Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? Teravih namazı 8 rekat mı, 20 rekat mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? Teravih namazı 8 rekat mı, 20 rekat mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda, üzerinde ittifak edilen bir rivayet bulunmamaktadır. | Her Ramazan ayında olduğu gibi bu seneki Ramazan’da da camiler teravih namazı kılmak isteyen vatandaşlar ile doldu. Teravih namazının kaç rekat olduğu ile ilgili ise bazı görüş ayrılıkları buluyor. Teravih namazının 8 rekat, 12 rekat ve 20 rekat olduğu görüşleri yaygın. Peki, Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? İşte Teravih namazı 8 rekat mı 20 rekat mı ile ilgili görüşler!

Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? Teravih namazının kaç rekat olduğu ile ilgili ise bazı görüş ayrılıkları buluyor. Teravih namazının 8 rekat, 12 rekat ve 20 rekat olduğu görüşleri yaygın. İşte Teravih namazı 8 rekat mı 20 rekat mı ile ilgili görüşler haberimizde…

TERAVİH NAMAZI 8 REKAT KILINIR MI?

Teravihin 20 rekât oluşu ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. (Merakıl-felah şerhi)

Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kılmıştır. (Seadet-i Ebediyye)

İbni Abbas hazretleri bildiriyor ki: Resulullah, yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekât namaz kıldıktan sonra, (Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur) buyurdu. (İbni Ebi Şeybe)

Teravihin 20 rekât olduğuna inanmayanın bid’at ehli olduğu Nur-ül-izah şerhinde de yazılıdır. İmam-ı a’zam hazretleri, (Teravih namazı müekked sünnettir. Hazret-i Ömer, teravihin 20 rekât olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmadı. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullah’ın sünnetine dayanarak emretti) buyuruyor. (El-İhtiyar)

Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” teravihi hiç kılmasa bile, Hulefa-i raşidin’in yani dört halifenin kılması, sünnet olması için kâfidir. Hadis-i şerifte, (Sünnetime ve Hulefa-i raşidin’in sünnetine sımsıkı sarılın) buyuruldu. (Buharî)

Kaynak: Dinimizİslam.com

Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? Teravih namazı 8 rekat mı, 20 rekat mı? - 1. Resim

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı iki veya dört rekâtta bir selam verilerek kılınır, fakat iki rekâtta bir selam vermek daha iyidir. Teravih namazını on rekâtta bir selam vererek iki selamla bitirmek mekruhtur. Şâfiî’de ise hiç sahih olmaz. Teravih, vitirden önce kılınır. Vitirden sonra da kılmak caizdir. Ta’dil-i erkân, Hanefî’de vacib, Şâfiî’de ise farzdır. Bunun için ta’dil-i erkâna riayet etmeli, teravihi hızlı kılmamalı.

Teravih namazını belirli rekatta kılmak şart mı? Mesela 20 rekat süresince bazen 4 rekat bazen de 2 rekat kılıp selam verme durumu olur mu?

Evet bazen dört ve bazen iki rekatta bir selam vermek de caizdir.

Teravihe ilk başlarken, imamın ikişer ikişer mi yoksa dörder mi kıldıracağını bilmiyoruz. İki mi, yoksa dört rekat olarak mı niyet edeceğiz?

Sadece teravihe niyet edilir, imam kaç kıldırırsa kıldırsın, fark etmez.

Teravih namazını kazaya niyet ederek kılarken, toplam 20 rekat olması gerekir mi?

Bir günlük kaza namazı kılarken teravihe de niyet edilirse hem kaza hem de teravih kılınmış olur. İki günlük kaza kılınırsa daha iyidir. Kaza namazı ne kadar çok kılınırsa sevabı o kadar çok olur.

Teravihte her dört rekat kılındıktan sonra neler okunur?

Dört rekat kılacak kadar oturulup, salevat-ı şerife veya tesbih veya Kur'an okumak sünnettir. İki rekat arasında oturulmaz. Bazı yerlerde “sallû alâ Muhammed” deniyor. Bu ifade, (Muhammed aleyhisselama salevat getirin) demektir. Böyle söylemeyip, (Allahümme salli alâ Muhammed) demeli Elbette daha uzun olanlarını söylemek daha iyidir.

Teravih namazını kılarken mesbuk olunur mu? Dört rekatta bir selam verilirken, ikinci dört rekatın dördüncü rekatına yetişen teravihi nasıl tamamlar?

Teravih kılarken mesbuk olunur. Dördüncü rekatına yetişirse, hemen durmamalı, imamın bitirmesini beklemelidir. Baştan başlamalıdır. Dördüncü rekatına yetişince kalkıp üç rekat daha kılması gerekir. Sonra, ikinci dört rekata da yetişemez, hep böyle gider. Yani teravih bitene kadar hep mesbuk olur. Eğer ilk dörde hiç uymazsa, mesbuk olmaz, kalan dört rekatı vitirden sonra kılar.

Kaynak: Dinimizİslam.com

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...