Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 01:47
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Kıtlık zamanının vazgeçilmezi, 'yokluk' ekmeğine yoğun talep! Günlük 150 adet üretiliyor, 1 yıla kadar bozulmuyor
Yasam

Kıtlık zamanının vazgeçilmezi, 'yokluk' ekmeğine yoğun talep! Günlük 150 adet üretiliyor, 1 yıla kadar bozulmuyor

Son Güncelleme: 27 Ağustos, 2023 - 14:42
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kıtlık zamanının vazgeçilmezi, 'yokluk' ekmeğine yoğun talep! Günlük 150 adet üretiliyor, 1 yıla kadar bozulmuyor
Fotoğraf BaşlığıKitlik zamaninin vazgeçilmezi, 'yokluk' ekmegine yogun talep! Günlük 150 adet üretiliyor, 1 yila kadar bozulmuyor

Anadolu'nun geçmişindeki kıtlık zamanlarda dönemin vatandaşları tarafından hem tok tuttuğu için hem de az malzemeleri nedeniyle 'yokluk ekmeği' olarak bilinen bu ekmek günümüzde de oldukça popüler. Öyle ki İç Anadolu'da birçok şehirde hala bu ekmeğin üretimi yapılıyor ve vatandaşlar oldukça seviyor. Yöresel lezzetlerden coğrafi işaretli olan bu ekmek günde 150 hatta daha fazla dahi üretilebiliyor. Üstelik gerekli şekilde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar tazeliğini koruyor ve ilk günkü tadıyla yenebiliyor.

Kaydet
a- | +A

Geçmiş zamanlarda kıtlık dönemlerinde az malzeme ile karın doyuran ve vücudu dinç tutan bir ekmek türü var ki günümüzde de dahi yapılıyor ve seveni oldukça fazla. Yapılışı ve görüntüsü ağızları sulandıran bu lezzet üstelik coğrafi işaretli. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği bu ekmek özel olarak pişiriliyor ve her gün satışa sunuluyor. Üstelik 5-10 tane değil, günlük 150'ye yakın bu ekmekten üretiliyor. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da satışı var.

Başkentin Şereflikoçhisar ilçesinde taş fırında pişirilen coğrafi işaret ile tescillenen bu pide, hem yerel halktan hem de çevre illerden yoğun ilgi görüyor. Özellikle Orta Anadolu’da pişirilen tahinli pide, un, tereyağı, su ve bol tahin karışımından elde ediliyor.

HEM TOK TUTUYOR HEM DE TADI DAMAKTA KALIYOR

Yapımında kullanılan malzemelerin hem tok tutması hem de lezzetinden dolayı geçmiş dönemlerde yaşanan kıtlık zamanlarında tüketilmesinden dolayı ‘yokluk ekmeği’ olarak da bilinen tahinli pide, buzdolabı ve derin dondurucuda muhafaza edildiği takdirde bir yıla kadar ilk günkü tazeliğini koruyor.

Şereflikoçhisar’da tahinli pide üreten sayılı fırıncı olduğunu belirten tahinli pide ustası Mustafa Özbek, sabahın erken saatlerinde dükkanına gelerek tahinli pidenin hamurunu yoğurduktan sonra tahinle buluşturduklarını söyledi.

RAMAZAN AYINDA GÜNLÜK 300'E YAKIN ÜRETİLİYOR

Günlük ortalama 100 ile 150 arasında tahinli pide ürettiklerini aktaran Özbek, tok tutma özelliğinden dolayı özel günlerde ve Ramazan ayında kapasitenin yaklaşık 200 ile 300 ürüne kadar çıktığını dile getirerek, “Yerel halkın talebinin olduğu gibi ürünü yurt içine ve yurt dışına da gönderiyoruz. Tahinli pide yaklaşık, buzdolabına ya da derin dondurucuya atıldığı sürece bir sene sonra da tüketilebiliyor” ifadelerini kullandı.

DİĞERLERİNDEN FARKI 'ÇOK AZ ŞEKER'

Şereflikoçhisar’ın coğrafi işaret tescili alan ürünlerinden olduğunu aktaran Özbek, üretilen tahinli pide ile diğer illerde üretilen tahinli pidelerin arasında fark olduğunu belirterek, “Şereflikoçhisar’da yapılan pide, taş fırında pişmesi, kullanmış olduğumuz yağ, un gibi malzemelerin farklı olması ile ön plana çıkıyor. Birçok yerde yapılıyor, Şereflikoçhisar’daki çok farklıdır. Şekeri çok az miktarda hamuruna ilave ediyoruz. Tahinin içine kesinlikle koymuyoruz” dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Ağustos, 2023 - 14:42
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mehmet Şimşek resmen açıkladı! İşte memur ve emekliye yapılacak zam
    Mehmet Şimşek resmen açıkladı! İşte memur ve emekl...
    Kaydet
  • 2
    11. Yargı Paketi komisyonda kabul edildi! Kadın ve çocuk katillerine af yok
    11. Yargı Paketi komisyonda kabul edildi!
    Kaydet
  • 3
    Bugün Gelinim Mutfakta'da kim elendi, bilezikleri kim kazandı? Stüdyoda yeşil dosya krizi
    Bugün Gelinim Mutfakta'da kim elendi, bilezikleri ...
    Kaydet
  • 4
    2 ülke arasında barış anlaşması imzalandı! Trump arabulucu oldu
    2 ülke arasında barış anlaşması imzalandı!
    Kaydet
  • 5
    Sadettin Saran, İrfan Can Kahveci'nin talebini kabul etti: 3 ihtimal var
    Sadettin Saran, İrfan Can Kahveci'nin talebini kab...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ahmet Demirbas
    Ahmet Demirbas İyiliğin de kötülüğün de bir anahtarı vardır!..
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Dünyalık peşindeki din adamları!
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Fakir babası mübarek zat...
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek "Affın, intikam almaktan efdal olduğunu unutma!”
    Kaydet
  • Ragıp Karadayı
    Ragıp Karadayı İşi yokuşa sürmeme rağmen Cüneyt Arkın çok ümitliydi...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Adilyeden silahları çalmıştı! Savunması pes dedirtti
    Adilyeden silahları çalmıştı! Savunması pes dedirtti
    Kaydet
  • Adile Naşit'in dramatik hayatı beyazperdede
    Adile Naşit'in dramatik hayatı beyazperdede
    Kaydet
  • G.SARAY SON NEFESTE GÜLDÜ
    G.SARAY SON NEFESTE GÜLDÜ
    Kaydet
  • NASA, Bennu asteroidinde hayat için gerekli olan şeker molekülleri buldu: Uzayda hayat var mı?
    NASA, Bennu asteroidinde hayat için gerekli olan şeker molekülleri buldu: Uzayda hayat var mı?
    Kaydet
  • Vakıflar Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı!
    Vakıflar Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Etimesgut’ta sosyal medya tuzaklı gasp: Çift, eve davet ettikleri erkeği soydu
Etimesgut’ta sosyal medya tuzaklı gasp
Kaydet
Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira seyyanen zam neden geri alındı?
Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira seyyanen zam neden geri alındı?
Kaydet
Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiriyor! Yeni reform çalışması yolda
Kamu çalışanları için reform çalışması yolda
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası