NASA bu defa Elon Musk'ın rakibini seçti: Milyarder Jeff Bezos'ın hayali gerçek oluyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA bu defa Elon Musk'ın rakibini seçti: Milyarder Jeff Bezos'ın hayali gerçek oluyor

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, uzay taşımacılığı şirketi Blue Origin ile 3,4 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Zorlu görevde Blue Origin liderliğindeki ekip, Blue Moon (Mavi Ay) adlı insanlı Ay'a iniş aracını tasarlayacak, geliştirecek ve test edecek.

NASA, üçüncü insanlı Artemis Ay inişini gerçekleştirecek şirketi seçti. Jeff Bezos'un Blue Origin'i, şu anda Eylül 2029'da başlatılması planlanan Artemis V görevi için iniş sistemini inşa edecek. Araç seçiminden bahsetmeseler de, şirket zaten bir Blue Moon isimli iniş aracı üzerinde çalışıyor.

Öte yandan, Blue Origin'in başını çektiği görevde Boeing, Lockheed Martin, Draper, Astrobotic ve Honeybee Robotics şirketleri de yer alıyor. NASA'nın ayırdığı bütçe ise 3,4 milyar dolar ve milyarder Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, Ay hayalini gerçekleştirmek için kendi cebinden katkıda bulunacaklarını açıkladı. 

Engadget'in haberine göre, 2029 yılında yapılması planlanan Artemis V görevinde, tamamen yenilenebilir Orion kapsülünün içinde dört astronot Ay'a gidecek. Astronotlardan ikisi, Ay'ın güney kutbuna inmek için Gateway uzay istasyonuna kenetlenmiş bir Blue Origin iniş aracını kullanacak. Diğer astronotlar ise Gateway ile ilgilenecek. Ay'a inen astronotlar, Ay yürüyüşü yapmanın yanı sıra gezici operasyonlar ve bilim deneyleri yürüterek bir hafta geçirecekler.

NASA İLK İNSANLI AY GÖREVLERİ İÇİN SPACEX İLE ÇALIŞIYOR

NASA'nın Artemis V görevinde kullanılacak araçlar, Blue Origin liderliğindeki bir grup uzay ve havacılık şirketleri tarafından geliştirilecekken, NASA, ilk (Artemis III) ve ikinci (Artemis IV) insanlı Ay görevleri için SpaceX'i ve onun Starship roketini seçmişti bile.

Uzay ajansı, geçtiğimiz yıl hem destek sağlamak hem de rekabeti artırmak için ikinci iniş aracı tekliflerini kabul edeceğini bildirdi. Blue Origin, geçtiğimiz Aralık ayında Ay aracı için teklif sundu. 

Bu arada, Blue Origin şirketi, NASA'nın SpaceX'i seçmesine itiraz etmiş, güvenlik endişelerini göz ardı ettiği iddiasıyla NASA'ya dava açmıştı. Ancak bir federal mahkeme iddiaları reddetti. 

NASA yöneticisi Bill Nelson gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha fazla rekabet istiyoruz, iki iniş aracı istiyoruz ve bu daha iyi ve bu, güvenilirliğiniz, yedekleriniz olduğu anlamına geliyor. NASA'ya ve Amerikan halkına fayda sağlıyor." dedi ve ekledi: "Ay'a gitmemizin yeni yolu bu."

BLUE ORIGIN'IN AY ROKETİNİN AYRINTILARI BELLİ OLDU

Blue Origin'in geliştirmekte olduğu New Glenn roketi, 7 metre genişliğindeki kaportasıyla Blue Moon'u alçak Dünya yörüngesine taşıyacak ve buradan araç, Lunar Gateway uzay istasyonuna gidecek. Ay yörüngesine girdikten sonra Blue Moon, Lockheed Martin yapımı bir uzay römorkörü tarafından periyodik olarak yakıt ikmali yapılacağı yerde orada kalacak. NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) denilen mega roketi, insanlı Orion kapsülünü astronotların Blue Moon'a transfer olacağı Gateway'e fırlatacak. 

(Kaynak: Engadget, Gizmodo)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...