Elon Musk, Twitter'ın en büyük gelir kaynağı Apple'a savaş açtı: 'Bizi tehdit ediyorlar'... Twitter iflas edebilir!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Elon Musk, Twitter'ın en büyük gelir kaynağı Apple'a savaş açtı: 'Bizi tehdit ediyorlar'... Twitter iflas edebilir!

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya devi Twitter’ın sahibi Elon Musk, teknoloji devi Apple’a adeta savaş açtı. Peki, Apple’ın Twitter’a reklam vermeyi büyük ölçüde durdurduğunu söyleyen Elon Musk, ne kadar haklı? Son veriler ne söylüyor? İşte ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın Twitter’daki varlığı…

Washington Post gazetesinin ulaştığı Twitter’ın şirket içi belgelerine göre Apple, 2022'nin ilk çeyreğinde Twitter'ın en büyük reklam vereniydi. Apple’ın 2022’nin ilk çeyreğinde 48 milyon dolar karşılığında reklam vererek Twitter’ın toplam gelirinin yüzde 4’ünü oluşturduğu ortaya çıktı. Elbette Elon Musk, şirketi Ekim ayında 44 milyar dolara satın aldıktan sonra Twitter'da en çok harcama yapan kişi olduğunu kanıtladı. Şimdi Musk, Apple'ın temelde Twitter'daki reklam harcamalarını durdurduğunu söylüyor. Musk'ın Apple'a karşı savaş açması Apple'ın reklamlarını tamamen geri çekmesiyle sonuçlanabilir, bu da Twitter'ın gelirinin yüzde 4 daha azalması anlamına gelecektir. Böyle bir senaryonun, halihazırda pek çok markanın reklam vermeyi durdurduğu Twitter'ı iflas etme noktasına getirmesinden endişe ediliyor. 

Elon Musk’ın Twitter anlaşmasını tamamlamadan önce sonra Apple'ın platformdaki bir haftalık reklam satın alımları karşılaştırıldı. Reklam ölçüm şirketi Pathmatics'e göre dünyanın en değerli firması Apple, Musk'ın Twitter anlaşmasını tamamlamasından bir hafta önce, 16 Ekim ile 22 Ekim arasındaki 220 bin 800 dolarlık reklam satışı yaparken, Musk’ın Twitter’ın başına geçmesinden sonraki hafta, 10 Kasım ile 16 Kasım tarihleri arasında Twitter reklamlarına tahmini olarak 131 bin 600 dolar harcadı. Her iki tahmin de, Apple'ın Ocak'tan Mart'a kadar Twitter reklamlarına harcadığı bildirilen 48 milyon dolardan çok daha az. 

ELON MUSK APPLE’A ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Sosyal medya platformu Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, iPhone üreticisi Apple'ı hedef alarak ABD merkezli teknoloji şirketini, pazar gücünü kötüye kullanmakla suçladı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ilk olarak, Apple'ın Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret edip etmediğini sordu. Musk, "Apple, Twitter'da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?" ifadesini kullandı. Musk, daha sonra attığı bir tweette ise, Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook'u etiketleyerek, "Neler oluyor burada?" diye sordu.

Elon Musk, Twitter'ın en büyük gelir kaynağı Apple'a savaş açtı: 'Bizi tehdit ediyorlar'... Twitter iflas edebilir!

Apple'ın, uygulama mağazasında yapılan satışlardan yüksek pay almasını da eleştiren Musk, Apple'ın uygulamadaki ücretine dair bir tweeti alıntılayarak, "Apple'ın App Store'dan satın aldığınız her şeye gizli bir şekilde yüzde 30 vergi koyduğunu biliyor muydunuz?" paylaşımında bulundu.

APPLE TWİTTER’I TEHDİT Mİ ETTİ?

Apple'ın, Twitter uygulamasını herhangi bir sebep göstermeden App Store'dan kaldırmakla tehdit ettiğini iddia eden Musk, bu konuda, "Apple ayrıca, Twitter'ı App Store'dan alıkoymakla tehdit etti ancak nedenini bize söylemiyor." ifadesini kullandı.

Ürettiği iPhone ve iPad gibi cihazlarda hangi içeriklerin oynatılabileceğini kontrol eden Apple, uygulamalardan gelirin büyük bir bölümünü kendisine ayırıyor. Şirkete karşı eleştiriler yeni olmazken, oyun şirketi Epic Games, Apple'ın söz konusu ücretleri konusunda mahkemeye başvurmuştu.

Apple, iPhone'lar ve ilgili iOS işletim sistemi ile tamamen teknoloji grubunun hakim olduğu bir ortam oluşturmakla eleştiriliyor. ABD ve Avrupa'da şeffaflık ve açıklığı savunan Apple, Çin'deki internet sansürünü atlatmak için kullanılabilecek uygulamaları bu ülkede engelledi. Hong Kong'da göstericilerin kendilerini organize etmek için kullandıkları uygulamalar da engellendi.

Analistler, uygulama mağazası ücretlerinin Apple'ın ürünleri arasında en yüksek kar oranlarına ulaştığı tahmininde bulunuyor.

Ekim ayı sonunda Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, o zamandan beri çevrim içi hizmetle ilgili fikirlerini hayata geçirmeye çalışıyor.

Bu arada Apple, Musk'ın iddiasına karşılık bir açıklama yapmadı. Musk ise iddiasını destekleyecek herhangi bir veri göstermedi. 

(9to5Mac / AA)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...