Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nı açtı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nı açtı

Son Güncelleme: 29 Ekim, 2018 - 18:05
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nı açtı
Fotoğraf Başlığı Cumhurbaskani Erdogan, Istanbul Havalimani'ni açti

Tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak olan İstanbul Havalimanı açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının ismini İstanbul Havalimanı olarak açıkladı ve havalimanını resmen açtı.

Kaydet
a- | +A

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

* Saygıdeğer bakanlar ve milletvekilleri sizleri selamlıyorum. Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. İstanbul Havalimanımızın açılışını kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. Yeni havalimanımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.

* Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümü de kutlu olsun. Öncelikle bu güzel günümüzü bizimle paylaşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Kosova Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Makedonya Cumhurbaşkanı, Sırbistan Cumhurbaşkanı, Moldova Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek Başbakanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Meclis Başkanı ve diğer ülkelerden gelen bakanlara çok çok teşekkür ediyorum.

* Endonezya'daki düşen uçakta ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, Endonezya halkının başı sağolsun. İstanbul bizim sadece şehrimiz değil, ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehri ki ona paha biçilmez, öyle bir incidir ki iki deniz arasında yeridir dünyada güneş ile tartılsa.... Paha biçilmez bu şehre böylesine yaptığımız eser. Adını İstanbul olarak açıklıyoruz.

* Atatürk Havalimanı'nın faaliyet dışındaki alanları 'millet bahçesi' olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.

* İstanbul Havalimanımızı yapmak için 2013 yılında ihalesini gerçekleştirdiğimizde Yıldırım ifade etti. Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buralarda Cahit Bey'in hazırlıklarını yapması lazım. Kalan çukurlarda bir çevre düzenlemesi yapmak suretiyle inşallah onları da oralarda gayet güzel çevre şehircilik açısından göller haline getirmek, geçerken bir taraftan yeşili bir taraftan gölleri izlemek başka bir keyif verecektir.

* Geçenlerde bir TV kanalında kendini çok beğenen biri burası çöker diyorlar, niye çökermiş burada çakılan kazıklardan haberin var mı? Tüm bunlar neden yapılıyor. Bu elinizdeki teknolojinin bize verdiği imkanlardır. Bugün finansmanından inşaatına kadar bu dev projeyi tamamladık, ilk resmi töreni sizlerle beraber yapıyoruz. 4 etaptan oluşan projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. İlk etapta 3 pistle açılan havalimanımız, 6 pistle 6,5 metrekare apron büyüklüğü, raylı sistemi, kargo ve kapalı açık otoparkları, destek birimleri ve sosyal tesisleri ile bir eserdir. 2. etapta doğu ve batı paralel pisti var. 3. etapta ilave pist taksi yolu, son etapta taksi yolları paralel pist terminal ve taksi yolları var. Önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanımız büyümeye devam edecektir. Çevreci tabiat dostu proje olan havalimanımız için 120 bin kişi görev yapmaktadır.

* Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kara yolu, deniz,raylı sistem ve alternatif sistemde ulaşım sağlanacak, pek çok yeniliğe imza atılacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin avro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin avro olmak üzere 32,4 milyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4,5 milyarlık kısmı Ziraat, Halkbank ve Vakıf Bank ile sağlanmasını çok önemli görüyorum. Toplam bütçe içerisinde sembolik bir rakamı ifade eden projenin işletme süresinin 12 yılı, 342 milyon avro dış hat yolcu garanti edilmiştir. Hem mimari, işletme, inşaat ve finansmanı ile ülkemizin yüz akı dünyada örnek olacak bir projedir. Kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, taşeronlara, mimarından mühendisine, işçisine teşekkür ediyorum. Değerli misafirler coğrafi olarak İstanbul tarih boyunca stratejik konumda yer almıştır. İstanbul Havalimanı ile en önemli transit merkezi olmuştur. 60 ülkeyi 20 trilyonluk ekonomileri birbirine bağlıyor. Bu havalimanı ile kilit yolu daha da ileriye taşıyoruz. Sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız büyük bir hizmet olarak görüyoruz.

* Teknoloji alanındaki öncülüğü ile akıllı havalimanı olarak faaliyet gösterecektir. Avrupa hava sahasının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Uçuşların güzergahı büyük ölçüde değişecektir. Ülkemizde inşa edilmesi tesadüfi değildir. Türkiye eğitimden sağlığa her alanda dev yatırımlarla kendisini bu geleceğe hazırlamıştır. Havacılıktaki seviyemiz dahi başlı başına bir başarı hikayesidir. Ülkemizdeki havalimanı sayısı göreve geldiğimizde 26'ydı. Bugün 56'ya çıkarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde inşası devam edenlerle 64'e çıkacaktır. Destinasyon olarak dünyada bir numarayız. Havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Bu başarılara son 5 yılda yaşadığımız nice provakasyona, nice tuzağa ve nice saldırıya rağmen imzayı attık. Türkiye milli gelirine göre dünyada 17. satın alma paritesine göre dünyada 13. sıraya yükselmiştir.

* Geleceğine güven ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 95. yılında bu muhteşem eserle 2023 hedeflerimiz bir kez daha güçlenmiştir. Milletimizin bu vesile ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ülkemizin kuruluşunda kanı olan herkesi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.

* Güvenlik güçlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu ülke için dökülen tek damla kan da alın teri de boşa gitmemiştir. Yaptığımız her işi milletimizin takdirine emanet ediyoruz. 2053 ve 2071 vizyonlarımızın altyapısını, hedeflerimizle oluşturuyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, refahın sembolü haline gelmeye de kararlıdır.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 29 Ekim, 2018 - 18:05
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 4
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 5
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Kaydet
  • Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Kaydet
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
EMİNEVİM
EMİNEVİM
Kaydet
Kızılcık Şerbeti oyuncusu Ece İrtem’in cenaze detayları belli oldu
Kızılcık Şerbeti oyuncusu Ece İrtem’in cenaze detayları belli oldu
Kaydet
Kayseri beşik gibi! Geceden bu yana 62 deprem meydana geldi
Kayseri beşik gibi! Geceden bu yana 62 deprem...
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası