İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'na başvurduğu ve İsrail aleyhine açılan 'soykırım' davasının duruşmaları tamamlandı. İsrailli avukatların, Gazze'de yaşananları pişkince reddetmesi dünya gündemine oturdu. İsrail'in avukatı olan Profesör Malcolm Shaw, savunma yaptığı sırada sesi kısıldığı için konuşmasını sık sık bölmek zorunda kaldı. İşte tarihi duruşmadan duruşmadan kesitler...

Hollanda'nın Lahey şehrinde tarihi bir gün yaşandı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı dava sebebiyle hakim karşısına geçen İsrail, işlediği katliam ve soykırımlardan dolayı Uluslararası Adalet Divanı'nda sanık koltuğuna geçti.

Yaklaşık 3 saat süren duruşmada İsrailli avukatlar, İsrail'e yöneltilen suçlamalar için savunma gerçekleştirdiler. İsrailli heyetin suçlamaları yanıtlamak yerine Güney Afrika yönetimine ithamda bulunmayı tercih ederken, Güney Afrika'nın 'soykırım' iddiasıyla mahkemeye başvurmasını ise "iftira" olarak nitelendirmesi tepki topladı.

'HİÇBİR ŞEY SOYKIRIMI HAKLI GÖSTEREMEZ'

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasının duruşmalarının sona ermesinin ardından Divan binasından çıkışında, basına açıklamalarda bulundu.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Ülkesinin, Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açtığına işaret eden Lamola, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin soykırım niteliği taşıdığını ifade etti.

Bakan Lamola, "Hiçbir şey şu anda İsrail tarafından izin verilen soykırım eylemlerini haklı çıkarmaz. Hiçbir şey soykırımı haklı gösteremez." dedi.

HAMAS'TAN KORKUYORLAR

İsrail'in savunmasından sorumlu bir diğer avukat olan Christopher Staker, mahkemenin olası bir 'İsrail'i durdurma' kararının, İsrail'in kendini savunmaktan mahrum bırakacağını öne sürdü. Askeri operasyonların durdurulmasının Hamas'ı güçlendireceğini ve ilerde İsrail'in karşısına daha büyük bir tehdit olarak çıkacaklarını söyledi.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlarUluslararası avukat olan Christopher Staker, daha önce Yugoslavya için kurulan Ceza Mahkemesi'nde yer almıştı.

'İSRAİL İNSANİ YARDIMLARIN TEMİNATINI SAĞLIYOR'

Duruşmada İsrail'i temsil eden Omri Sender, "İsrail'in, özellikle Gazze'deki Filistinli sivillerin haklarını tanımayı ve güvence altına aldığını" iddia etti. Ayrıca İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girmesini sağladığını ve Gazze Şeridi'ne girebilecek temiz su temininde herhangi bir kısıtlama bulunmadığını dile getirdi.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlarTel Aviv merkezli S Horowitz & Co Hukuk Bürosu'nda çalışan avukat Omri Sender, insani yardımların İsrail tarafından engellenmediğini iddia etti.

'SİVİL ÖLÜMLERİ KASITSIZ AMA YASALDIR'

İsrail Adalet Bakanlığı'nın Uluslararası Adalet Bölümünün Direktör Vekili Galit Raguan, Gazze'deki sivil ölümlerinden Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi. Raguan, "Kentsel savaş her zaman sivillerin zarar görmesiyle sonuçlanacaktır. Bu saldırılar askeri hedeflere yönelik saldırıların kasıtsız ama yasal sonucu olabilir. Bunlar soykırım teşkil etmez." ifadelerini kullandı.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlarİsrail Adalet Bakanlığı'nın Uluslararası Adalet Bölümü Direktör Vekili Galit Raguan, İsrail'i soykırım suçundan aklamak yerine Hamas'ın İsrail ordusuna gerçekleştirdiği saldırıları anlattı.

Hamas'ın hastaneleri 'askerî amaçlarla' vurgulayan söyleyen Raguan, onca somut delil mevcut olduğu halde İsrail ordusunun hastaneleri doğrudan hedef almadığını iddia etti.

DURUŞMA SÜRERKEN DİĞER YANDAN SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

İsrail ordusunun Gazze'nin Refah kentindeki Ebu Senima ailesine ait evi bombalaması sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Aralarında çocuk ve bebeklerin de bulunduğu hayatını kaybedenlerin cenazesi, Refah kentindeki Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi'ne getirildi. Hayatını kaybedenlerin yakınları büyük üzüntü yaşadı.

İSRAİL'İ SAVUNURKEN SESİ KISILDI

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar
Uluslararası Hukuk Profesörü Malcolm Shaw, İsrail'in savunmasını gerçekleştiriyor.

İsrail'in hukuki savunmasını gerçekleştiren Profesör Shaw, "Güney Afrika çağrımıza cevap verseydi, mahkemeye taşınacak bir durum olmadığını anlayacaklardı" ifade ederek, 'soykırım' suçlamasına dair sunulan kayıtların "yetersiz" olduğunu dile getirdi.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar
Profesör Shaw, sesinin kısılması sebebiyle konuşmasına sık sık ara vermek zorunda kaldı.

Profesör Shaw, İsrail'in eylemlerinin uluslararası hukuka uygun olduğunu dile getirirken sivil ölümlerini azaltmak amacıyla Gazzelileri, bölgeden uzaklaştırmak için defalarca uyardıklarını söyledi.

İSRAİL'DEN PİŞKİN SÖZLER: İŞGALİMİZİN AMACI GAZZELİLERİ KORUMAK

İsrail adına açılış konuşmalarını İsrail Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Tal Becker yapıyor.

İsrail'in savunmasının ilk konuşmasını gerçekleştiren Tal Becker, Dün konuşmasını gerçekleştiren Güney Afrika heyetine yüklenenidi. Yöneltilen suçların "çarpıtılmış bir hikaye" olduğu ifade etti.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Gazze'de işlenen katliamın, Hamas'ın saldırılarına karşılık "meşru müdafaa" amaçlı olduğunu öne sürerken, "Eğer bir soykırım eylemi varsa, bu İsrail'e karşı yapılmıştır" diyerek işledikleri zulmü savundu. Ayrıca Gazze'deki işgalin sebebini "Gazzelileri Hamas'tan korumak" olarak ifade etti.

İSRAİL SAVUNMASINI SAAT 12 İTİBARIYLA VERİYOR

Güney Afrikalı heyetin 'soykırım' suçlamalarına cevap vermek için İsrail heyetinin avukatları kürsüde savunmalarını sunacak. Türkiye saati ile 12'de başlayan duruşmanın yaklaşık 3 saat sürmesi bekleniyor.İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

MAHKEME ÖNÜNDE PROTESTOLAR BAŞLADI

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail’in Gazze’deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşmanın ikinci gün oturumları başlıyor. Duruşmayı takip eden Filistin destekçileri ve basın mensupları ICJ önünde bekleyişini sürdürüyor.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

DÜN NELER YAŞANMIŞTI

Uluslararası Adalet Divanı'nda başlayacak duruşma için nefesler tutulurken yüzlerce protestocu mahkeme binasının girişinde Filistin lehine sloganlar attı. Dünya kamoyunu yakından ilgilendiren duruşma meydanlarda büyük ekranlarda naklen verildi.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Güney Afrikalı heyetin açılış konuşmasını Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola gerçekleştirdi. Ardından heyeti temsilen bulunan ve uluslararası hukuk alanında uzman avukatlar belge ve kanıtlarla, Gazze'de işlenen insanlık suçunu gözler önüne serdi.

'HİÇ BU KADAR GURURLU HİSSETMEMİŞTİM' 

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasına ilişkin, "Hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim." dedi.

Ulusal medyada yer alan haberlere göre, Ramaphosa, Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'e açtıkları davayla amaçlarının soykırımı durdurmak olduğunu söyledi.

İsrail'in 'soykırım' duruşması bitti! Tarihi duruşmada dikkat çeken anlar

Bugün ilk duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Ramaphosa, "Hukukçularımız Lahey'de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola'yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...