Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye–ABD ilişkilerinde yeni bir safhaya geçilirken, İsrail Trump’ı hangi kozlarla kontrolüne almış olabilir?
Dünya

Türkiye–ABD ilişkilerinde yeni bir safhaya geçilirken, İsrail Trump’ı hangi kozlarla kontrolüne almış olabilir?

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2025 - 11:29
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Türkiye–ABD ilişkilerinde yeni bir safhaya geçilirken, İsrail Trump’ı hangi kozlarla kontrolüne almış olabilir?
Fotoğraf Başlığı Türkiye–ABD iliskilerinde yeni bir safhaya geçilirken, Israil Trump’i hangi kozlarla kontrolüne almis olabilir?

CAATSA yaptırımları ve F-35 meselesi, Türkiye–ABD ilişkilerinde kritik bir dönemece işaret ediyor. Erdoğan–Trump görüşmesi öncesinde gündeme gelen başlıklar arasında, İsveç’in NATO üyeliği karşılığında verilen ancak gerçekleşmeyen F-16 sözü de var. Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin ve Dr. Barın Kayaoğlu; Washington’un stratejik hesaplarını, F-35 dosyasında İsrail faktörünü ve NATO ile bölgesel güvenliğe etkilerini Türkiye’ye değerlendirdi.

Kaydet
a- | +A

SENA DARBAZ—Eylül 2025’te Birleşmiş Milletler’in mermer salonları, sıradan diplomasi uğultusundan çok daha fazlasını taşıyor. Kameralar flaş patlatıyor, yardımcılar belgeleri karıştırıyor ve liderler el sıkışıyor; ancak törensel görüntünün ötesinde, koridorlar yüksek riskli müzakerelerin sessiz yoğunluğuyla çarpıyor. 25 Eylül’de Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’da Başkan Donald Trump ile gerçekleştireceği görüşme, görünüşte sıradan bir ikili temas gibi gözükse de aslında kritik bir kavşak: CAATSA yaptırımları, stratejik uçak anlaşmaları, sanayi hedefleri ve Kongre denetiminin kesişim noktası.

Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin
Başlık ResmiDoç. Dr. Oğuzhan Bilgin
Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin

İSRAİL FAKTÖRÜ VE FİLİSTİN MESELESİ MASADA

Türkiye’ye konuşan Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, Trump–Erdoğan görüşmesi öncesinde Filistin’in İngiltere ve Fransa tarafından tanınması konusuna dikkat çekti. Bilgin, “Öncelikle, Trump–Erdoğan görüşmesinden önce Filistin’in tanınması konusuna değinmek isterim. Tanınma kararlarını küçümseyenler var. Elbette, Filistin’i tanımış olmaları onların günahını temizlemez; bu adım soykırımı doğrudan durdurmaya yetecek bir girişim de olmayabilir, ancak siyonizme önemli bir darbe niteliğindedir. Siyonizmin İsrail dışında üç kalesi vardır: ABD, İngiltere ve Fransa. Bu nedenle, İsrail’in kuruluşunda rol oynamış İngiltere ile birlikte Fransa ve diğer ülkelerin tanıma kararları, İsrail’e ve siyonizme karşı vurulmuş önemli darbelerdir” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Atina’da alarm: Beyaz Saray’dan nükleer hamle geliyor!
HABER
Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Atina’da alarm: Beyaz Saray’dan nükleer hamle geliyor!

Bu değerlendirme, 22 Eylül 2025’te Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu’nda Türkiye’nin Filistin’in devlet olarak tanınmasını destekleyen çağrısını yinelemesiyle de paralel bir gelişme gösteriyor. Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da BM kürsüsünden Filistin’i tanıma kararını ilan etmişti.

Bilgin sözlerine şöyle devam etti:

“Trump’ın İsrail’e yönelik fren mekanizması da başkanlık döneminin ilk zamanlarındaki gibi işlemiyor. Netanyahu’nun ABD ziyareti sırasında Trump, Netanyahu’ya Türkiye konusunda dünyanın gözü önünde ‘makul ol’ demişti. İran’a saldırısını belli bir noktaya gelince durdurmuştu. Ancak İsrail, başta Epstein dosyaları olmak üzere, gerek Pentagon, gerek CENTCOM, gerek CIA yahut Kongre aracılığıyla Trump’ı büyük ölçüde kontrol altına almış durumda.”

BAKMADAN GEÇME
Erdoğan-Trump zirvesi öncesi ABD’den Türkiye raporu!
HABER
Erdoğan-Trump zirvesi öncesi ABD’den Türkiye raporu!

Türkiye’nin Washington ziyaretinde gündeme gelecek başlıklara da dikkat çeken Bilgin, “Trump ve Erdoğan görüşmesinde ise muhtemel gündem maddelerinden ziyade, bence iki önemli konu öne çıkacaktır: Bunlardan biri Suriye ve PKK, diğeri ise İsrail’in Filistin’deki soykırımının ve etrafındaki ülkelere dönük saldırganlığının devam edip etmeyeceğidir. Esas konu şu; Besleyip büyüttükleri PKK Suriye'de silah bırakacak mı, bırakmayacak mı? Çünkü PKK onların aparatı” ifadelerini kullandı.

Ek olarak, F-16 ve CAATSA meseleleri hakkında da yorumda bulunan Bilgin, “Dahası, F-16 ve CAATSA gündem maddelerinin Trump tarafından olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum; ancak Kongre ya da Amerikan müesses nizamı tarafından engellenebilir. F-35 konusu ise olumsuz sonuçlanacaktır; çünkü teslim alınmış ve kendini frenlemeye zorlanmış bir Trump karşısında, İsrail bölgedeki tek F-35’e sahip olan konumunu sürdürmek isteyecek ve bu isteğini Trump üzerindeki baskı mekanizmalarını kullanarak elde edecektir” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Dünya Trump–Erdoğan görüşmesine kilitlendi: ABD ziyareti dengeleri değiştirebilir!
HABER
Dünya Trump–Erdoğan görüşmesine kilitlendi: ABD ziyareti dengeleri değiştirebilir!

Bilgin’in sözleri, sadece iki ülke ilişkilerinin değil, Orta Doğu’daki dengelerin de önümüzdeki dönemde hangi yönlerde şekilleneceğine dair kritik ipuçları sunuyor. Trump–Erdoğan görüşmesi öncesi, bu açıklamalar diplomatik kulislerde şimdiden yankı uyandırmış durumda.

Görüşmelerin merkezinde, yıllardır Türkiye–ABD ilişkilerini şekillendiren sorular yer alıyor. 2019’da Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından uygulanan CAATSA yaptırımları hâlâ önemli bir engel teşkil ediyor ve Ankara’yı F-35 programının dışına itiyor. Ancak Ankara, artık bu kısıtlamaları avantaja çevirmeyi hedefliyor; Boeing uçak alımları, yerel sanayi ortaklıkları ve savaş uçağı programlarına geri dönüş için yollar açmayı planlıyor — tüm bunları ABD’nin siyasi ve Kongre denetim mekanizmalarının karmaşık yapısı içinde yönetmeye çalışarak.

Ekonomik açıdan, muhtemel Boeing sözleşmeleri ve sanayi iş birlikleri, anında sermaye girişi ve istihdam oluşturma potansiyeli sunuyor. Stratejik olarak, F-35 üretimine ve tedarik zincirlerine yeniden dahil olmak, NATO müttefikleriyle uyumluluğu yeniden sağlayabilir ve Türkiye’nin ittifak içindeki konumunu güçlendirebilir. Siyasi açıdan ise yol engebeli: Kongre, S-400 anlaşmasını hâlâ bir ihlal olarak görüyor ve hızlı bir muafiyet ya da normalleşme girişimi, sert yasama karşıtlığıyla karşılaşabilir.

BAKMADAN GEÇME
İki fotoğraf arasında dikkat çeken detay! AB liderlerini karşısına dizen Trump, Erdoğan
HABER
İki fotoğraf arasında dikkat çeken detay! AB liderlerini karşısına dizen Trump, Erdoğan'la yan yana

AMERİKAN MÜESSES NİZAM VE TRUMP

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James Risch, Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle “bir bedel ödeyeceğini” belirtmişti. Yine de uzlaşma ihtimalleri artıyor. Bloomberg ve Reuters’a göre Türk müzakereciler, sivil havacılık sözleşmeleri ile savunma müzakerelerini birleştiren çok katmanlı bir paket üzerinde çalışıyor; bu adım, CAATSA ve F-35 meselelerini çözmeden kısa vadeli ekonomik kazanımlar elde etmeyi hedefliyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack
Başlık ResmiABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack

Öte yandan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack daha ılımlı bir çerçeve çiziyor. Haziran 2025’te Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Erdoğan ve Trump’ın yıl sonuna kadar bu konuları çözmek için gerekli talimatları vereceğini ifade etmişti. Barrack’ın iyimser yaklaşımı, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinde kritik bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Barrack, bu sorunların yalnızca siyasi olmadığını; ekonomik ve stratejik boyutları da olduğuna dikkat çekerek, F-35, F-16, S-400 gibi siyasi sürtüşmelere de yola açan meselelerinin çözümleri olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayii üretim kapasitesinin artırılmasının, NATO'nun doğu kanadındaki güvenlik için kritik öneme sahip olduğunu da ekliyor ve devam ediyor, “25 Eylül'de Washington'da gerçekleşecek Erdoğan-Trump zirvesi, bu meselelerin çözülüp çözülmeyeceği konusunda belirleyici bir rol oynayacak. Bu görüşme, Türkiye'nin savunma sanayiinde yeniden ABD ile iş birliği yapma yolunda önemli bir adım olabilir.”

Ancak, ABD Kongresi'nde bazı üyeler, Barrack'ın Türkiye'nin F-35 müzakerelerinde "şaşırtıcı derecede işbirlikçi" olduğunu belirtmesinin ardından endişelerini dile getirdi. Bu durum, Kongre'nin Türkiye'ye yönelik tutumunda değişiklik olup olmayacağı konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Dr. Barın Kayaoğlu
Başlık ResmiDr. Barın Kayaoğlu
Dr. Barın Kayaoğlu

'SEN SAVAŞA GİRERSEN, BEN DE GİRERİM'

Dr. Barın Kayaoğlu, CAATSA ve uçak gündemi hakkında geniş perspektif sağladı: Türkiye’nin son yıllardaki en yakın ABD müttefiklerinden biri olduğunu belirterek, CAATSA yaptırımlarının kaldırılma ihtimalini olumlu bulduğunu ifade etti. “NATO’nun 5. maddesi, devletlerarası ilişkilerde de işleyen, ‘Sen savaşa girersen, ben de girerim’ prensibi gibi çalışır” dedi. Yine de ABD’nin şu anda Türkiye’ye silah satmayı reddettiğini ve daha önce bu konuda uyarılarda bulunulduğunu ekledi.

Kayaoğlu, Avrupa boyutuna da dikkat çekti: Yaptırımlar kalkarsa, Portekiz ve Almanya gibi ülkelerin Washington’a yaklaşabileceğini söyledi, ancak Almanya’nın satış sözleşmelerinin hâlâ belirsiz olduğunu vurguladı. Bu konuda Avrupa ile yaşanacak gerilim, ABD açısından stratejik dezavantaj oluşturuyor. S-400 alımının Türkiye’yi cezalandırma amacı taşıdığını belirten Kayaoğlu, CAATSA yaptırımlarının Kongre onayı olmadan yürürlüğe girmesinin ciddi hukuki sorunlar barındırdığını söyledi.

“Yaptırımların kalkmasının ardından en kritik konu HÜRJET olacak. HÜRJET'te F-404 motoru, KAAN'da da F-110 motorları kullanılacak. CAATSA’nın kaldırılması, Ankara’ya operasyonel esneklik sağlayacak ve AB’ye Eurofighter programı açısından olumlu mesaj gönderecek, parça tedarikini kolaylaştıracak” diye ekledi.

Kayaoğlu, Türkiye’nin sivil havacılık ihtiyaçları kapsamında yürütülen uçak müzakerelerini de vurguladı:

“Boeing satışlarının THY’nin Airbus kaynaklı uzun süredir süren sorunlarını çözebileceğini belirtti. Bu adımlar hem havacılık operasyonlarını istikrara kavuşturacak hem de Türkiye’nin uluslararası tedarik zincirindeki konumunu güçlendirecek.

F-16 ve F-35 programları hâlâ gündemde ve 25 Eylül’deki Erdoğan–Trump görüşmesinin ana maddelerinden biri olacak. En kritik unsur Kongre’nin alacağı karar; çünkü Kongre, başkanın sözünü her zaman takip etmeyebilir. Açıkçası bu konularda iyimser değilim; Amerikalılara güven sınırlı. CAATSA, Erdoğan–Trump görüşmesine de damgasını vuracak."

Oval Ofis’ten çıkacak sonuç, görüşme salonunun çok ötesinde etkiler oluşturabilir. Uçak fabrikalarından NATO konseylerine, Avrasya’nın tartışmalı gökyüzüne kadar dalgalar halinde yayılacak. Ankara için bu görüşme, uzmanlar tarafından kısıtlamaları avantaja çevirme fırsatı olarak görülüyor; Washington için ise hukuki sınırlamalar, Kongre denetimi ve ittifak taahhütlerinin, pragmatik diplomasi ile nasıl bir arada yürütülebileceğinin testi olabilir. Uluslararası müzakerelerin en belirleyici anları nadiren kamuoyuna yansır; fısıltılarla şekillenir, taahhütlerle ölçülür ve kameralar çıktıktan çok sonra etkileri kayıtlara geçer.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Eylül, 2025 - 11:29
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Nehir taştı, hepsi saçıldı! Tarla ve bahçelerden kilolarca balık tuttular
    Nehir taştı, tarlada canlı balık yakaladılar
    Kaydet
  • 2
    Sıfır faiz ve 500 bin TL indirim... Toyota’dan Şubat 2026'ya özel büyük kampanya
    Toyota’dan şubata özel büyük kampanya! 500 bin TL....
    Kaydet
  • 3
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Kaydet
  • 4
    Yunanlı pilottan Kardak krizi itirafı:
    Yunanlı pilottan Kardak itirafı: "İzmir’i vuracakt...
    Kaydet
  • 5
    Çiftçiye can suyu! 11 il için 11 milyar lira kaynak, yüzde 90'ı hibe
    Çiftçiye can suyu! 11 il için 11 milyar lira kayna...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Siyasette öfke vardır da!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er MHP, bekamızın teminatıdır!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Eski ortaklar, yeni düşmanlar ve yeni ittifaklar...
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Yama, elbisenin aslında değilse, ilk rüzgarda düşer!
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Yalanınız batsın!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • 3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    Kaydet
  • Yazarlarımız Öztuna ve Kabaklı dualarla anıldı
    Yazarlarımız Öztuna ve Kabaklı dualarla anıldı
    Kaydet
  • Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Kaydet
  • Emeklilikte sistem krizi!
    Emeklilikte sistem krizi! "Son fırsat' diyerek defalarca uyardım"
    Kaydet
  • Ahmet Kabaklı kabri başında anıldı
    Ahmet Kabaklı kabri başında anıldı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Görele İlçe Belediye Başkanı Hasbi Dede ikinci kez ifadeye çağrıldı
Görele İlçe Belediye Başkanı Hasbi Dede ikinci kez ifadeye çağrıldı
Kaydet
Gümüş şubat aylarında yükseliyor mu, düşüyor mu? İşte son 15 yıllık performansı
Gümüş şubat aylarında yükseliyor mu, düşüyor mu? İşte son 15 yıllık performansı
Kaydet
130 metrekarede 47 yıllık servet! Adım atacak yer kalmadı
130 metrekarede 47 yıllık servet! Adım atacak yer kalmadı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası