Türkiye korsan yazılım kullanımında 14'üncü sırada

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye korsan yazılım kullanımında 14'üncü sırada

Teknoloji Haberleri

Dünyada en çok korsan yazılım kullanılan üç ülke Çin, Rusya ve ABD. Türkiye ise 14'üncü sırada. Araştırmalar ise dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin yazılımlar için ücret ödemediğini ortaya koydu. Uzmanlar ise bu durumun siber güvenlik risklerine davetiye çıkardığını belirtiyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Dijital dönüşüm, korsan yazılım kullanımında artışı beraberinde getirdi. Araştırmalar dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin yazılımlar için lisans bedeli ödemediğini gösterirken, Türkiye en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu.

Dünyada en çok korsan yazılım kullanılan 5 ülke Çin, Rusya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak sıralanırken, korsan kullanımın maliyeti 46,3 milyar doları buluyor. Lisanssız yazılım kullanmanın bir suç olmasının yanı sıra siber güvenlik risklerine de davetiye çıkardığını vurgulayan Hepsilisans.com Kurucusu Emre Arslan “Korsan yazılımları dağıtan yasa dışı internet siteleri, bu yazılım dosyalarını modifiye ederek içlerine zararlı yazılımlar yerleştirebiliyor. Bu dosyaların bilgisayarlarda çalıştırılmasıyla virüs kişisel bilgisayarlara ve ortak ağa bağlı diğer bilgisayarlara bulaşabiliyor. Bu durum da kullanıcıların kişisel bilgilerini ve şifrelerini çaldırmasına yol açabiliyor" dedi.

DAHA BÜYÜK MALİYETLER DOĞURUYOR

"Wordpress gibi içerik yönetim sistemlerinin eklenti ve temalarına eklenen virüslü kodlar ise internet sitelerini zararlı sitelere dönüştürebiliyor" diyen Arslan, "Özellikle işletmeler, aylık lisans bedellerini ödemekten kaçınmak için tercih ettikleri bu yolla daha büyük maliyetlerin altına girebiliyor. Üstelik kişi ve kurumlar Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu kapsamında hapis cezası dahi alabiliyor" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...