İsrail, ABD, Katar ve Mısır iletti! '3 aşamalı ateşkes' Hamas'ı memnun etmedi

Düzenleyen: / Kaynak: Sputnik, Reuters
- Güncelleme:
İsrail, ABD, Katar ve Mısır iletti! '3 aşamalı ateşkes' Hamas'ı memnun etmedi

Dünya Haberleri  / Sputnik, Reuters

Ara bulucu ülkelerin İsrail ve Hamas ile sürdürdüğü ateşkes görüşmelerine dair yeni bir detay ortaya çıktı. Hamas'a iletilen son teklifteki '3 aşama' dikkat çekerken, bir Hamas yetkilisi ise "Aldığımız önerileri inceliyoruz ve henüz resmi herhangi bir anlaşma yok" dedi.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana süren savaşta can kaybı ve yaralı sayısı günden güne artarken, en önemli gündem ise ateşkes olmaya devam ediyor.

ABD, Katar, İsrail ve Mısır, geçtiğimiz günlerde Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelerek yeni bir ateşkes için masaya oturmuş, teklif Hamas cephesine iletilmişti. Görüşmeler sürerken, iletilen son teklifin '3 aşamalı' olduğu belirtildi.

HAMAS'A '3 AŞAMALI' TEKLİF

Sputnik'e konuşan bir Hamas yetkilisi, Paris'te varılan mutabakatın ardından "Gazze'de ateşkes" konusunda iletilen önerilerin Hamas liderlerini memnun etmediğini söyledi.

Yetkili isim, 3 aşamalı ateşkese dair şu bilgileri verdi:

Birinci aşamada Hamas, bölgeye gıda, ilaç ve yakıt tedariki karşılığında yaşlıları ve 18 yaşın altındaki kişileri serbest bırakacak.

İkinci aşamada ateşkesin bir ay daha uzatılması ve bu süre zarfında ele geçirilen askerlerin serbest bırakılması öngörülüyor. Aynı zamanda kapsamlı bir ateşkes ile sonuçlanabilecek üçüncü aşama da tartışma konusu.

Son ve üçüncü aşamada ise hayatını kaybeden esirlerin cenazeleri teslim edilecek.

"BU HAMAS'A KESİNLİKLE UYMUYOR"

Hamas yetkilisi, "Ancak İsrail Başbakanı, her üç aşamanın da yalnızca geçici bir ateşkes olduğu konusunda ısrar ediyor ve bu Hamas’a kesinlikle uymuyor, ancak buna rağmen aldığımız önerileri inceliyoruz ve henüz resmi herhangi bir anlaşma yok" ifadelerini kullandı.

3 aşamalı sürecin ne kadar süreceği konusunda bir bilgi bulunmazken, Reuters'a konuşan iki kaynak ise ilk aşama için 'en az bir aylık süre' gerektiğini belirtti.

"ABD ATEŞKESİN GARANTÖRÜ OLAMAZ"

Öte yandan Hamas’ın ABD’ye güvenmediğini vurgulayan Hamas yetkilisi, "Bu nedenle ABD, kapsamlı veya geçici bir ateşkesin garantörü olamaz ve bu konunun, anlaşmaya ön ayak olan tüm ülkeler tarafından dikkate alınması gerekiyor" dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Sputnik, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...