Kıtlık zamanının vazgeçilmezi, 'yokluk' ekmeğine yoğun talep! Günlük 150 adet üretiliyor, 1 yıla kadar bozulmuyor
Anadolu'nun geçmişindeki kıtlık zamanlarda dönemin vatandaşları tarafından hem tok tuttuğu için hem de az malzemeleri nedeniyle 'yokluk ekmeği' olarak bilinen bu ekmek günümüzde de oldukça popüler. Öyle ki İç Anadolu'da birçok şehirde hala bu ekmeğin üretimi yapılıyor ve vatandaşlar oldukça seviyor. Yöresel lezzetlerden coğrafi işaretli olan bu ekmek günde 150 hatta daha fazla dahi üretilebiliyor. Üstelik gerekli şekilde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar tazeliğini koruyor ve ilk günkü tadıyla yenebiliyor.
Geçmiş zamanlarda kıtlık dönemlerinde az malzeme ile karın doyuran ve vücudu dinç tutan bir ekmek türü var ki günümüzde de dahi yapılıyor ve seveni oldukça fazla. Yapılışı ve görüntüsü ağızları sulandıran bu lezzet üstelik coğrafi işaretli. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği bu ekmek özel olarak pişiriliyor ve her gün satışa sunuluyor. Üstelik 5-10 tane değil, günlük 150'ye yakın bu ekmekten üretiliyor. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da satışı var.
Başkentin Şereflikoçhisar ilçesinde taş fırında pişirilen coğrafi işaret ile tescillenen bu pide, hem yerel halktan hem de çevre illerden yoğun ilgi görüyor. Özellikle Orta Anadolu’da pişirilen tahinli pide, un, tereyağı, su ve bol tahin karışımından elde ediliyor.
HEM TOK TUTUYOR HEM DE TADI DAMAKTA KALIYOR
Yapımında kullanılan malzemelerin hem tok tutması hem de lezzetinden dolayı geçmiş dönemlerde yaşanan kıtlık zamanlarında tüketilmesinden dolayı ‘yokluk ekmeği’ olarak da bilinen tahinli pide, buzdolabı ve derin dondurucuda muhafaza edildiği takdirde bir yıla kadar ilk günkü tazeliğini koruyor.
Şereflikoçhisar’da tahinli pide üreten sayılı fırıncı olduğunu belirten tahinli pide ustası Mustafa Özbek, sabahın erken saatlerinde dükkanına gelerek tahinli pidenin hamurunu yoğurduktan sonra tahinle buluşturduklarını söyledi.
RAMAZAN AYINDA GÜNLÜK 300'E YAKIN ÜRETİLİYOR
Günlük ortalama 100 ile 150 arasında tahinli pide ürettiklerini aktaran Özbek, tok tutma özelliğinden dolayı özel günlerde ve Ramazan ayında kapasitenin yaklaşık 200 ile 300 ürüne kadar çıktığını dile getirerek, “Yerel halkın talebinin olduğu gibi ürünü yurt içine ve yurt dışına da gönderiyoruz. Tahinli pide yaklaşık, buzdolabına ya da derin dondurucuya atıldığı sürece bir sene sonra da tüketilebiliyor” ifadelerini kullandı.
DİĞERLERİNDEN FARKI 'ÇOK AZ ŞEKER'
Şereflikoçhisar’ın coğrafi işaret tescili alan ürünlerinden olduğunu aktaran Özbek, üretilen tahinli pide ile diğer illerde üretilen tahinli pidelerin arasında fark olduğunu belirterek, “Şereflikoçhisar’da yapılan pide, taş fırında pişmesi, kullanmış olduğumuz yağ, un gibi malzemelerin farklı olması ile ön plana çıkıyor. Birçok yerde yapılıyor, Şereflikoçhisar’daki çok farklıdır. Şekeri çok az miktarda hamuruna ilave ediyoruz. Tahinin içine kesinlikle koymuyoruz” dedi.
