Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi: Ticari imtiyazlar askıya alınıyor
Dünya

AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi: Ticari imtiyazlar askıya alınıyor

Son Güncelleme: 17 Eylül, 2025 - 18:26
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi: Ticari imtiyazlar askıya alınıyor
Fotoğraf Başlığı AB’den Israil’e yaptirim hamlesi: Ticari imtiyazlar askiya aliniyor

 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB Komisyonu'nun İsrail'e ticari imtiyazların askıya alınmasını ve İsrail hükümetindeki radikal bakanlar ile şiddet yanlısı yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını teklif ettiğini duyurdu.

Kaydet
a- | +A

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic ve AB Komisyonu'nun Akdeniz'den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica, bugün gerçekleştirilen komisyon toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ilişkin brifing öncesinde Ukrayna'daki savaşa ve Rusya aleyhindeki 19'uncu yaptırım paketi hazırlıklarına değinen Kallas, "Polonya ve Romanya'ya yönelik insansız hava araçları (İHA) ile yapılan ihlaller, bu çatışmanın daha tehlikeli bir aşamaya geçtiğinin işaretidir. Rusya, Batı'yı test ediyor. Putin, herhangi bir zayıflık sezmesi halinde daha ileriye gidecektir, bizi sınamak istiyor. Avrupa kararlı bir şekilde karşılık vermelidir. Komisyon başkanının dün belirttiği üzere komisyon, 19'uncu yaptırım paketini yakında sunacaktır" dedi.

GAZZE KRİZİ VE İSRAİL'E YAPTIRIM PAKETİ

Bugünkü komisyon toplantısında Gazze'deki savaş ve İsrail hükümetinin Gazze şehrine yönelik kara operasyonunu da görüştüklerini ifade eden Kallas, "İsrail'in Gazze şehrine yönelik harekatı, çatışmanın yeni bir tırmanışı olup, insani krizi daha da derinleştirecektir" diye konuştu. Yüksek Temsilci Kallas, AB Komisyonu'na Hamas, İsrail hükümetindeki aşırıcı bakanlar, şiddet yanlısı yerleşimciler ve Batı Şeria'daki cezasızlığı destekleyen kuruluşları hedef alan güçlü bir yaptırım paketi sunduğunu açıkladı.

AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi: Ticari imtiyazlar askıya alınıyor - 1. Resim
Başlık ResmiAB’den İsrail’e yaptırım hamlesi: Ticari imtiyazlar askıya alınıyor - 1. Resim

Kaja Kallas ayrıca, İsrail'e ticari imtiyazların kısmen askıya alınmasına yönelik bir teklifin toplantıda komisyon üyeleri tarafından kabul edildiğini ve üye ülkelerin onayına sunulacağını duyurdu. Kallas, "Çok net olmak istiyorum. Amacımız İsrail'i cezalandırmak değil, Gazze'deki insani durumu iyileştirmektir. Üye devletlerin tamamı, Gazze'deki durumun sürdürülemez olduğu konusunda hemfikir. Savaşın sona ermesi, acıların dinmesi ve rehinelerin derhal serbest bırakılması gerekiyor. Bu sonuca ulaşmak için elimizdeki tüm araçları kullanmalıyız. Aynı zamanda, iki devletli çözümün altını kazan Batı Şeria'daki tehlikeli gelişmeleri gözden kaçırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME
Uzmanlar İsrail
HABER
Uzmanlar İsrail'in saldırılarını değerlendirdi: Filistin'in tanınması ABD'ye baskı oluşturur

İran'a yönelik yaptırımlara geri dönülmesi konusuna da değinen Kallas, "İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile bir görüşme gerçekleştirdik. İran'ın nükleer sorununa diplomatik bir çözüm bulma penceresi, çok hızlı bir şekilde kapanıyor. Uluslararası yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesine sadece haftalar kaldı. İran, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın taleplerini karşılamak için güvenilir adımlar atmalı. Bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile tam işbirliği ve tüm nükleer tesislerin gecikme olmadan denetime açılmasını gerektiriyor" şeklinde konuştu.

Yüksek Temsilci Kaja Kallas, basın toplantısında İsrail aleyhinde böyle bir teklifin geçtiğimiz yıl neden sunulmadığı yönündeki bir soruya, "Hepimiz, Komisyon Başkanı'nın bu noktaları önerdiği (Birliğin Durumu) konuşmasını dinledik. Bence bu, durumun ne kadar değiştiğini gösteriyor. E1 yerleşimlerini görüyoruz, Gazze şehrine askeri harekatı görüyoruz. Tüm bu gelişmeler, halka daha fazla acı getiriyor. İşte bu tartışmayı bu nedenle bugün yapıyoruz" dedi.

"İNSANLAR, BU ACININ SONA ERDİRİLMESİNİ İSTİYOR"

Teklifin AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilip edilmeyeceğine yönelik bir soruya Kallas, "Yaptırımlar oy birliği gerektiriyor. Ticaret teklifleri ise nitelikli çoğunluk oylaması kapsamına giriyor. Konseyde durumun nasıl olduğunu siz de gayet iyi biliyorsunuz. Üye devletlerde kamuoyunun Gazze'deki acı nedeniyle gerçekten değiştiğini görüyoruz. İnsanlar, bu acının sona erdirilmesini istiyor" diye konuştu.

Basın toplantısında İsrail'e uygulanacak ticari yaptırımlara ilişkin teklifin detaylarını açıklayan AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, teklifin İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nın 2'inci ve 79'uncu maddelerinde insan hakları ve demokratik ilkelere saygı ile ilgili olduğunu vurguladı. Sefcovic, teklifin İsrail'e tanınan imtiyazlı gümrük vergileri uygulamaları ve malların serbest dolaşımını kapsadığını söyledi. Sefcovic, "Pratik olarak bu, İsrail'den AB'ye yapılan ithalatın AB pazarına ayrıcalıklı erişimini kaybedeceği, bu tür malların AB'nin serbest ticaret anlaşması bulunmayan diğer üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerine tabii tutulacağı anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Sefcovic, "Bu adımı atmak zorunda kalmaktan üzüntü duyuyoruz. Ancak Gazze'de devam eden insani kriz karşısında bu adımı hem uygun hem de orantılı olarak görüyoruz. Konsey, bu önlem hakkında nitelikli çoğunlukla karar verecek. Avrupa Parlamentosu ise usulüne uygun şekilde bilgilendirilecektir" şeklinde konuştu. Avrupa Birliği'nin İsrail'in bir numaralı ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Sefcovic, İsrail'i Gazze'deki insani krizi sona erdirmek için adım atmaya çağırdı.

"BU KARARIN TÜM BAĞLAMI SON DERECE SİYASİ"

Maros Sefcovic, teklif edilen tedbirin etkisinin 2024 yılı ticaret rakamlarına göre 227 milyon euro ile sınırlı olacağı ve bu durumun İsrail'in yaklaşımını değiştirmesinin nasıl beklenebileceği yönünde bir soruya, "Rakamlarınız doğru. Ancak burada yalnızca ticaretten ve yalnızca rakamlardan bahsetmiyor. Bu kararın tüm bağlamı son derece siyasidir" ifadeleriyle cevap verdi.
Sefcovic, İsrail ile silah ticareti ve İsrailli illegal yerleşimlerden mal alımına son verilmesi gibi konularda niçin adım atılmadığına ilişkin sorulara ise toplantı gündeminde sadece Ortaklık Anlaşması'na ilişkin konuların bulunduğu şeklinde cevap verdi.

İSRAİL HÜKÜMETİNE İKİLİ DESTEK ASKIYA ALINDI

Basın toplantısında AB Komisyonu'nun Akdeniz'den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica ise İsrail hükümetine ikili desteğin askıya alındığını duyurdu. İsrail hükümetine kalkınma ve iş birliği projeleri çerçevesinde sağlanan 14 milyon euroluk meblağdan henüz sözleşmeye bağlanmamış olan 9,4 milyon euro'nun dondurulduğunu açıklayan Suica, "Yeni faaliyetlerin ortaklaşa belirlenmesi veya yeni sözleşme imzalanması konusunda ilerleme olmayacaktır. Bu, Komisyon'un mevcut durumda olduğu gibi, olağanüstü durumlarda bağımsız olarak alabildiği bir karardır. Sahadaki şartlar değişirse geri alınabilir" dedi. Suica, Filistin yönetimine ve İsrailli sivil toplum kuruluşlarına desteğin bu karardan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 17 Eylül, 2025 - 18:26
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedan...
    Kaydet
  • 2
    Bu akşam Rüya Gibi neden yok, final mi yaptı? 20 Ocak yayın akışıyla netleşti
    Bu akşam Rüya Gibi neden yok?
    Kaydet
  • 3
    Gram altında sıçrama olacak! İslam Memiş rakam ve tarih verdi
    Gram altında sıçrama olacak! İslam Memiş rakam ve ...
    Kaydet
  • 4
    2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ilde iftar vakti, aynı tarihte, saat ve dakika olarak hiç aynı olmamıştır? 500 bin TL'lik soru açıldı
    Kim Milyoner Olmak İster'de 500 bin TL'lik soru!
    Kaydet
  • 5
    Meteoroloji listeledi, AKOM saat verdi! İstanbul dahil 19 ilde yeni kar alarmı
    Meteoroloji listeledi, AKOM saat verdi! İstanbul d...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’de yeni bir dönem…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Aileyi kurtarmak!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD’nin stratejileri mi, Londra-Pekin hattı mı?
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Yüzyıllık hesap kapanıyor: Suriye'de vekâlet düzeninin tasfiyesi
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Malaylar nasıl yola geldi?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Edirne'de bir 'Topkapı' doğuyor! O saray artık kayıp değil...
    Edirne'de bir 'Topkapı' doğuyor! O saray artık kayıp değil...
    Kaydet
  • İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    Kaydet
  • Satışları 1 yılda %86 düştü! Otomobilde irtifa kaybedenler…
    Satışları 1 yılda %86 düştü! Otomobilde irtifa kaybedenler…
    Kaydet
  • Valentino Garavani hayatını kaybetti
    Valentino Garavani hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Giresun'da çığ felaketi
    Giresun'da çığ felaketi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Beşiktaş’ta Serdal Adalı’dan transfer resti: En az 20 milyon avro!
Serdal Adalı’dan transfer resti: En az 20 milyon avro!
Kaydet
Oktay Kaynarca'dan sert mesaj!
Oktay Kaynarca'dan sert mesaj! "Boş beleş maymunluklar..."
Kaydet
Trump duyurdu: YPG'nin serbest bıraktığı DEAŞ'lı mahkumlar yakalandı!
YPG'nin serbest bıraktığı DEAŞ'lı mahkumlar yakalandı!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası