Tesla on binlerce kişinin verilerini sızdırmıştı... Yeni açıklama geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Tesla on binlerce kişinin verilerini sızdırmıştı... Yeni açıklama geldi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Tesla, 75 binden fazla kişiyi etkileyen veri ihlalinin 'içeriden birinin hatasından' kaynaklandığını açıkladı. Sızıntılar, şirketin geçtiğimiz yıllarda binlerce Autopilot (otopilot) şikayeti aldığını gösteriyordu.

ABD'nin Maine eyaletinin Başsavcı web sitesinde yer alan yeni bir açıklamaya göre, bu yılın başlarında 75 binden fazla kişiyi etkileyen bir Tesla veri ihlaline 'içeriden birinin yaptığı yanlış' neden oldu. Etkilenen 75 bin 735 kişi muhtemelen mevcut veya eski Tesla çalışanlarıydı.

Şirket tarafından çalışanlara gönderilen bir mektupta, "Verilerin size zarar verebilecek şekilde kötüye kullanıldığına dair kanıt tespit etmemiş olsak da, yine de olanlardan ve aldığımız önlemlerden haberdar olmanızı sağlamak için size bu bildirimi sunuyoruz." ifadesi kullanıldı. 

'TESLA DOSYALARI'NDA ORTAYA ÇIKTI

İhlal, 10 Mayıs'ta Almanca yayınlanan Handelsblatt gazetesinin Tesla bünyesindeki 'birkaç muhbirden' 100 GB veri aldığını iddia etmesiyle ortaya çıkmıştı. 'Tesla dosyalarının', 2 bin 400 kendi kendine hızlanma sorunu raporu ve 1.500 fren fonksiyonu sorunu vakası içeren 23 bin dahili dosya içerdiği bildirildi. İkincisi, kasıtsız acil durum frenlemesiyle ilgili 139 şikayeti ve yanlış çarpışma uyarılarından kaynaklanan 383 hayalet durma olayını içeriyordu.

Çalışan mektubunda otomobil devi Tesla, 10 Mayıs ihlal tarihini ve Handelsblatt'ın Tesla'nın gizli bilgilerini aldığını doğrulayarak olay hakkında daha fazla bilgi verdi.

Soruşturma, iki eski Tesla çalışanının Tesla'nın BT güvenlik ve veri koruma politikalarını ihlal ederek bilgileri kötüye kullandığını ve medya kuruluşuyla paylaştığını ortaya çıkardı. Dosyada ayrıca çalışanların adları, adresleri, e-posta adresleri ve cep telefonu numaraları dahil iletişim bilgileri de mevcut. 

Tesla konuya ilişkin açıklama yaptı. Birkaç davanın verileri taşıdığı düşünülen cihazlara el konulmasıyla sonuçlandığını ve "eski çalışanların verileri daha fazla kullanmasını, erişmesini veya yaymasını yasaklayan mahkeme kararları aldığını" sözlerine ekledi.

Geçen yıl, ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, sahiplerinin şikayetlerini takiben Tesla'nın hayali fren sorunuyla ilgili bir soruşturma başlattı. Ağustos 2022'de Tesla'nın aynı sorun nedeniyle bir toplu dava ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...