Sinemanın edebiyat sevdası: Yeşilçam afişleri sergileniyor

- Güncelleme:
Sinemanın edebiyat sevdası: Yeşilçam afişleri sergileniyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

“Susuz Yaz”, “Samanyolu”, “Anayurt Oteli” ve diğerleri... Edebiyat, sinemanın en büyük fikir membaı…

Temaları farklı olsa da Türk sinemasında da geçmişten bugüne çok sayıda edebiyat adaptasyonu film çekildi. Üstelik bazı edebî eserler, defalarca sinema filmi yapıldı. Beyoğlu’ndaki Artizan Sanat ise “Kitaptan Perdeye Film Afişleri” sergisiyle, edebiyattan beyazperdeye taşınan o filmlerin afişlerini, tozlu raflardan çıkarıp bir araya getiriyor. 

90 SONRASI AFİŞLER DEĞİŞTİ

Türk Sineması Araştırmaları (TSA) arşivinden seçilen afişler, Yeşilçam sinemasının ve döneminin kendine has üslubunu yansıtıyor. “Yeni Türk Sineması” olarak adlandırılan 1990 sonrası devirdeki film afişi tasarımlarında ise daha çağdaş yorumlar dikkat çekiyor. 

***

AJANDA

“Turuncu” umut demek!

Sanatçı Sibel Okumuş’un turuncu renk tonlarını kullanarak ortaya çıkardığı resim çalışmaları ve soyut heykellerden meydana gelen “Turuncu” adlı sergi, Kelimat Sanat Galerisinde görülebiliyor. 28 Ocak tarihine kadar Üsküdar’daki galeride açık kalacak sergi, sanatseverleri üç boyutlu eserlerle renkli bir tecrübeye davet ediyor. Sorularımızı cevaplayan sanatçı Sibel Okumuş “Bütün renkleri seviyorum ama çok fazla doku kullandığım için eserlerimde tek renge yöneldim. Ağırlıklı olarak turuncuyu kullandım ve dokularla ilişkisini irdeledim. Dünyanın kasvetli ortamında turuncunun insanlara umut olmasını istedim. Turuncu sıcak bir renk ve gerçekten insanlara neşe aşılıyor” diye konuşuyor. Eserlerinde boyaların yanında kumaş, köpük, boru ve tel gibi atık malzemeler de kullandığını söyleyen sanatçı, bunlarla tüketim kültürüne dair mesajlar vermek istediğini sözlerine ilave ediyor. 

***

KİTAP

İnfografiklerle büyük savaş

Kronik Kitap’tan çıkan “İkinci Dünya Savaşı: İnfografik” adlı eser, dünyanın gördüğü son global savaşa dair artan verileri, görselleştirerek okuyucuya sunuyor. Farklı tablolar ve etkili grafiklerle sunulan bilgiler, İkinci Dünya Savaşı’na katılan ülkelerin askerî, ekonomik ve şair sahalarına ışık tutuyor. Alışılmadık bir anlatımı olan kitap, büyük harbe merak duyanların yanı sıra sıradan okuyucuları da kendine çekecek mahiyette.  

Sıra dışı bir fotoğrafçı

Tanınmış fotoğrafçı İsa Çelik’in hayatı ve eserleri kitaplaştı… “İsa Çelik” adlı eser, Eczacıbaşı Vakfı Yayınlarının “Fotoğrafçılar Dizisi” çerçevesinde yayımlandı. Çelik’in hayatının anlatıldığı bir kısma sahip eserde fotoğrafçının maziden günümüze dünyanın farklı yerlerinde çektiği karelerine yer veriliyor. Orhan Cem Çetin’in editörlüğünü yaptığı eser, eksantrik bir portre de sunuyor…

Tarihten gariplikler

Alman tarihçi Max Kemmerich’in yazdığı “Tarihteki Garip Vakalar” adlı eser Türk edebiyatının meşhur kalemi Sabahattin Ali’nin tercümesiyle okuyucuyla buluşuyor. Timaş Yayınları etiketiyle raflara gelen eser, okuyucuyu Avrupa tarihinin dehlizlerinde keyifli bir seyahate çıkarıyor. Avrupa tarihinin birbirinden enteresan olayları, durumları ve insanları kitapta yer buluyor.

 MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...