Polonya'nın savunmasına ABD desteği: Varşova'ya 2 milyar dolarlık savunma kredisi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Polonya'nın savunmasına ABD desteği: Varşova'ya 2 milyar dolarlık savunma kredisi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son yıllarda silahlanmaya milyarlarca dolar harcayan Polonya'ya ABD'den destek geldi. Washington yönetimi, Polonya'ya savunma alanında kullanılması için 2 milyar dolarlık kredi verildiğini duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi sonrasında Doğu Avrupa ülkeleri silahlanmaya ayırdıkları bütçeyi artırdı. Polonya, söz konusu ülkeler arasında ön plana çıkarken ABD ve Güney Kore gibi ülkelerden 10 milyarlarca dolar değerinde silah alımı anlaşmaları imzaladı. ABD, Varşova’nın silahlanma çabalarına destek vermek amacıyla 2 milyar dolarlık kredi verileceğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD ile NATO üyesi Polonya arasında 2 milyar dolarlık FMF doğrudan kredi anlaşması imzalandığı belirtildi. ABD'nin "sadık müttefiki" Polonya'nın güvenliğinin NATO'nun doğu kanadının kolektif savunması için hayati önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, uluslararası yardımların komşusu Ukrayna'ya ulaştırılmasında merkezi rol oynayan Polonya'nın yaptığı savunma yatırımlarıyla bölgesel güvenliğin güçlendirilmesindeki kararlılığına işaret edildi.

Polonya'nın savunmasına ABD desteği: Varşova'ya 2 milyar dolarlık savunma kredisi

“RUS SİLAHLARI KULLANIMDAN ÇIKTI”

Açıklamada, Polonya'nın, ordusunu önemli ölçüde genişletmeyi planladığı ve milyarlarca dolarlık iddialı savunma modernizasyon programı kapsamında "Rus menşeli eski askeri teçhizatını elden çıkardığı" kaydedildi.

Anlaşmanın, Polonya'nın askeri modernizasyon çabalarını ilerleteceği belirtilen açıklamada, Polonya'ya sağlanacak kredinin NATO'nun doğu kanadının savunma ve caydırıcılığının güçlendirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunacağı bildirildi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ORDUSUNU KURMAK İSTİYOR

Polonya yönelimi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonrasında başladığı silahlanma çabalarını ülkenin geleceği için en önemli konulardan biri olarak görüyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, geçtiğimiz günlerde Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo ile düzenlediği basın toplantısında, silahlanma çalışmalarına devam edeceklerini ifade etmişti.

Morawiecki, “Avrupa'da, Asya'da ve tüm dünyada güvenlik için birlikte çalışıyoruz." ifadesini kullanarak, Avrupa’nın en büyük ordularından birini kurmak istediklerini söylemişti.

Polonya'nın savunmasına ABD desteği: Varşova'ya 2 milyar dolarlık savunma kredisi

ABD, GÜNEY KORE VE TÜRKİYE'DEN GELİŞMİŞ SİLAH ALIMI

Polonya, Güney Kore’den K2 ana muharebe tankları, K239 Chunmoo çoklu roketatar fırlatıcı ve K9 obüslerine ek olarak FA-50 gelişmiş eğitim ve hafif saldırı uçağı almıştı.  

Varşoya yönetimi, son dönemde Güney Kore’den yaptığı silah alımına ek olarak ABD ve Türkiye’den de büyük savunma alımları yaptı. ABD, Ağustos ayında Polonya’nın 12 milyar dolar değerinde 96 adet AH-64E Apaçi taarruz helikopteri siparişine onay verdiğini duyurmuştu. Polonya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’den 10 milyar dolar değerinde 486 adet HIMARS çoklu roketatar sisteminin tedariki için çerçeve sözleşmesinin onaylandığı bildirdi.

Polonya, Türkiye’den de 4 sistem Bayraktar TB2 SİHA sistemi (24 hava aracı) alımını kapsayan bir anlaşma imzalamıştı. Baykar grubu, Doğu Avrupa ülkesine şu ana kadar 2 parti TB2 teslim ettiğini duyurdu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...