AK Parti'den torba teklif: Elektrik borçları yeniden yapılandırılıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AK Parti'den torba teklif: Elektrik borçları yeniden yapılandırılıyor

Ekonomi Haberleri

AK Parti, torba kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Getirilen düzenlemeler ile TEDAŞ’a devredilen elektrik fatura borçlarına beş taksit imkânı tanınacak, limanların işletme süreleri uzatılacak, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine izin verilecek.

HABER MERKEZİ - ANKARA

AK Parti, geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlara yapılandırma imkânı getirilmesinin de yer aldığı torba kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklifle getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

>>TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklanan ve özelleştirme devir işlemleri esnasında TEDAŞ’a devredilmiş alacaklarından, asıl alacak tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklardan vazgeçilecek. Ayrıca ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tasfiye edilmiş aboneliklere ilişkin alacaklar tahsil edilmeyecek.

Bu kapsam dışında kalan abonelerin TEDAŞ’a olan geçmiş dönem borçlarına ilişkin ise yapılandırma imkânı getiriliyor. Ekim 2021 itibarıyla vadesi geldiği hâlde, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş ve yapılandırılmamış borçları olan ve yapılandırma başvurusunda bulunamayan aboneler düzenleme kapsamına alınıyor.

LİMANLARIN İŞLETME SÜRELERİNE UZATMA 

>>Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılacak.

ZEYTİNLİKLERE MADEN İZNİ

>>Madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiilî olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmı taşınabilecek.

YABANCILARIN GSS BORÇLARI 

>> 31 Aralık 2012’den önce, Türkiye’de oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler; başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar ile korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler ile ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocukların GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

>> Kurulu olduğu hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde 2’sinden daha az üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikaları üyelerine toplu sözleşme desteği, yüzde 2’sinden daha fazlasını üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikaları üyelerine ise toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...