Bağı bahçesi olanlar dikkat! Girmedik delik bırakmıyor, çiftçiyi ciddi zarara uğratıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Bağı bahçesi olanlar dikkat! Girmedik delik bırakmıyor, çiftçiyi ciddi zarara uğratıyor

YAŞAM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Karadeniz Bölgesi’nde görülen istilacı böcekler her yeri sardı. Birçok ekine sıçrayıp bölgedeki tarım ürünlerine zarar veriyor. Ziraat odası uzmanları tarla sahiplerini uyarıyor.

Artvin, Giresun, Trabzon, Rize gibi illerde olanlar dikkat! Bahçe ve tarlalara dadanan böcekler her yeri sardı, vatandaşlar çileden çıktı. Tarımla uğraşan kişilerin hızla yayılan bu tehlikeye karşı dikkatli olmaları gerekiyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, özellikle fındıkta ciddi zarara neden olmaya başlayan ‘kahverengi kokarca böceği’ne karşı üreticileri uyararak, kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğunu söyledi.

TARIMSAL ÜRÜNLERDE VERİM KAYBI NEDENİ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, 2017 yılında Gürcistan’dan Türkiye'ye giriş yapan ve ilk Artvin’in Kemalpaşa ile Hopa ilçelerinde görülen kahverengi kokarcanın 6 yılda tüm Doğu Karadeniz Bölgesi’ne yayılarak başta fındık olmak üzere tarımsal ürünlerde verim kaybına neden olduğunu kaydetti.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde popülasyon yoğunluğunun artması halinde Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında en önemli ürünlerinden biri olan fındığın risk altında olduğunu ifade eden Karan, açıklamasında şunları söyledi:

“Doğrudan zararını konukçusu olduğu bitkilerde oluşturur. Dolaylı zararını ise kışlamak için toplandığı alanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak verirler. Beslendiği meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanları oluşturur. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Domates, biber, mısır ve soya fasulyesinde de benze zarar şekilleri oluşur. Ayrıca mısır ve soya gibi bitkilerde taneler tohum özelliğini yitirir.”

Bağı bahçesi olanlar dikkat! Girmedik delik bırakmıyor, çiftçiyi ciddi zarara uğratıyor

Kahverengi kokarca böceklerinin kalite kaybına da neden olduğunu belirten Karan, “Fındıkta ise boş şekilsiz ve lekeli meyve oluşumun neden olarak verim ve kalite kaybına sebep olur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir” dedi.

İMHA EDİLMESİ ÖNEM TAŞIYOR

Zararlı ile kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğunu kaydeden Karan, “Kahverengi kokarcanın bugünlerde evlere olan geçişinin mücadele için bir avantaja çevrilerek 2024 yılı popülasyonunun azaltılması gerekmektedir. Bunun için evlere, balkonlara, odunluklara gelen böceklerin toplanarak imha edilmesi büyük önem taşımaktadır. İmha edilmeyen her dişi önümüzdeki yıl bir defada 28 adet olmak üzere, beslendiği bitkiye göre değişmekle birlikte toplamda 200 kadar yumurta bırakabilecektir. Evlere giren böceklerin süpürülüp ezilerek veya bir poşet içinde kapalı bırakılması gerekmektedir. Doğadaki kışlamış erginlere karşı Mayıs ortasından itibaren Haziran sonu, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı, Ağustos başı olduğu dönemlerde yüzey ve yeşil akşam ilaçlaması şeklinde, ruhsatlı ilaçlar kullanılarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...