Uzmanlar uyarıyor: Kenenin üzerine kolonya dökmeyin

- Güncelleme:
Uzmanlar uyarıyor: Kenenin üzerine kolonya dökmeyin

Sağlık Haberleri

Yaz aylarında etkisini artıran kene ısırmaları konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Kenelerle insana bulaşan viral hastalıkların başında gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tehlikesi yaz aylarında artıyor. KKKA hastalığının hayati tehlikeye sebep olduğunu ve özellikle kırsal bölgelerde yaşayanların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Rahmet Güner, kenenin insan vücuduna tutunması ve temasından sonra belirtilerin 1 ila 3 gün, en fazla 9 gün sonra ortaya çıktığını belirtti. Hastalıktan korunmaya yönelik herhangi bir aşı bulunmadığını kaydeden Güner, “Dolayısıyla kişilerin keneyle temasının olabileceği durumlarda alacakları önlemler ve hastalık şüphesi olan durumlarda, sağlık kuruluşuna başvurmaları önemli” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: Kenenin üzerine kolonya dökmeyin

Prof. Dr. Rahmet Güner, KKKA hastalığından korunmak için vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Kırsal alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve kenelerin fark edilebilirliğini artırmak için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli. Eğer kene vücuda yapışmışsa çıplak elle değil, eldivenle, poşetle veya bezle tutunduğu yerden bütün olarak çıkarılmalı. Bu amaçla cımbız kullanılmalı. Kene vücuttan ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma ihtimali de o kadar azalır. Hayvanların üzerinde bulunan keneler de çıplak elle çıkarılmamalı, ezilip patlatılmamalı. Kenenin vücuttan ayrılması için kolonya, gaz yağı gibi maddeler kullanmak, kenenin virüs barındıran salgısını, yapıştığı kişinin vücuduna daha fazla kusmasına yola açacağından bu tip uygulamalardan kaçınılmalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...