Marketlerden göstermelik indirim: Fiyatlar füze gibi çıktı, paraşütle iniyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Marketlerden göstermelik indirim: Fiyatlar füze gibi çıktı, paraşütle iniyor

Ekonomi Haberleri

Bazı marketler gıdada indirime gitti. Nakliyeciler taşımada indirim yapılmadığını söylerken, tüketici dernekleri “Sürekli nakliye ücretleri gerekçe gösterilerek zam yapıldı, nakliyeye indirim yok, peki bu indirimler nasıl yapılıyor? Füze ile çıkan fiyatlar paraşüt ile inmemeli” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Son 1 yılda marketlerdeki gıda fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bazı ürünlerde yüzde 300’e varan etiket artışları yaşandı. Perakende sektörü durumu ‘dolar kurundaki artış ve petrol fiyatlarına’ bağladı. Ancak son 4 aydır dolar kurunda ciddi bir yükseliş yaşanmadı, aksine akaryakıt fiyatları 30 liralardan 21 liralara kadar geriledi.

Marketlerde fiyatlar düşmeyince bakanlık denetimlerini sıklaştırdı. Fiyat artışları kamuoyunda ciddi bir tepkiye neden oldu. Son 1 haftada ise bazı marketlerde fiyatların aşağı yönlü hareket ettiği görüldü. Özellikle temel gıda maddelerinde yüzde 10 ile 15 arasında fiyat düşüşleri gözlemlendi. Diğer ürün kategorilerinde ise artışların devam ettiği tespit edildi. Konunun uzmanlarında bazı ürünlerdeki fiyat düşüşlerinin nedenini sorduk... Özellikle nakliye ücretlerinde bir indirim yapılmadığı ortaya çıktı. Aksine, otoyol ve köprü ücretleri, lastik ve bakım masrafları, yeme-içme, şoför ücretleri nedeniyle taşımacılıkta kısmi bir zam olduğu ifade edildi. Tüketici dernekleri ise, nakliye masrafları çıkarken bazı ürünlerde yapılan indirimlerin gerçeği ortaya çıkardığını savundu.

Yaşanan süreçte fırsatçılık olduğu, stok ürünlerde marketlerin baskıya dayanamayarak indirime gittiği ifade edildi. Fiyatların füze hızıyla yükseldiği ancak paraşüt ile düştüğü söylendi.

‘DEMEK Kİ OLUYORMUŞ’

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu “Bazı ürünlerde düşüş görülüyor, un, makarna, bazı peynir çeşitleri, çay vs. gibi. Ama bunlar göstermelik, bugün yüzde 5 indirim yapan market, yarın yüzde 10 zam yapıyor. Dolar ve petrol fiyatlarını bahane edenler şimdi neyi gerekçe gösterecekler. Baskı sonucu düşen fiyatları nasıl açıklayacaklar. Demek ki olabiliyormuş. Ancak bu tekel sistemi tüm piyasayı kontrol ettiğinden dolayı bu göstermelik indirimlerin halkta karşılığı olmayacak. Bugün indirim yarın büyük zam” dedi.

Marketlerden göstermelik indirim: Fiyatlar füze gibi çıktı, paraşütle iniyor

‘DAHA DİŞE DOKUNUR OLMALI’

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da gazetemize yaptığı açıklamada “Temel gıda, meyve ve sebzede yüzde 400 artışlar yaşandı. Şimdi bu zam furyasının hızı yavaşladı ama gerileme yok, 10 liralık bir ürün 40 liraya çıktı, 5 lira düştü, buna indirim demek doğru değil. Daha dişe dokunur indirimler bekliyoruz Füzeyle çıkıp paraşütle iniyor. Marketlerde fiyatlar bir dengeye oturdu. Zam yapılan ürüne kolay kolay indirim yapmazlar. Bakanlığın denetim mekanizmaları işliyor. Denetimler sıklaştı. Vatandaşlar ucuz ürünlere ulaşamıyor. Yaptırımlar daha fazla artırılmalı” diye konuştu.

NAKLİYEDE DÜŞÜŞ OLMADI

Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Hakkı Başman “Lojistik sektöründe akaryakıt fiyatları tam olarak belirleyici değildir. Otoyol ve köprü ücretleri, lastik ve bakım masrafları, yeme-içme, şoför ücretleri genel maliyeti oluşturur. Dolayısıyla biz taşımacılıkta bir indirim yapmadık. Perakende sektöründe taşımacılık, ürün maliyetlerini yüzde 15 civarında etkiliyor. 2023 yılı içinde taşımacılık sektöründe yeni bir zam daha yapılacak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...