İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

İl İl Seçim Sonuçları 2015. Hangi parti ne kadar oy aldı? AK Parti, CHP, MHP, HDP, Diğer partiler ve Bağımsız Adayların il il aldıkları seçim sonuçları...

İl İl Seçim Sonuçları 2015. Hangi parti ne kadar oy aldı? AK Parti, CHP, MHP, HDP, Diğer partiler ve Bağımsız Adayların il il aldıkları seçim sonuçları, oy oranları ve milletvekili sayısı merak konusu oldu? Milletvekili genel seçimi için 53 milyon 765 bin 231 seçmen sandık başına gidiyor. Tüm yurtta 08.00'de başlayan oy kullanma süreci 17.00'de tamamlandı. Seçime 20 siyasi parti katılıyor, Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarışıyor. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle oy verebilecek. Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

2015 İL İL GENEL SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

İşte gelen ilk sonuçlar...


Açılan sandık oranı: Yüzde 30


1. parti: % 47.79


2. parti: % % 22,43


3. parti: % nbsp;% 17,77


4. parti: % 8,57


OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ
25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Türkiye'de saat 08.00'de başlayan 25. Dönem Milletvekili Seçimi için oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 174 bin 236 sandıkta oylarını kullandı. Seçimde, 1 milyon 219 bin 652 kişi görev yaptı. nbsp;Oy verme saati sona erdiği halde sandık başında oylarını kullanmak üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı bu kişileri saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Bu arada, yurt dışındaki seçmenler için 8 Mayıs'ta başlayan gümrük kapılarında oy verme işlemi de tamamlandı.
Yurt dışından gelen oylar aynı anda açılacak nbsp;
Yurt dışında 54 ülke ve 112 temsilcilikte kullanılan ve Türkiye'ye getirilen oylar da aynı anda sayılacak. nbsp;Yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 979 seçmenden 931 bin 465'i oy kullandı. ATO Congresium'da oluşturulan güvenlikli ortamda saklanan bu oyların sayımına aynı anda başlanacak
İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

Seçimde 20 siyasi parti yarıştı. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.
Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarıştı.

TÜRKİYE OY KULLANMAYA BÖYLE GİTTİ


İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

SEÇMEN BİLGİ KAĞITLARI
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.
Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Oy verme işlemi sırasında, YSK tarafından özel imal ettirilen ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.
İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

OY VERME SAATLERİ
Seçmenler, tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
İl İl Seçim Sonuçları 2015 (İstanbul - Ankara- İzmir Genel Seçim Sonuçları Sondurum TIKLA)

OY VERME YERLERİ
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak durumda hazırlanacak. Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarı çaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.
Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler.
Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.
Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.
- Seçim günü yasakları
Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.


2015 Genel Seçim Sonuçları, YSK yasağı kaldırdıktan sonra belli olmaya başlayacak. 2011 Türkiye genel seçimleri,Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir. 21 Ekim 2007 tarihli referandumile birlikte yürürlüğe giren anayasa değişiklikleri uyarınca genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan3 Ekim 2010 günü yaptığı açıklamada genel seçimlerin normal tarihinden bir ay önce -Haziran ayı başında- yapılacağını duyurdu. TBMM 3 Mart 2011'deki oturumunda milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran 2011 pazar gününde yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edildi.
2010 Nisan ayında seçim kanunda birtakım değişiklikler yapıldı. Düzenlemeyle, seçimlerde Kürtçe propaganda yapılması serbest bırakıldı.Bunun dışında tahta oy sandıkları yerine eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten yapılan sandıklar kullanıldı. Bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarıldı.Bu seçimlerde ilk kez 25 yaşındakiler milletvekili adayı olabildiler.
nbsp;
nbsp;
Adalet ve Kalkınma Partisi, 186 milyon 544 bin;Cumhuriyet Halk Partisi, 83 milyon 608 bin; Milliyetçi Hareket Partisi, 57 milyon 148 bin lira seçim yardımı aldı.
Seçime Katılan Partiler Yüksek Seçim Kurulu'nun 5 Mart 2011 tarihli kararına göre, 27 siyasi parti seçime katılmaya hak kazandı. Bu partilerdenBarış ve Demokrasi Partisi,İşçi PartisiveYeni Partioy pusulası sıralaması için yapılan kura öncesinde seçime katılmama kararı aldı ve oy pusulası sıralamasına 24 parti girdi.Bu 24 partinin 6'sı liste verme aşaması öncesinde seçime katılmama kararı alarak veya liste vermeyerek seçimden çekildi. Liste vermeyen partiler:Alternatif Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Genç Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Türkiye Partisi. Hak ve Özgürlükler Partiside liste vermesine rağmen daha sonra seçimlere katılmama kararı aldı.Böylece, 12 Haziran 2011 seçimlerine kendi adıyla katılan siyasi parti sayısı sayısı 17'ye indi. YSK, 18 Nisan 2011'deÖzgürlük ve Dayanışma Partisi veYurt Partisi'nin seçime katılamayacağına karar verdi.Böylece, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçime katılan adayların YSK tarafından açıklanan geçici listesine göre, seçime giren siyasi parti sayısı 15 olarak belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu2 Mart 2011'deTürkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 Nüfus Sayımı sonuçlarını baz alarak seçim çevrelerinin çıkaracağı milletvekili sayısını yayımladı. Buna göre 14 ilin bir önceki seçime göre çıkaracağı milletvekili sayısı artarken, 28 ilinki azaldı.39 ilin çıkardığı milletvekili sayısı ise değişmedi.Yine bu düzenlemeyle 85 ile en çok milletvekiliniİstanbul, 1 ile de en az milletvekiliniBayburtçıkardı Bağımsız Aday Ve Bloklar 12 Haziran 2011 seçimlerinde esas olarak yüzde 10'luk Türkiye seçim barajına takılmamanın bir yolu olarak ve bazı kısmi ittifakları da içermiş şekilde, bazı partiler seçimlere "bağımsız adaylar bloku" olarak katılmayı tercih etti. Anılan yöntem2007 Türkiye genel seçimlerindeBarış ve Demokrasi Partisitarafından uygulanmış ve bu partiye TBMM'de grup kurma olanağı vermişti. Bu seçimde BDP yeniden ve İP ilk kez, bu yöntemi izledi. Bunun yanı sıra herhangi bir partiyle bağlantısı olmayan ya da milletvekili adaylığı için başvurduğu partiden adaylıkları kabul edilmeyen kişilerden de bağımsız milletvekili adayı olarak seçimlere girenler oldu.
·Seçimlere 65'i Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'ndan olmak üzere 203 bağımsız kişi milletvekili adayı olmuştur. Seçilmeyi kazanan 36 milletvekili adayının tamamı 'Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku' adaylarıdır.
·Seçime katılma hakkı olduğu halde katılmayan Türkiye Partisi'nin genel başkanı Abdüllatif Şener Sivas'tan bağımsız aday oldu.
·Seçime katılma hakkı olmayan Ulusal Parti; İstanbul 3. Bölge'den Cafer Özsoy, İzmir 1. Bölge'den Tuncer Sümer, Balıkesir'den Serap Yeşiltuna ve Mersin'den Hasan Pektekin'i bağımsız aday yaparak seçime katıldı.
·Gazeteci-yazar, Hulki Cevizoğlu, Ankara 1. Bölge'den bağımsız aday oldu. Cevizoğlu adaylık için CHP'ye başvurmuş ancak listeye alınmamıştı.
·Cumhuriyet Halk Partisinden aday olamaması üzerine, Tuncay Özkan İstanbul 1. Bölge'den bağımsız aday oldu. Bunun üzerine aynı zamanda seçime katılma hakkı olan Yeni Parti'nin genel başkanı olan Tuncay Özkan partisinden de istifa ederek İstanbul'dan bağımsız aday oldu.
·Seçime katılma hakkı olan partilerden İşçi Partisi, 5 Nisan 2011'te, seçimlerde Cumhuriyet Güçbirliğinin bağımsız adaylarını destekleyeceğini açıkladı.
·Bir grup İnci Sözlük yazarı Eskişehir'de Ahmet Yılmaz'ın bağımsız aday olmasını sağladı ve bu aday için çalışma kararı aldı.
Bağımsız adayken adaylıktan çekilenler
·Devrimci Karargâh örgütü davasından dolayı Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hanefi Avcı İstanbul 3. Bölge'den bağımsız aday oldu.Daha sonra adaylıktan çekildiğini açıkladı.
·Adalet ve Kalkınma Partisi'ne adaylık başvurusunda bulunan ancak bu partiden aday gösterilmeyen ses sanatçısı İbrahim Tatlıses Şanlıurfa'dan bağımsız aday oldu ancak sağlık durumunu gerekçe göstererek adaylıktan çekildi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...