Yozgat'ta 'şap' alarmı! Tüm hayvan pazarları 14 Haziran'a kadar kapatıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yozgat'ta 'şap' alarmı! Tüm hayvan pazarları 14 Haziran'a kadar kapatıldı

GÜNDEM Haberleri

Son dönemlerde hayvancıların korkulu rüyası olan 'şap hastalığı' Yozgat çevresinde yayılması sebebiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kentteki tüm hayvan pazarları 14 Haziran'a kadar kapatıldı.

Genellikle hayvanlarda görülen şap hastalığı son zamanlarda hayvancıların en büyük sorunlarından biri haline geldi. Bu kez Yozgat'ta görülen 'şap hastalığı' kurban bayramı öçncesi hayvan pazarlarını etkiledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yozgat'taki hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Tedbir amaçlı kapatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çevre illerde görülen şap hastalığının yayılma eğilimi göstermesi nedeniyle 14 Haziran'a kadar il genelindeki tüm hayvan pazarları tedbir amaçlı kapatıldı."

Açıklamada, kurbanlıkların il dışına sevkinde bir kısıtlamanın bulunmadığı da aktarıldı.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR? 

Şap hastalığı hayvanlarda görülen ve oldukça bulaşıcı olan bir hastalıktır. Koyun, sığır, keçi gibi hayvanlarda görülme sıklığı diğerlerine nazaran daha fazladır. Hayvanlarda görülen ateş, ağız yaraları, ayaklarda şişme, meme iltihabı gibi belirtilerin nedeni bu hastalık olabilmektedir. 

Hasta olduğu tespit edilen hayvanların acilen izole edilmesi gerekmektedir.  Şap hastalığına, FMDV - Foot-and-Mouth Disease virus neden olmaktadır. RNA tabanlı bir virüstür. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...