İmralı görüşmesi: Hedef silah bıraktırmak
İmralı görüşmelerinde yeni bir sayfa açıldı. MİT ve avukatlarının yanı sıra Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata, bugün Öcalan ile görüştü.
Türkiye, terörle mücadelede yeni bir aşamaya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın MİT'in İmralı'da Öcalan ile görüştüğünü duyurmasının ardından son iki günde hareketli görüşmeler yaşandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki hafta canlı yayınında açıkladığı İmralı görüşmeleri bugün de devam etti.
Ancak bugünkü ziyaretçiler, MİT mensupları değil BDP cephesindendi. Örgüte yakın bazı internet siteleri, BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüğünü duyurdu.
Bu sabah saat 08.00 sularında adaya giden BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Öcalan'la bir süre görüştükten sonra adadan ayrıldı.
Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can da bugünkü köşesinde Abdullah Öcalan'la Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata'nın görüşeceğini yazmıştı.
20 YIL SONRA YENİDEN
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, tam 20 yıl sonra Ahmet Türk'le bu kez İmralı'da buluştu. BDP milletvekili Ayla Akat Ata ile birlikte İmralı adasına giden DTK eş başkanı Ahmet Türk, burada Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmeye katılan isimlerden Ahmet Türk en son 20 yıl önce Abdullah Öcalan'ın ile Lübnan'ın Bareliyas kasabasında bir araya gelmişti.
Abdullah Öcalan'ın 8 Haziran 1993'te Lübnan'ın Bareliyas kasabasında bir basın toplantısı düzenlemiş, toplantıya Türkiye ve yurtdışından çok sayıda siyasi ve gazeteci katılmıştı.
2 SAAT SÜREN GÖRÜŞMEDE HEDEF SİLAH BIRAKTIRMA
İmralı'daki görüşmeye Öcalan'ın milletvekilliği öncesinde avukatlığını da yapan Ayla Akat ile DTK Eşgenel Başkanı Türk'le görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmeye ilişkin sızan ilk bilgi ise aylar sonra kardeşi Mehmet Öcalan dışında isimlerle görüşen Öcalan'ın, "Hedef Kürt sorunun çözümü kapsamında silaha ihtiyaç duyulmayacak bir ortamın yaratılması. PKK'nın silahsızlandırılması. Bu doğrultuda müzakerelere başlandı. Herkes dikkatli ve hassas olsun" emri verdiği iddiası oldu.
Abdullah Öcalan Temmuz 2011'deki PKK'nın Silvan saldırısından bu yana geçen süre içerisinde avukatlarıyla görüşemiyordu. Öcalan, avukatları ile son kez 27 Temmuz'da biraraya gelmişti.
BDP'Lİ AYDOĞAN: BİR KURGU VAR
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Demokratik Özerklik Paneli'nin açılışında yaptığı açıklamada, yeni yıla İmralı ile yapılan görüşmelerle girdiklerini belirterek, bu görüşmelerinin içeriğinin ne olduğunu tam olarak bilmediklerini söyledi.
BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen panele BDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Panelin açılışında konuşan Aydoğan, Ortadoğu'da yaşanan sürecin, Türkiye'yi Kürt sorununu çözmeye ittiğini savundu. Türkiye'nin sorunu çözmemesi durumunda devreye başka odakların gireceğini ve o odakların bu sorunu çözeceğini ileri süren Aydoğan, "Ortadoğu'da özellikle Suriye'de yaşanan gelişmeleri hepimiz biliyoruz. Artık Kürtlerin dışında bir Ortadoğu inşa emek mümkün değil. Dolayısıyla 2013 yılında, Ortadoğu'da Kürtlerin özellikle Suriye eksenli bir demokratik özerklik ya da bir başka yolla yeni kurulacak Suriye'de bir statü ile yer alma gündeme gelecek. Irak'taki parçalanma gündemde. Dolayısıyla bu çerçevede son derece önemli gelişmeler bunlar. Yani Türkiye şunu anlamış durumda, bir şekilde Türkiye'de var olan Kürt sorununu çözmez ise, Ortadoğu'daki gelişmeler bağlamında, Kürt sorunu bir şekilde dış müdahalelerle de olsa çözülme sürecine girecek" dedi.
Öcalan ile yapılan görüşmelere de değinen Aydoğan, bu görüşmelerin kendi iradeleri dışında gerçekleştiğini söyledi. Aydoğan, "Hepiniz biliyorsunuz, şu anda Türkiye'nin gündeminde İmralı ile yapılan görüşmeler var. Bu gündemin önemli oranda bizim irademiz dışında gerçekleştiğini ben belirtmek istiyorum. Aralık ayından itibaren, özellikle, açlık grevlerinin sonlandırılması için, Öcalan'ın yanına gidiş ve Öcalan'ın da açlık grevlerini sonlandırması ile birlikte, bir kez daha Kürt halkının önderi ve lideri olduğu açığa çıktı. Bu görüşmelerin ne düzeyde yapıldığını bilmiyoruz. Çok fazla bir bilgi sahibi değiliz ancak, bir görüşme olduğu aşikar. Genelde PKK'nın silah bırakması ile ilgili olarak kurgulanan bir trafik var. Ancak, bizde biliyoruz ki esas sorun Kürt sorununun çözümü meselesidir. Ancak yinede AKP, işte Türkiye kamuoyundaki tepkileri dindirmek adına diyelim, biraz öyle iyi niyetli düşünelim, sanki öncelikli sorunun PKK'nın silah bırakması sorunuymuş gibi, görüşmeleri bu bağlamda basına ve kamuoyuna bir şekilde yansıtıyor. Kürtler asla ve asla bireysel haklar konusunda bir çözüme razı olmazlar ve olmayacaklar. Geriye kalan tek bir konu var o da, kolektif haklar temelinde Kürt sorununun çözümüdür. Kolektif haklar deyince de zaten aklımıza gelen ilk şey ana dilde eğitim ve demokratik özerkliktir" ifadelerini kullandı.
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
