MASAK'tan fenomenlere son yılların 'en büyük denetimi': Vergisiz gelir suç sayılacak

Düzenleyen: / Kaynak: NTV
- Güncelleme:
MASAK'tan fenomenlere son yılların 'en büyük denetimi': Vergisiz gelir suç sayılacak

Gündem Haberleri  / NTV

Son dönemlerde fenomenlerin kara para aklama olaylarının yaşanmasının ardından MASAK düğmeye bastı. MASAK fenomenlere ilişkin suç gelirlerinin aklanmasını araştırırken VDK ise vergi kayıp ve kaçağı yönünden incelemesine devam ediyor. Sosyal medya fenomeni olarak bilinen kişilere yönelik MASAK ve Vergi Denetim Kurulu (VDK), büyük bir denetim başlattı. Buna göre vergisi ödenmemiş gelirlerin tümü suç geliri sayılacak. Fenomenler ile internet üzerinden ticaret yapanlara başlayan çifte denetim ile internet satış gelirleri, vergi kayıtları ve banka hesapları tek tek incelenecek.

Dilan-Engin Polat çiftinin kara para aklama olaylarından sonra fenomenler MASAK tarafından sıkı takip ediliyor. Polat çiftinin soruşturmasında ortaya çıkan tablonun ardından incelemeler sıklaştırıldığı gibi yüzlerce fenomenin elde ettiği gelir MASAK ve  Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından adeta 'didik didik' araştırılacak. 

Polat çiftine yönelik inceleme sürecinde daha geniş bir suç tablosu ortaya çıkmasıyla birlikte MASAK, fenomen olarak adlandırılan kişilerin yanısıra, internet veya sosyal medya üzerinden ticaret yapan, gelir elde eden isimlerin tümüne bakma kararı aldı. Kademeli bir incelemenin sürdüğü ve aşama aşama bütün hesapların ve isimlerin gözden geçirileceği bildirildi.

Fenomenlere yönelik incelemeler yalnızca MASAK değil, Vergi Denetim Kurulu tarafından da, vergi kaçağı yönünden incelenmeye başlandı. Bu kararla beraber internet üzerinden ticaret yapanların tümü kademeli olarak incelenecek. VDK, bu kişilerin banka kayıtları, kredi kartı harcamaları, kredi kartı gelirleri gibi bir dizi başlıkta incelemesini sürdürüyor.

Instagram ve TikTok gibi platformlarda sosyal medya fenomenleri  ürün tanıtımı, ürün satışı ve başta güzellik merkezleri olmak üzere birçok yere müşteri yönlendirerek kazanç elde ediyor. Bu durum da ise ön planda para kazanma olduğu için ucuz ve kalitesiz ürün satışları ile sağlıksız bir duurm oluşuyor. MASAK ve VDK'nın bu yönde incelemeleri devam ederken fenomenlerin nasıl vergi kaçırdığı da merak konusu oldu. 

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ NASIL VERGİ KAÇIRIYOR?

Sosyal medya üzerinde herhangi bir düzenleme olmadığı için bu tür platformanlarda para kazanımı oldukça yaygın ve birçok fenomen bu noktada düzenleme olmadığını düşünüyor. Ancak fenomenler, Vergi Usul Kanunu'na genelde şu başlıkları göz ardı ettikleri için usule aykırı hareket ediyor:

- Tutulması, saklanması ve ibrazı zorunlu defterlerde hile yapmak, bunları gizlemek, tahrif etmek, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı, belge kullanmak, bu belge, kayıt ve defterleri yok etmek, sahte belge düzenlemek,

- Faturaları yetkisiz kişilere bastırmak ve kullanmak ile ödeme kaydedici cihazlara müdahale etmek

- Vergi suçları çerçevesinde ödenmesi gereken vergi borçlarını hiç ödememek, kısmen ödemek

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...