NATO'dan Bulgaristan'a dev üs! 5 bin asker yolda...

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
NATO'dan Bulgaristan'a dev üs! 5 bin asker yolda...

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD ziyaretinden yeni dönen Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev, NATO'nun Bulgaristan'da milyarlarca avrodeğerinde askeri ve sivil altyapı inşa edeceğini belirterek altyapı çalışmalarının başlatılacağını bildirdi.

Tagarev, ABD'ye gerçekleştirdiği kritik ziyaret sonrası bTV adlı özel bir televizyon kanalına açıklamalarda bulundu. Doğu kanadını güçlendirmek isteyen NATO'nun Bulgaristan'a dev bir üs inşa edeceğini belirten Tagarev 5 bin kişi kapasiteli tesisler için hazırlıklara başladıklarını belirtti.

NATO TESİSLERİ İÇİN 6 MİLYAR EURO!

Yeni tamamladığı ABD ziyaretini değerlendiren Tagarev, Bulgaristan’da kurulacak NATO tesislerinin ve onlara bağlı altyapının maliyetinin 6 milyar euro dolayında olmasının beklendiğini aktardı. Tagarev, NATO personelinin ihtiyaçları için hazırlanacak tesislerin yanı sıra kara yolu, demir yolu inşaatı ve başka çalışmaların yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

FİNANSMAN ABD VE AB TARAFINDAN DESTEKLENECEK

Gerekli finansmanın ABD, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) çeşitli fonlarından da destekleneceğini açıklayan Tagarev, şu ifadeleri kullandı:

"İlgili altyapı çalışmaları kapsamında kara yolu ve demir yollarının yapımı da söz konusu olacak. Bulgaristan topraklarında, müttefik birliklerin hızlı şekilde konuşlandırılabilmesi için ayrıca boru hatları, malzeme aktarım üniteleri ve stok depoları da yapılacak. Tüm bu konularda çalışmalarımız var."

"NET BİR TAKVİMİMİZ YOK"

Tagarev, NATO kapsamında alınan güvenlik önlemlerine de değinerek, şunları kaydetti:

"NATO’nun doğu kanadı ülkelerdeki tüm (çok uluslu) savaş gruplarının tugay savaş gruplarına dönüştürülmesi planlanıyor. Taburdan tugaylara dönüştürülecek bu grupların her birindeki personel, 5 bin kişi kadar olabilecek. İhtiyaç duyulduğunda bu gerçekleşecek, şu anda net bir takvimimiz yok. Bunun gerçekleşeceği koşulları sağlamaya hazır olmalıyız."

BULGARİSTAN'A ABD YAPIMI 200 "STRYKER"

Bulgaristan’ın ABD’den yaklaşık 1,25 milyar euro bedelinde 200 adet "Stryker" tipi zırhlı askeri araç aldığını hatırlatan Tagarev, bunların 2025-2028 döneminde ülkeye teslim edileceğini dile getirdi.

Tagarev, ülkenin bu araçlar için bölgesel bakım ve onarım merkezi olacağını, bunun için Veliko Tırnovo şehrindeki Terem Silah Fabrikaları'nın tesislerinin kullanılacağını açıkladı

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...