Kediler her yerdeler! Ressam Berna Türemen'in sanat hayatından eserler

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kediler her yerdeler! Ressam Berna Türemen'in sanat hayatından eserler

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kedili resimleriyle tanınan Berna Türemen: Hep kedilerden korkutulduğum için ilk defa otuz yaşında kedi sevebildim. Sonra çok sevdim! Bu yüzden kedilere hasretimi resmetmeye başladım.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Berna Türemen, sanat hayatında yarım asrı deviren bir ressam... Onu diğer sanatçılardan ayıran şey ise kendine has kedi aşkı... Kedi figürünü kendiyle özdeşleştirerek sıkça resimlerinde başrole koyan sanatçı, aynı zamanda sahipsiz kedilere de “anne” oluyor. Türemen, dünyanın her yerinden kedili sanat eserleri toplayan ciddi de bir kedi koleksiyoncusu...

Bu koleksiyonu ile Eskişehir’de Türkiye’nin ilk kedi müzesi olan Berna Türemen Kedi Sanat Evi’nin kurucusu oldu. Ressamın bu resimleri ise İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde açılan “Retrospektif” başlıklı sergide bir araya geliyor; Türemen’in 50 senelik sanat hayatı gözler önüne seriliyor. Sergi vesilesiyle buluştuğumuz Berna Türemen’e geride kalan yarım asırlık sanat hayatının kendisine ne düşündürdüğünü sorduğumda “1973’ten bu yana resimler yapıyorum. İlk sergimi ise üç sene sonra Nişantaşı’ndaki Melda Kapatana Sanat Galerisi’nde açtım. Sergi için teklif yapınca çok hoşuma gitmiş, elimdeki resimlerle 15 gün içerisinde sergiyi hazırlamıştım. Öyle başladım. Heyecanım şimdi de aynı şekilde devam ediyor. Çünkü çalışmaya devam ediyorum...” diyor.

Kediler her yerdeler! Ressam Berna Türemen'in sanat hayatından eserler
Berna Türemen’in eserleri, 18 Aralık’a kadar her gün Kibele Sanat Galerisi’nde görülebiliyor. Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı sergiye has hazırlanan katalog ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından satışa sunuluyor. 

OTUZ YAŞINDA KEDİ SEVEBİLDİM

Türemen, kedi aşkının kaynağını ise şu sözlerle anlatıyor: “İstanbullu bir ailenin kızıyım. Bir apartman çocuğu olarak Maçka’da büyüdüm. Tabii, önceleri köy nedir hiç bilmiyordum. Hep kedilerden korkutulduğum için ilk defa otuz yaşında kedi sevebildim. Sonra çok sevdim! Bu yüzden kediler ve köy hayatına hasretimi resmetmeye başladım.”

HEP KEDİLERLE BERABERİM

Hep kedilerle beraber olduğunu söyleyen sanatçı “Evimde Balım adlı bir kediyi, bahçemde ise on tane sokak kedisini besliyorum. Daha ziyade terk edilmiş kedilere bakıyorum. İnsanlar, kedilerini terk ediyor. Bu hayvanlar ise diğerlerinden farklı oluyor, başkalarıyla arkadaşlık kuramıyorlar. Bu yüzden onları hemen anlayıp sahip çıkıyorum” şeklinde konuşuyor. Türk kültüründe kadim bir kedi sevgisi olduğunu söyleyen Türemen “Bizdeki kedi sevgisi çok eski. Öyle bir kültürden geliyoruz. Önceden İstanbul ve Anadolu’daki her evde kediler olurdu” ifadelerini kullanıyor. Kedilerle benzer bir karaktere sahip olduğunu vurgulayan sanatçı “Yay burcuyum. Yani kediler gibi özgürlüğüme meraklıyım. İnsanları ciddiye alırım ama haklı olduğum şeylerden taviz vermem” diyor.

Kediler her yerdeler! Ressam Berna Türemen'in sanat hayatından eserler

ÇIKIŞ NOKTAMIZ YEREL KÜLTÜR

Berna Türemen eserlerinde hat ve ebru gibi klasik sanatlardan da ilham alıyor. Sanatçı bunu şöyle dile getiriyor: “Tatbiki Güzel Sanatlar mezunuyum. Bizde her türlü malzeme kullanılırdı. Ebruları da kolaj olarak kullanıyorum. Hat yazılarına da aynı şekilde resimlerimde yer veriyorum. Yerel kültür çok önemli… Bizim çıkış noktamız buradan. Resimlerimde danteller de var. Kadınların tutkularını anlatan bu  nesneleri de göstermek istedim.” Sanattan kuvvet aldığını kaydeden Türemen “Dinçliğim çalışmaktan kaynaklanıyor. Bir sınırım yok; gece ve gündüz çalışırım. Üretmeyi seviyorum. Sanat benim için yaşamak demek. Yakın denilebilecek zamanda bir acı yaşadım, 2020’de eşimi kaybettim. Beni ayakta tutan şey sanat oldu” diyor.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...