Kuduza karşı aşılı yem: Bakanlık uçaklarla kırsala atıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kuduza karşı aşılı yem: Bakanlık uçaklarla kırsala atıyor

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bu yıl 2 milyon 640 bin doz oral kuduz aşısı alınırken, içine aşı yerleştirilmiş yemler, 29 ildeki yaban hayatı bölgelerine uçaktan atılmaya başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca 29 ilde kuduza karşı yabani hayvanların bulunduğu bölgelere havadan aşılı yemler bırakılıyor. Mücadeleyle, hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hâle getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasındaki enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor. 2008’den bu yana 35 milyon aşılı yemi uçaklardan kırsal ve ormanlık alanlara atan Bakanlık, bu yıl da 2 milyon 640 bin doz oral kuduz aşısı alımı gerçekleştirdi.

Erzurum’dan başlayan aşılama çalışmaları, Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elâzığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli’de de yapılacak. Havadan atılan aşılı yemlere insan teması olması hâlinde, yemin kokusunda değişiklik meydana geliyor. Bu da yaban hayvanlarının yemleri tüketmemesine sebep oluyor. Bu nedenle kırsal ve ormanlık alanlara havadan atılan aşılı yemlere temas edilmemesi, dokunulması hâlinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşıyor.

Bakanlık, sahipli kedi ile köpekleri de il ve ilçe müdürlüklerinde aşılarken, sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması için yerel yönetimlere aşı temin ediyor. Bakanlıkça, 2021’den bu yana kuduz hastalığına karşı sahipli ve sahipsiz 1 milyon 603 bin 231 kedi ve köpek aşılandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...