Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Eylül ayı zamlı evde bakım maaşı yattı mı? Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller…

Düzenleyen: / Kaynak: sabah.com.tr, ekonomim.com
- Güncelleme:
Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Eylül ayı zamlı evde bakım maaşı yattı mı? Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller…

Ekonomi Haberleri  / sabah.com.tr, ekonomim.com

Evde bakım aylığı ile ilgili son zamanlarda arama motorlarında çok sayıda arama yapılıyor. Vatandaşlar arama motorlarında “Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Eylül ayı zamlı evde bakım maaşı yattı mı? 11 Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller” sorgulamalarını yapıyorlar.

Memur maaş katsayılarına göre evde bakım destek maaşları da değişti. Gelen yeni zam ile vatandaşlar arama motorlarında “Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Eylül ayı zamlı evde bakım maaşı yattı mı? 11 Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller” sorgulamalarını yapmaya başladılar. Devlet tarafından ekonomik ve sağlık durumu iyi olmayan evde bakıma muhtaç vatandaşlarına evde bakım maaşı veriyor. Devlet aynı zamanda hasta, yaşlı bakımını üstlenenlere, raporla engelli olduğu tespit edilen, sosyal güvencesi olmayanlara destek ödemeleri yapıyor.

EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Evde bakım maaşı, memurların maaş katsayısına göre hesaplanıyor buna göre yeni gelen zam ile birlikte bu yıl evde bakım maaşı 5 bin 98 liradan 7 bin 620 liraya çıkacak. Yıllık yapılan ödeme ise 91 bin 440 liraya ulaşacak. 

Gündelik olarak işlerini göremeyen bakıma muhtaç olan kişilere verilen evde bakım aylığı alanların sayısı 600 bini geçiyor.

Evde bakım aylığı desteği verilirken haneye giren gelir esas alınıyor. Haneye giren gelir toplanıyor ve evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Çıkan sonucun kişi başı net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Eve giren gelir tutarı hesaplanırken bayram ikramiyeleri kapsama alınmıyor. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım desteği bakıma ihtiyacı olan kişiye değil bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere yapılmaktadır. Evde bakıma ihtiyacı olan kişinin bakacak kimsesi yoksa evde bakım aylığı heyetinin görüşü alınarak her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından verilebilmektedir.

Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Eylül ayı zamlı evde bakım maaşı yattı mı? Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller…

EVDE BAKIM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Evde bakım desteği yardım almadan gündelik hayatına devam edemeyen bakım ihtiyacı olan vatandaşların ailelerine verilen destektir. Destek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğrudan engelli vatandaşın akrabası, vasisine verilmektedir. Yardımı alacak vatandaşın engelli birey ile kan bağı bulunması koşulu bulunmaktadır. Engelli bireylere bakan herkes evde bakım desteği alamamaktadır. Desteği alacak kişilerin engelli vatandaşın eşi, çocukları, çocuklarının eşleri, ana, baba ile bunların ana ve babası, torunları, torunların eşleri, kardeş ve eşya, teyze, dayı, amca ve halası gibi yakınları olması gerekiyor. Üvey akrabalar da evde bakım parası alabilmektedir.

2023 EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI

  • Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli” kısmının işaretli olması gerekmektedir.
  • Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır.
  • Sosyal hizmetler yetkililerinin yaptığı sosyal incelemede, engelli kişinin bakıma ihtiyacının olduğu tespit edilmiş olmalıdır.

Bakıma muhtaç kişinin vefatı durumunda, vefatın 15 gün içerisinde il müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor. Bildirimde bulunmayan durumlarda ilgili kişi hakkında hukuki işlem gerçekleştirilmektedir.

BAKIM HİZMETİNİN YATILI OLMASI ZORUNLULUĞU VAR MI?

Engelli vatandaşın yardımı alacak akraba tarafından 24 saat bakımının yapılması esası bulunmaktadır. Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti'nin uygun görmesi ve hanede bakımı üstlenecek başka akraba olmaması durumunda yakında ikamet eden akrabasınca en az 8 saat bakım yapılması gerekiyor.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN MÜRACAAT NEREYE VE NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar. Gerekli belgeler:

- Başvuru dilekçesi,

- Engelli kişinin engelli raporu,

- Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi).

- Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler,

- Engelli kişiye ait iki adet resim,

- Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,

Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir. Burada boşanma gerçekleşmemiş, ebeveynlerden biri evden ayrı yaşıyor olsa da ayrı yaşayan ebeveynin de geliri beyan edilecektir.

EYLÜL 2023 EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ

Eylül ayı evde bakım maaşları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından henüz hesaplara yatırılmadı. Evde bakım maaşları yatmaya başladığında detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

EVDE BAKIM AYLIĞI HANGİ TARİHLERDE ÖDENİYOR?

Evde bakım maaşları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından her ayın 15'i ile 31'i arasında ödeniyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: sabah.com.tr, ekonomim.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...