurusu üzerine bir takım tedbirler aldıklarını vurgulayan Çağlayan, bu konuda bakan olarak önemli görüşmeler yaptıklarının altını çizdi.
Haksız olan konularda işin üzerine gittiklerini vurgulayan Çağlayan, yapılan uygulamalar Dünya Ticaret Örgütü'ne uygunsa yapılacak bir şey olmadığını, her ülkenin kendi üreticisini korumakla mükellef olduğunu söyledi.
"2012 ihracatının altının gölgesi altında kaldığı" y önündeki yaklaşıma katılmadığını belirten Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
"Daha önce talihsiz bir açıklama yapılmıştı. Denilmişti ki ' İran'da altını ödeme aracı olarak kullanıyoruz'. Bu doğru değil arkadaşlar. Çünkü biz altını Türkiye Cumhuriyeti olarak İran'a satmıyoruz. Altın, devletten devlete yapılan bir satış değil. Altın, ihracatı yapılan 20 binden fazla üründen bir tanesi. Ben altın da satarım, demir de satarım, bakır da satarım, dizi film de satarım. Bunları yapmak zaten bizim görevimiz. Bunu petrol, doğalgaz karşılığında yaptığımız şeklindeki hiçbir ifade kesinlikle doğru değildir. Bu, özel firmalar tarafından, alan ile satan arasındaki bir dengedir. Legal bir şekilde yapılıyor. Biz bu ürünü bizden kim isterse bal gibi satarız. Neden satmayayım? Benim işim bu. Bu ürünün satışından Türkiye, bu sene 5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiş. Geçen sene altın ithalatı yaptık, 5 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. O zaman gölge yoktu da, şimdi satınca mı oldu?"

-"2012'nin 11 ayında 12,7 milyar dolarlık altın ihracatı yaptık"-

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşadığını belirterek, "243 gümrük bölgesine mal satıyoruz. 2012 itibariyle, satamadığımız şu anda sadece Mikronezya... Haritaya bakın görürsünüz. Asya Pasifik'te, öyle toplu iğne başı gibi, küçük küçük adacıklar... Bir de Nauru var. Ahdettim, oraya da gidip satacağız" dedi.
Türkiye'nin altını İran'a, BAE'ye sattığını anımsatan Çağlayan, Türkiye'nin geçen sene İsviçre'ye 1 milyar dolar civarında bir altın satışı olduğunu, 6,5 milyar dolar İran'a, 4,2 milyar dolar ise BAE'ye altın satışı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2012 yılının 11 ayında 12,7 milyar dolarlık altı n ihracatı yaptığını bildiren Çağlayan, 7,3 milyar dolar ithalat yaptıklarını ve 5,4 milyar dolar fazla verdiklerini dile getirdi.
Türkiye'nin 2012 yılı mücevherat ihracatının, altın hariç 2 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, bu rakamın 2011'e göre yüzde 33 arttığını belirtti.
"Bizden kim ne isterse onu satarız" diyen Çağlayan, ihracatçı desteklerinin verilmesinin sebebinin de bu olduğunu ifade etti.

-"Ben satarım arkadaş, AB kendi ülkelerine baksın"-


Türkiye'ye yaptırım yapmak isteyen ülkelerin kendi firmalarına bakması gerektiğini bildiren Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bizim İran'a yaptığımız ihracat, İran'ın toplam ithalatını n içindeki payı altın dahil yüzde 8-9 civarında. Hadi yüzde 10 olsun. Peki İran'ın yaklaşık 70-75 milyar dolarlık ithalatına hangi ülkelerin firmaları mal satıyor? Bilhassa yaptırım uygulayanlar çıkacak. Herhalde Zambiya, Gana çıkmayacak. Avrupa'ya, Amerika'ya bakın.
Ben satarım arkadaş. Avrupa Birliği yaptırım kararı almış. Ben AB üyesi değilim arkadaş. Avrupa gitsin kendi ülkelerine baksın."
Çağlayan, Turquality programında yer alan firmalara destek sağlamak amacıyla "Marka Kredisi Programı" oluşturulduğunu söyledi.
Söz konusu programın, Türkiye'de yerleşik ve Turquality programı kapsamında desteklenen bir Türk firmasına sahip firmalara yurt dışında yerleşik marka satın alınması, yurt dışında var olan marka ile ilgili mağaza tesisi ve Türk markası imajının geliştirilmesine ve Türk markalarının tutundurulmasına yönelik bir kredi programı olduğunu belirten Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kredide 2 yıl ana para geri ödemesiz dönem dahil olmak üzere, 10 yı la kadar vade uygulanabiliyor. Avro kredilerde euribor 4,5, ABD doları kredilerinde libor 5 puanlık kredi faiz uygulaması yapılıyor. Eğer 3 yıl ana para ödemesiz ve toplam 10 yıl vadeli seçeneği tercih ederlerse, bu sefer euribor
4,75, ABD Doları kredilerinde ise libor 5,25'lik bir faiz oranı uygulanıyor."

-"Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmüyoruz"-

Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmediklerini belirten Çağlayan, şu anda firmaları yurt dışına gitmeleri için teşvik ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin ömür boyu ithal etmek zorunda olduğu ürünler olduğunu anımsatan Çağlayan, elektrikli otomobilin aküsünün bir otomobil fiyatına denk geldiğini kaydetti.
Akünün ham maddesinin lityum olduğunu bildiren Çağlayan, Türkiye'de kanıtlanmış bir lityum rezervi olmadığına dikkati çekti.
Lityumun Zimbabve'de, Afganistan'da olduğunu aktaran Çağlayan, Çin'in dünyanın bütün maden kaynaklarını bir devlet stratejisi halinde teker teker kapattığının altını çizdi.
Ana muhalefet partisi liderinin "Sayın Bakan sadece gelen sermayeyi söylüyor, gidenleri söylemiyor" sözüne değinen Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İftihar ediyorum. 8 yılda 120 milyar doları geçmiş durumda. Çü nkü sadece geçtiğimiz 80 yılda 14,5 milyar dolar gelmişti. 'Gideni neden söylemiyor' dediğinde, gideni elbette söylüyorum. Gidenin gitmesi için Ekonomi Bakanlığı yeni bir yol oluşturuyor. Yurt dışı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'müzü kurduk, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü içinde. Biz de artık bu konuda strateji izliyoruz. Ben şimdi yurt dışında Özel Türk Ekonomi Bölgeleri kurdurmak için çalışıyorum. Kazakistan bu konuda önemli bir rakip. Bunu Çin'de de yapacağız.
Bizim, ürünleri uzak ülkelere zamanında teslim edememekten ihracat kaybımız var. Asya-Pasifik'e, Amerika'ya. Benim Amerika'ya gönderdiğim bir ürün 2 ay sonra gidiyorsa, o ürünü neden alsınlar?"

-"Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar"-

Yerli otomobil hakkında da açıklamalarda bulunan Çağlayan, özel sektörü göreve davet etti. "Babayiğit bu sene çıkar inşallah" diyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
"Çıkar ama ağır kalıyorlar. Burada göbek bağı var. Lisans veren firmalara göbek bağlamış durumdalar. Doğal olarak bu da firmaların yerli otomobil yatırımlarını engelliyor. Acaba olur mu diye bir korku var. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz, hiçbir kuruma 'Gel paranı batır' demiyoruz. Ama özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş. Dileriz özel sektör yapsın ama onun olmadığı yerde devlet olarak devreye gireriz. Yerli otomobil için görüştüğüm firmalar var. Onlar planlarını getirecek, taleplerini anlatacak. Biz de neler yapıp edeceğimizi göreceğiz. Bunu eninde sonunda yapacağız. Yaptığımızda bunun tutacağını göreceğiz. Türkiye, 2002'nin Türkiye'si değil. ABD Kongre Raporu, Avrupa Birliği'nin kendi yatırımcılarına telkinleri var, bunlara bakın. Orada bunalımdan kurtulmak Türkiye;den şirketlerle ortak olmaya dayandırılıyor. Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar. Bu sene çıkmasın seneye çıkar. Ama biz kamu olarak ilk etapta projede yer alabiliriz. Biz özel sektöre rakip olan değil önünü açan bir iktidarız.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Ocak, 2013 - 18:57
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
  • 5
    Proje okulları 2026 atama haftasına girildi! Proje okulları atama sonuçlar ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilecek?
    Proje okulları atama sonuçlar ne zaman açıklanacak...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sosyal medyada tehlikeli 'yüksek protein' trendi!
    Sosyal medyada tehlikeli 'yüksek protein' trendi!
    Kaydet
  • Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Kaydet
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • 400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Piyasada 31 yıl sonra ilk! Bir merkez bankası daha…
Piyasada 31 yıl sonra ilk! Bir merkez bankası daha…
Kaydet
Dünya Kupası maç saatleri ve fikstürü: İşte son puan durumu ve Türkiye’nin kalan maçları
Dünya Kupası maç saatleri ve fikstürü
Kaydet
Beylikdüzü Belediyesi'ne 'usulsüz iskan' operasyonu! 27 şüpheli gözaltında
Beylikdüzü Belediyesi'ne operasyon! 27 şüpheli gözaltında
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası