Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM BİZİM SAYFA RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 03:26
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Denetimsiz yemek ölüme götürüyor
Gündem

Denetimsiz yemek ölüme götürüyor

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2025 - 02:35
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Denetimsiz yemek ölüme götürüyor
Fotoğraf Başlığı

Son dönemde gıda zehirlenmeleri, sokak lezzetleri ve fast food işletmelerindeki kontrolsüz büyümenin karanlık yüzünü ortaya çıkardı.

Kaydet
a- | +A

Son dönemde hızla artan gıda zehirlenmesi vakaları, ‘ucuz’ ve ‘hızlı’ yemek tercihinin sağlık üzerindeki gizli maliyetini gözler önüne seriyor. Ülkenin dört bir yanından gelen zehirlenme haberleri, dışarıda yeme içme alışkanlığını riskli bir hâle getirirken, uzmanlar artışın arkasında ekonomik göstergelerin ve değişen tüketim alışkanlıklarının yattığına dikkat çekiyor. Restoran ve lokanta fiyatlarındaki fahiş artışlar, tüketimi sokak lezzetlerine ve fast food (hazır yemek) zincirlerine kaydırıyor. Ancak bu geçiş, beraberinde daha büyük bir riski getiriyor. Bir diğer ve önemli konu ise işletmelerin yüksek kâr hırsı ile hareket etmesi… Özellikle yeme içme sektöründe ahlaksızlığın artması, ticari yozlaşma, halk sağlığı yerine cebini düşünen işletme sayısındaki artış bu süreci destekliyor. Hem işletme hem de gıda toptancılarının; Daha ucuz ham maddelere yönelmesi, depolama ve saklama şartlarını zayıflatması, kalitesiz yağ, et veya deniz ürünü kullanımı ve eğitimsiz çalışanlar, vakaların artmasına sebep oluyor.

ÖNERİLEN
Zehirleme soruşturmasında 4 kişi tutuklandı! Böcek ailesinin her ferdi hayatını kaybetti...
GÜNDEM

Zehirleme soruşturmasında 4 kişi tutuklandı! Böcek ailesinin her ferdi hayatını kaybetti...

TAVUK TÜKETİMİ HIZLA ARTTI

Gıda zehirlenmesinin yaşandığı ürünlerin başında tavuk ve tavuk ürünleri geliyor. Bunu kabuklu deniz ürünleri, balıklar ve sakatatlar izliyor. En az gıda zehirlenmesi ise tencere ve fırın yemeklerinde yaşanıyor. Yani sebze ve kırmızı etlerin içinde olduğu yemekler daha sağlıklı… Kişi başı kırmızı et tüketiminin 2021’de 22,8 kilogram iken, 2024’te 16,6 kiloya geriledi. Tavuk eti tüketimi ise 24,1 kilograma yükseldi. Yani az riskli olan kırmızı et grubundan en fazla zehirlenmenin yaşandığı tavuk ürünü grubuna geçiş söz konusu.

ÖNERİLEN
Zehirlenme faciasında bir aile yok oldu! Baba Servet Böcek de hayatını kaybetti
GÜNDEM

Zehirlenme faciasında bir aile yok oldu! Baba Servet Böcek de hayatını kaybetti

Instagram ve TikTok’ta “sokak lezzeti” adı altında çeşitli ürünlerin sıkça tanıtımının yapılması da bu pazarın büyümesinde oldukça etkili… Ülkemizde son beş senede restoran ve lokantalarda daha çok; ıslak hamburgerci, dönerci, tavuk pilavcı, kokoreççi ve midyeci gibi fast food zincirlerinin açıldığı görülüyor. Çünkü tüketim pahalılıktan kaynaklı bu alana kayıyor. Ayrıca bu işletmeleri açmak, bir restoran açmaktan daha düşük maliyetli. 20-30 metrekarede bir dükkân açıp, iki kişi ile yönetebiliyorsunuz. Genç girişimciler de bu alana yöneliyor.

SOSYAL MEDYA PARLATIYOR

Gıda mühendisi Irmak Özden konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ucuz etin yahnisi olmaz derler. Bu kadim söz, bugün yaşadığımız gıda güvenliği krizini özetler nitelikte. Ancak problem sadece etin kendisi değil; tarladan tabağa uzanan sürecin tamamında yaşanan sistematik çöküş. İşletmeler, maliyetleri düşürmek adına kritik hatalara yöneliyor; uygun olmayan şartlarda depolama, soğuk zincir ihlalleri ve kalitesiz ham madde kullanımı. Özellikle tavuk ürünlerinde yaşanan zehirlenmelerin temelinde, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesim, yetersiz pastörizasyon ve uygunsuz taşıma şartları yatıyor. Sosyal medyada ‘sokak lezzeti’ adı altında parlatılan ürünlerin çoğu, temel gıda güvenliği protokollerinden uzak üretiliyor. Bir ürünün lezzetli olması, onun güvenli olduğu anlamına gelmez. Tüketiciler, görünüşe aldanmamalı ve bu işletmelerin denetim geçmişlerini sorgulamalı” ifadelerini kullandı.

GELİR DÜŞÜKLÜĞÜ SÜRECİ KÖRÜKLÜYOR

Avrupa Birliği Gıda Denetim Raporu’na göre; gıda zehirlenme sebepleri arasında ilk sırada; ülkelerdeki gelir düşüklüğü, temiz gıdaya ulaşmanın pahalı hâle gelmesi, işletmelerin yüksek kâr hırsı ön plana çıkıyor. Bunun devamında denetimsizlik ikinci sırada yer alıyor.

Aynı raporda, dünyada en fazla gıda zehirlenmesinin yaşandığı ülkelere bakıldığında ilk sırada Hindistan geliyor. Bu ülkeyi Afganistan, Pakistan, Filipinler ve Bangladeş takip ediyor. Zehirlenme vakalarının en az yaşandığı yerler ise; İsveç, İsviçre ve Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri.

HERKESİ AYNI KEFEYE KOYMAK DOĞRU DEĞİL

Kadıköy’de pilav üstü tavuk satan bir esnaf, maliyet baskısının işletmeleri zorladığını belirterek “Bir torba pirinç, bir bidon yağ, tavuk fiyatı… Hepsi katlandı. Biz kaliteli mal almak istiyoruz ama her gün zam geliyor. En ucuzunu alalım desen, müşteriye yansıyor. En iyisini alalım desen, kazanamıyoruz. Bazı işletmeler kaliteden kısmaya başladı, orası kesin” ifadelerini kullandı. Beşiktaş’ta bir kokoreççi ise sektördeki ahlaksız işletmeler kadar işini düzgün yapanlar olduğunu da belirterek “Hepimiz aynı kefeye konuluyoruz ama biz soğuk zincire harfiyen uyuyoruz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 18 Kasım, 2025 - 02:35
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gazete Haberleri gıda zehirlenmesi fast food Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde...
    Kaydet
  • 2
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 ki...
    Kaydet
  • 3
    ‘Özel’ tartışma! Veliler o müdürü değil, otizmli çocuğu suçlu buldu
    Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Kaydet
  • 4
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden ...
    Kaydet
  • 5
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ramazan Ayvallı
    Prof. Dr. Ramazan Ayvallı Peygamberimizin bazı nasihatleri -2-
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Söz, az ve açık olmalıdır
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan “Nasıl muvaffak oldunuz efendim?”
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek İnsanın sermâyesi, dîni ve âhiretidir...
    Kaydet
  • Ragıp Karadayı
    Ragıp Karadayı Yanımdan güle oynaya geçerken bir çocuk dikkatimi çekmişti...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    Kaydet
  • Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Kaydet
  • Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Kaydet
  • “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    Kaydet
  • Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Kaydet
GÜNDEM HABERLERİ
  • Kürtçe ifadeler tutanaklara aynen yansıdı
    Kürtçe ifadeler tutanaklara aynen yansıdı
    Kaydet
  • Evden ihracat dönemi başlıyor
    Evden ihracat dönemi başlıyor
    Kaydet
  • Yaz saatiyle 27 milyar lira tasarruf edildi
    Yaz saatiyle 27 milyar lira tasarruf edildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kürtçe ifadeler tutanaklara aynen yansıdı
Kürtçe ifadeler tutanaklara aynen yansıdı
Kaydet
Evden ihracat dönemi başlıyor
Evden ihracat dönemi başlıyor
Kaydet
Yaz saatiyle 27 milyar lira tasarruf edildi
Yaz saatiyle 27 milyar lira tasarruf edildi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası