İstanbul’da konut kiralarında bir ilk! Temmuz 2025’te en pahalı ve ucuz ilçeler…

Taşınma telaşının zirve yaptığı yaz aylarında kiralarda da dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. İstanbul Kadıköy’de ortalama konut kirası geçen ay 62 bin TL ve Sarıyer’de 60 bin TL oldu. Böylece mega kentte ortalama kiralar ilçe bazında ilk defa 60 bin TL barajını aştı. 20 bin TL ve altında ortalama kiraların olduğu ilçe sayısı ise 3’e kadar geriledi. İşte Temmuz 2025 döneminde İstanbul’un en pahalı ve ucuz ilçeleri…
TÜRKİYE GAZETESİ/Ö. Faruk Bingöl- Ev taşıma faaliyetlerinin zirve yaptığı yaz aylarında, kiralarda da hareketlilik devam ediyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme tarafından paylaşılan temmuz verilerine göre, İstanbul’da geçen ay ortalama kira 30 bin TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, haziran ayı ile aynı seviyede gerçekleşti ve açıklanan verilere göre mega kentte ortalama kiralarda bir artış yaşanmadı.
EN PAHALI İLÇELER
Ancak ilçeler bazında dikkat çeken hareketler yaşanıyor. Temmuz ayında kiraların en yüksek olduğu ilk 5 ilçe şöyle:
1-Kadıköy: 62 bin TL
2-Sarıyer: 60 bin TL
3-Beşiktaş: 52 bin TL
4-Bakırköy: 50 bin TL
5-Zeytinburnu: 45 bin TL
Haziranda ilçe bazında en yüksek ortalama kiralar Sarıyer ve Kadıköy’de 55 bin TL olarak gerçekleşmişti. Böylece İstanbul’da temmuzda ilçe bazında ortalama kiralar ilk defa 60 bin TL’yi aşmış oldu.
EN UCUZ İLÇELER
Temmuz fiyatlarına göre İstanbul’da ortalama kirada en ucuz ilçeler ise şunlar oldu:
1-Esenyurt: 17 bin 500 TL
2-Esenler: 19 bin 500 TL
3-Arnavutköy: 20 bin TL
4-Sultangazi: 21 bin TL
5-Silivri: 22 bin TL
Önceki ay Esenyurt’ta kiralar 17 bin ve Esenler’de 19 bin TL olmuştu. Rakamlar, her iki ilçede de ortalama kiraların sınırlı arttığını gösterdi.
KİRA ARTIŞ ORANI…
Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank tarafından geçtiğimiz haftalarda yayımlanan 2025 Kira Raporuna göre, son beş yılda kira fiyatlarının en çok arttığı şehir %193 ile İstanbul olmuştu.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme tarafında yapılan analizde de aynı dönemde dolar bazlı kira artış oranı %160 olarak gerçekleşti.
GELİRLER DE YÜKSELDİ
TÜİK’in açıkladığı temmuz ayı enflasyon oranına göre, 2025 yılı ağustos ayı kira artış oranı yüzde 41,13 olarak gerçekleşti.
Bu arada sektör temsilcileri, son 5 yıllık dönemde gelirlerde de ciddi artışların yaşandığını hatırlatarak; sadece kiralardaki artış oranını dikkate almanın, kiralama gücünün tespiti açısından yanıltıcı olacağını vurguluyor.
EN PAHALI ŞEHİRLER
İstanbul, her ne kadar son 5 yılın kira artışında şampiyon olsa da, kiraların en yüksek olduğu kentler sıralamasında 53’üncü sırada yer aldı. Deutsche Bank’ın raporunda en pahalı ilk 10 şehir; New York, Singapur, Boston, Londra, San Fransisco, Zürih, Hong Hong, Cenevre, Chicago ve Dubai şeklinde sıralanmıştı.