Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Meclis heyeti İmralı yolunda! AK Parti, MHP ve DEM'den gidecek İsimler belli oldu

Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin kurulan Meclis komisyonu, AK Parti, MHP ve DEM Parti’nin yanı sıra TİP ve EMEP’li üyelerin oylarıyla Öcalan ile görüşmek üzere İmralı’ya heyet gönderme kararı aldı. CHP adaya gidecek heyete üye vermeyeceklerini açıkladı.

Kaydet
a- | +A

ESMA ALTIN - “Terörsüz Türkiye” süreci için TBMM’de kurulan Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın da görüşlerinin alınması için İmralı Cezaevine gitme kararı aldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki komisyon dün İmralı ziyareti gündemi ile toplandı. Kurtulmuş, yaptığı değerlendirmede, “Tarihi sorumluluk ancak çoğulculuk anlayışı içinde gerçekleşebilir. Komisyonumuzun kurulduğu günden bu yana demokratik olgunluk üzerinde durduk. Her konuda yüzde 100 mutabakat içinde olunması mümkün değildir. Artık son düzlükteyiz” dedi.

AK PARTİ SÖZ ALMADI

Komisyonda daha sonra siyasi parti temsilcileri söz alarak ziyaret konusundaki görüşlerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önceki gün İmralı ziyaretine olumlu baktıklarını açıklamıştı. Ancak, dünkü komisyonda AK Parti’den hiçbir üyenin söz almaması dikkat çekti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisi adına İmralı’ya kendisinin gideceğini açıkladı.

ÖNERİLEN HABERLER
Bahçeli, Öcalan
GÜNDEM

Bahçeli, Öcalan'a neden 'kurucu önder' dediğini açıkladı

CHP ÜYE VERMEDİ

Komisyonda ilk sözü alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, bütün meselenin İmralı’ya gidip gitmemeye sıkıştırılmasına milletin rızası olmadığını savunarak, “Teknolojik imkânlarla daha az tartışmalı bir sürecin yürütülmesi mümkün. İmralı Adası’na gidecek komisyon heyetine partimizden üye vermeyi doğru bulmuyoruz” dedi.

Emir, İmralı’ya gitmeme kararlarına rağmen, komisyonda kalmaya devam edeceklerini de söyledi. Kulislerde, CHP’nin tabandan gelen baskılar sebebiyle heyette yer almama kararı verdiği konuşuluyor.

DEM PARTİ’DEN CHP’YE TEPKİ

CHP’nin İmralı heyetinde yer almama kararına tepki gösteren DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kürt halkı kimin demokrasiden, barıştan, çözümden yana durduğunu, cesaret ve cüret ettiğini, elini taşın altına koyduğunu tane tane not ediyor” görüşünü dile getirdi.

ÖNERİLEN HABERLER
MHP
GÜNDEM

MHP'den yeni Öcalan çıkışı! "Şartlar oluşursa umut hakkı kullanılır"

SEGBİS ÖNERİSİ

Yeni Yol Partisi temsilcileri, adaya ziyaret yerine Öcalan’ın görüşlerinin teknolojik imkânlarla da alınabileceğini önerdi. Ayrıca heyetin gitmesine karar verilmesi hâlinde de tam tutanağın bütün üyelerle paylaşılması, aktarılması gerektiğini kaydetti. Komisyonda tek üye ile temsil edilen partilerden Demokrat Parti ve DSP, İmralı’nın ziyaret edilmesi önerisine karşı çıktı. TİP ve EMEP ise destek verdi. HÜDAPAR, SEGBİS aracılığıyla Öcalan’ın görüşlerinin alınmasını istedi. Yeniden Refah Partisi temsilcisi toplantıya katılmadı.

KAPALI OTURUMDA KARAR ALINDI

Siyasi parti temsilcilerinin görüşlerini açıklamasından sonra, Kurtulmuş kapalı oturuma geçileceğini belirterek, öneriyi oylamaya sundu. AK Parti, MHP ve DEM Parti’nin oyları ile kapalı oturuma geçildi. CHP oturuma katılmadı. Yapılan oylamada, 32 evet, 3 ret, 2 çekimser oy kullanıldı. DP, DSP ve HÜDAPAR ‘hayır’ oyu, Yeni Yol Partisi ise ‘Çekimser’ oy verdi. İmralı ziyaretine AK Parti, MHP ve DEM Parti’nin yanı sıra TİP ve EMEP’li üyeler de olumlu oy kullandı.

AK Partili Kürşad Zorlu yurt dışında olduğu gerekçesiyle toplantıya katılmadı. Kapalı toplantıda, bazı komisyon üyelerinin Öcalan’la SEGBİS aracılığı ile görüşme yapılmasına yönelik öneri de oylandı. Ancak bu öneri reddedildi.

HEYETTEKİ İSİMLER BELLİ OLDU

İmralı heyetinde, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri yer alacak. MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, DEM Parti’den de Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in heyette yer alacağı açıklanmıştı. AK Parti’den ise İmralı’ya gidecek ismin Hüseyin Yayman olduğu belirtildi. Oylamada çekimser kalan Yeni Yol Grubunun da heyete bir üye verebileceği ifade edildi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gazete Haberleri Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.