Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Pazarlamacılara yetki belgesi ve sermaye şartı! 'Saadet zinciri'ne yasak!

Pazarlamacılara yetki belgesi ve sermaye şartı! 'Saadet zinciri'ne yasak!
Fotoğraf Başlığı Pazarlamacilara yetki belgesi ve sermaye sarti! 'Saadet zinciri'ne yasak!

Tüketici haklarını korumak ve saadet zinciri adı verilen dolandırıcılık yönteminin önüne geçilmesi maksadıyla hazırlanan Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaydet
a- | +A

BERAT TEMİZ ANKARA - Ticaret Bakanlığı, hızlı zenginlik vaatleri ve piramit yapılara karşı yasal çerçeveyi belirledi. Tüketiciyi aldatmaya dayalı sistemlerin önü kesilecek, sektörde güvenilir bir yapı tesis edilecek. Düzenlemeyle birlikte; doğrudan satış şirketleri, yetki belgesi almadan faaliyet gösteremeyecek. Üstelik, doğrudan satış faaliyetlerinde hızlı zengin olma ve gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatler verilemeyecek.

BAKMADAN GEÇME
ATM
HABER

ATM'lerde yeni dönem: Para yatırma limitleri güncellendi

Baskı, aldatma, rahatsızlık verme gibi yöntemlerle kişilerin sisteme dâhil olmaya zorlanması da yasaklandı. Aksi hâlde şirketlerin yetki belgesi, uyarı yapılmadan iptal edilecek, yeniden yetki verilmeyecek ve bu şirketler kamuoyuna açıklanacak. Yönetmeliğe göre, şirketlerin yetki belgesi alabilmesi için en az 10 milyon lira sermayeye ve 3 milyon lira bloke hesaba sahip olması gerekecek. Şirketlere verilecek yetki belgesinin süresi ise 3 yıl olarak belirlendi. Sadece mal ve hizmet satışına izin verilecek sistemde ‘saadet zinciri’ olarak da bilinen yeni katılımcı getirme üzerinden gelir oluşturmaya dayalı piramit yapılar tamamen yasak olacak. Komisyon ve prim ödemelerinde de sınırlamaya gidildi. Buna göre, toplam prim tutarı satış gelirlerinin yüzde 50’sini, yeni katılımcılardan elde edilen kazanç ise yüzde 30’u geçemeyecek.

30 GÜN CAYMA HAKKI

Cayma hakkı da düzenlemeyle birlikte yasal çerçeve altına alındı. Tüketiciler, 30 gün boyunca hiçbir gerekçe göstermeden cayma hakkını kullanabilecek. Hiçbir masraf talep edilmeyecek ve ürün bedeli 30 gün içerisinde iade edilecek. Doğrudan satış şirketlerinin bilgilendirme sistemi kurması da zorunlu hâle getirildi. 18 yaşından küçükler, ehliyetsiz kişiler, şirketin ortakları ve yöneticileri ile birinci derece yakınları, sisteme satıcı olarak dâhil olamayacak. Sisteme giriş için hiçbir ücret veya aidat alınmayacak, yeni katılımcılar hiçbir yükümlülük altına girmeden sistemden çıkabilecek.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.