Tek şart koştular! İsrail'den Hamas'a 2 aylık ateşkes teklifi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Tek şart koştular! İsrail'den Hamas'a 2 aylık ateşkes teklifi

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail, Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'a 2 aylık ateşkes teklif etti.

İsrail, Hamas'a 'tüm rehinelerin serbest bırakılması' karşılığında Gazze'de 2 aylık geçici ateşkes önerisinde bulundu.

İsrail'in bu öneriyi Hamas'a arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır aracılığyla ilettiği belirtildi. İsrail, bu süre içerisinde Hamas'ın elindeki tüm rehineleri bırakmasını talep etti.

HAMAS'TAN CEVAP BEKLENİYOR

Teklif, İsrail'in savaşın başlangıcından bu yana Hamas'a sunduğu en uzun ateşkes dönemi olmasıyla dikkat çekti. İsrailli yetkililer, Hamas'tan cevap beklediklerini ancak önümüzdeki günlerde ilerleme kaydedilebileceği konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını vurguladılar.

Teklife göre anlaşma, hayatta kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve ölen rehinelerin cesetlerinin birkaç aşamada geri getirilmesini içeriyor. Yetkililer, ilk aşamada kadınların, 60 yaş üstü erkeklerin ve sağlık durumları kritik olan rehinelerin serbest bırakılmasının planlanacağını söyledi.

Sonraki aşamalarda kadın askerlerin, asker olmayan 60 yaş altı erkeklerin, İsrailli erkek askerlerin ve rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesinin yer alacağı ifade edildi.

ÖNCEDEN ANLAŞMA SAĞLANACAK

Yetkililer, önerilen anlaşmaya göre, İsrail ve Hamas'ın her İsrailli rehine için kaç Filistinli mahkumun serbest bırakılacağı konusunda önceden anlaşacağını ve ardından bu mahkumların isimleriyle ilgili ayrı müzakerelerin gerçekleşeceğini söyledi.

İsrail ordusuna göre, şu anda Gazze Şeridi'nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

Tek şart koştular! İsrail'den Hamas'a 2 aylık ateşkes teklifi

ABD'DEN 'İNSANİ ARA'YA EVET, 'GENEL ATEŞKES'E HAYIR

ABD yönetimi, İsrail'in Han Yunus'taki saldırılarının arttığı bir dönemde Gazze'de genel bir ateşkesi desteklemediğini, sadece esirlerin çıkarılabilmesi ve bölgeye yardımların ulaştırılabilmesi için "insani ara"ları desteklediğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ateşkes karşılığında esirlerin serbest bırakılmasına yönelik Hamas'ın önerisini, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun reddetmesiyle ilgili doğrudan yorum yapmaktan kaçındı.

Önerinin koşullarını ve gerçekliğini değerlendiremeyeceğini belirten Kirby, esirlerin bırakılmasının kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

"Esirleri çıkarmak için verilecek insani araları destekliyoruz ancak genel bir ateşkesi desteklemiyoruz. Bu konudaki politikamız değişmedi" diyen Kirby, İsrail'in Hamas'a karşı savaştığını ve "kendini savunma hakkı olduğunu" söyledi.

Tek şart koştular! İsrail'den Hamas'a 2 aylık ateşkes teklifi

4 GÜNLÜK İNSANİ ARA 3 GÜN UZATILMIŞTI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) 4 gün ara verilmiş ve geçici ateşkes başlamıştı.

İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes uzlaşısı kapsamındaki rehine takası mutabakatı çerçevesinde birçok İsrailli ve Filistinli rehine serbest bırakıldı. Katar, arabuluculuk çalışmaları sonucunda geçici ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

7 günlük ateşkes, 1 Aralık 2023'te sona erdi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...