Almanya'dan Trump'a zehir zemberek sitem! Türkiye'yi örnek gösterdiler: "Ankara ile köprü kuralım"
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de Dışişleri Bakanlığı’nın Weltsaal salonunda diplomatlara seslenirken Washington’a adeta savaş açtı. "Benim görüşüme göre bu savaş uluslararası hukuku ihlal ediyor. ABD'ye yönelik acil bir saldırı gerekçesinin geçersiz olduğuna dair pek şüphe yok" dedi. Ayrıca Steinmeier, dış politikada yeni bir haritalandırmaya ihtiyaç olduğunu belirterek Türkiye’nin stratejik önemine değindi.
- Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ABD'nin İran politikasını ve askeri harekatını sert bir dille eleştirdi.
- Steinmeier, ABD'nin askeri harekatının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve "felaket bir hata" olduğunu belirtti.
- Çatışmanın "önlenebilir ve gereksiz" olduğunu vurguladı.
- İran'ın nükleer programı için askeri yöntemin yanlış olduğunu, diplomasinin tek seçenek olduğunu savundu.
- Trump yönetiminin tek taraflı hamlelerinin küresel istikrara zarar verdiğini ileri sürdü.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada ABD’nin İran politikasını yerden yere vurdu.
Başkan Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesini ve askeri operasyon başlatmasına sitem eden Steinmeier, "Benim görüşüme göre bu savaş uluslararası hukuku ihlal ediyor" dedi.
"TÜRKİYE İLE KÖPRÜ KURMALIYIZ"
Steinmeier, dış politikada yeni bir haritalandırmaya ihtiyaç olduğunu belirterek Türkiye’nin stratejik önemine değindi. Dünyanın sadece iki süper güç arasındaki bir rekabetten ibaret olmadığını savunan Cumhurbaşkanı, "Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi orta güçlerle temas kurmalıyız. Bu devletler bizimle merkezi bir hedefi paylaşıyor. Yarının dünyası, Çin ile ABD arasındaki bir mücadeleden daha fazlası olmalı" dedi. Steinmeier, bu köprülerin kurallara dayalı bir düzen için vazgeçilmez olduğunu hatırlattı.
"GEREKSİZ VE ÖNLENEBİLİR BİR ÇATIŞMA"
Mevcut askeri harekatı "felaket bir hata" olarak nitelendiren Steinmeier, "Beni en çok hayal kırıklığına uğratan şey, bu savaşın gerçekten önlenebilir ve gereksiz olmasıdır" dedi . Nükleer silahsızlanma hedefi için askeri yöntemin yanlış bir yol olduğunu savundu.
Steinmeier, İran’ın nükleer programını durdurmak için masanın tek seçenek olduğunu hatırlatarak, Trump yönetiminin tek taraflı hamlelerinin küresel istikrara zarar verdiğini ileri sürdü.
ALMANYA İRAN SAVAŞINDA ROTA DEĞİŞTİRİYOR
Almanya Başbakanı Friedrich Merz 3 Mart'ta Beyaz Saray'da Trump ile görüşmesinde "İran'daki terör rejiminin" son bulması gerektiğini, İsrail ve ABD'nin İran'daki hedeflerini desteklediklerini söyledi.
Merz, görüşme öncesinde 1 Mart'ta İran savaşıyla ilgili uluslararası hukuk açısından gündemdeki endişelerle ilgili bir soruyu da "Şu anda müttefiklerimize ders verme zamanı değil" diye geçiştirmişti.
TRUMP'LA GÖRÜŞME SONRASI ENDİŞELER ARTTI
Merz'in tonu Trump ile görüşme sonrasında yavaş yavaş değişmeye başladı.
Görüşme sonrasında daha Washington'dan ayrılmadan önce "Trump yönetiminin İran'da savaş sonrası dönem için gerçek bir stratejiye sahip olduğu" izlenimi edinmediğini kaydetti.
