Karadeniz, Ege ve Trakya’ya talep uçtu, konut fiyatları yükseldi

- Güncelleme:
Karadeniz, Ege ve Trakya’ya talep uçtu, konut fiyatları yükseldi

Emlak Haberleri

Deprem korkusu ve metropollerden uzaklaşma isteği, Karadeniz, Ege ve Trakya’ya ilgiyi uçurdu. Bu bölgelerde konut satışları geçen yıla göre iki kat arttı. Aynı şekilde fiyatlar da yükselişe geçti.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Bütün Türkiye’yi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi, konut piyasasında tercihleri de değiştirdi. Muhtemel İstanbul depremi de göz önüne alınınca, hem deprem bölgesinden hem de İstanbul’un eski semtlerinden kaçışlar başladı. EYT ile emekli olan kesim metropol hayatından uzak olan sahil kesimlerini tercih etmeye başladı. Bu da Trakya, Karadeniz ve Ege kıyılarına talebi bir anda yükseltti. Hâl böyle olunca bu bölgelerdeki kiralık ve satılık konut fiyatları da artışa geçti.  İstanbul’da ise Ispartakule’deki konutlara olan ilginin arttığı ve bunun da devamında değer artışını getirdiği gözlendi.

TALEP ARTIŞI SÜRÜYOR

Sektör araştırmalarında; mayıs ayında Karadeniz şehirlerindeki konut satışlarındaki artış dikkat çekti. Başta Ordu, Samsun ve Trabzon olmak üzere bölgedeki bütün şehirlere ilgi arttı. Mesela; Ordu’da konut satış fiyatlarındaki değer artışı yüzde 124, ortalama konut metrekare satış fiyatı 14 bin lira, ortalama konut fiyatı 1 milyon 820 bin 130 lira yükseldi. Aynı talep Trakya’da da yaşandı. Türkiye’de son bir yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı ise yüzde 172’lik artışla Kırklareli’de yaşanırken, ortalama satılık konut fiyatı 1 milyon 850 bin lirayı aştı. Kırklareli’yi satılık konut değeri yüzde 160 artarak ortalama satılık konut fiyatı 2 milyon 126 bin lira olan Edirne takip etti. Diğer taraftan yeni yatırımların bu yıl artış gösterdiği Urla ve Çeşme’de ise üst gelir grubunun alımlarında artış başladı.

FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan Konut Fiyat Endeksi raporunun mayıs ayı verilerine göre, en yüksek yıllık değişim gösteren düzeyler sıralamasında yüzde 147 ile Zonguldak, Karabük, Bartın şehirlerini kapsayan bölge ilk sırada kendine yer buldu. Devamında ise Samsun, Ordu ve Trabzon listede kendini gösterdi. Ardından Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi yüzde 143,4 ile sıralandı. Çankırı, Kastamonu, Sinop’u içeren bölge ise yüzde 142,2’lik artışla dikkat çekti.

İSTANBUL’DA ISPARTAKULE ÖNE ÇIKIYOR

İstanbul’da kıyı kesimlere olan rağbet azaldı. Özellikle Bakırköy, Yeşilköy ve Florya hattında bulunan yaşlı yapılardan çıkışlar gözlendi. Aynı şekilde Boğaz hattında da kaçışlar hızlandı. Buna karşı İstanbul’un kuzey kesimlerine geçişler başladı. Bu bölgede ise Ispartakule öne çıktı. Özellikle bölgedeki yeni projelere talebin çok üstünde ilgi olduğu öğrenildi.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...