Ticaret Bakanlığı soruşturuyor: Beş ülkeden ithalat mercek altında

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ticaret Bakanlığı soruşturuyor: Beş ülkeden ithalat mercek altında

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli güneş paneli ithalatına ilişkin önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ kapsamında, Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli "bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler" (güneş paneli) tanımlı eşyanın ithalatında, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), Sunlego Enerji Sistemleri San. ve Tic. AŞ ve Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ tarafından yapılan başvuru sonucunda önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının 

SORUŞTURMANIN GEREKÇESİ 

Tebliğde, bu 5 ülkenin toplam güneş paneli ithalatındaki payının 2020 yılında yüzde 56,3 iken, 2023'ün 9 aylık dönemi itibarıyla yüzde 97,8'e yükseldiği belirtilerek, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nun bu durumu göz önüne alarak soruşturma açılmasına karar verdiği ifade edildi.

GÜNEŞ PANELİ İTHALATINDA YENİ TEDBİRLER ALINACAK

Dünya'da yer alan habere göre; inceleme sonuçlarını neticesinde, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli "bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler" ithalatına ilişkin önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verdi. Bu kararın, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki güneş paneli ticaretindeki değişiklikleri izleme amacını taşıdığı belirtildi.

Soruşturmanın sonuçlarına göre, mevcut önlemlerin etkisiz hale getirilip getirilmediği değerlendirilecek ve Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründeki dengeler gözetilerek gerekli adımlar atılacaktır. Bu önlemlerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, ilgili ülkelerden yapılan güneş paneli ithalatına ilişkin ticaret dengeleri gözden geçirilecek ve gerektiğinde yeni tedbirler alınabilecektir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...