Dünyanın gözü bu görüşmede! ABD ve Çin liderleri bir araya geldi
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'i ziyaretinde mevkidaşı Şi Cinping tarafından resmi törenle karşılandı. Trump resmi törenin ardından yaptığı açıklamada "Çin'e saygı duyuyorum." derken, Çin Devlet Başkanı Şi ise "Birinin başarısı diğerinin fırsatıdır ve istikrarlı bir ikili ilişki dünyaya fayda sağlar." ifadelerini kullandı. Dünyanın takip ettiği kritik zirvenin sona erdiği bildirildi.
- Trump, Pekin'de Tienanmın Meydanı'nda düzenlenen devlet töreni ile karşılandı.
- Görüşmelerde ikili ticaret, ekonomi, ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaş ve Tayvan'ın durumu gündemdeydi.
- Heyette Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ve Beyaz Saray Müsteşarı Stephen Miller yer aldı.
- Tesla, Apple ve Nvidia gibi 17 Amerikan şirketinin temsilcileri de iş heyeti kapsamında Çin'e geldi.
- Trump, Pekin'deki ziyaret programı kapsamında Gök Tapınağı'nı ziyaret edecek ve çeşitli yemeklere katılacak.
ABD Başkanı Donald Trump, beraberinde siyasi kurmayları ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan geniş bir heyetle dün akşam başkent Pekin'e ulaştı. Ziyaret, yaklaşık 9 yıl aranın ardından ilk defa bir ABD başkanının Çin'i ziyaret etmesi anlamından da önem taşıyor.
DEVLET TÖRENİ İLE KARŞILANDI
ABD Başkanı Trump için bugün Çin'in meclisi Büyük Halk Salonu'nun içinde yer aldığı Tienanmın Meydanı'nda devlet töreni düzenlendi. Trump ve Şi, törenin ardından ikili ve heyetler arası görüşmeler için Büyük Halk Salonu'nda bir araya geldi.
"ÇİN'E SAYGI DUYUYORUM"
ABD Başkanı Trump yaptığı ilk açıklamada Çin'e saygı duyduğunu belirterek "Sayın Şi Jinping, harika bir lidersiniz. Bazen insanlar bunu söylememi sevmiyor ama yine de söylüyorum, çünkü bu doğru. Ben sadece gerçeği söylerim. Sizinle birlikte olmaktan onur duyuyorum. Sizin dostunuz olmaktan onur duyuyorum ve Çin ile ABD arasındaki ilişki şimdiye kadar olduğundan daha iyi olacak." dedi.
"İLİŞKİLERİMİZİN İSTİKRARI DÜNYAYA FAYDA SAĞLAR"
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise "Çin ve ABD, iş birliğinden kazançlı çıkar, çatışmadan ise kaybeder. Ortak olmalıyız, rakip değil. Birbirimizin başarısına yardım etmeli, birlikte refah içinde yaşamalı ve yeni çağda büyük ülkelerin uyum içinde yaşamanın doğru yolunu bulmalıyız. Her zaman iki ülkenin, farklılıklardan daha fazla ortak çıkar paylaştığına inandım. Birinin başarısı diğerinin fırsatıdır ve istikrarlı bir ikili ilişki dünyaya fayda sağlar." ifadelerini kullandı.
TARİHİ ZİRVE SONA ERDİ
Dünyanın yakından takip ettiği ve yaklaşık 2 saat süren tarihi zirvenin sona erdiği bildirildi.
"ÇİN'İN KAPISI ŞİRKETLERE AÇILACAK"
İki liderin görüşmesinin ardından Şi Cinping, ABD'li CEO'larla görüşme gerçekleştirdi. Şi, Çin'in kapısının ABD'li şirketlere açılacağını dile getirdi.
Trump ve Şi'nin buluşmasında ikili ticaret ve ekonomi konularının yanı sıra ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın ve Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın durumunun da gündemde olması bekleniyordu.
Öte yandan ziyarette Trump'a Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ve Beyaz Saray Müsteşarı Stephen Miller eşlik ediyor. Hazine Bakanı Scott Bessent da bugün Güney Kore'nin başkenti Seul'de Çin ile yürütülen ekonomi ve ticaret müzakerelerinin tamamlanmasının ardından Pekin'e hareket etti.
Ankara Zirvesi'nde Trump rüzgarı: ABD’li yetkililer 4 madde sundu
HEYETTE 17 AMERİKAN ŞİRKETİNİN TEMSİLCİLERİ VAR
Aralarında Tesla'nın patronu Elon Musk, Apple CEO'su Tim Cook ve Nvidia'nın kurucusu Jensen Huang'ın olduğu 17 Amerikan şirketinin temsilcilerinden oluşan iş heyeti de Trump'la birlikte Çin'e geldi.
Trump'ın eşi Melania Trump'ın katılmadığı ziyarette, aileden oğlu Eric Trump ile onun eşi Lara Trump yer aldı.
TRUMP'IN PROGRAMI
ABD Başkanı bu sabah yapılacak görüşmelerin ardından öğleden sonra Pekin'de tarihi Gök Tapınağı'nı ziyaret edecek, akşam da onuruna verilecek yemeğe katılacak. 15 Mayıs sabahında Çin lideri ile çay buluşmasında yeniden bir araya gelecek olan Trump, öğlen birlikte yapılacak çalışma yemeğinin ardından ülkesine dönecek.
