Kırgızistan Türk mü, Müslüman mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kırgızistan Türk mü, Müslüman mı?

Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kırgızistan Orta Asta'da varlığını sürdüren bir devlettir. Dün Kırgızistan'da yaşanan 7 büyüklüğündeki deprem sonrası arama motorlarında Kırgızistan Türk mü, Müslüman mı sorusu araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Kırgızistan Türk mü, Müslüman mı? sorusu arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Kırgızistan, Orta Asya coğrafyasında bulunan ülkelerden biridir. Dün Kırgızistan merkezli 7 şiddetindeki deprem sonrası bölge hakkında merak edilen sorular araştırılmaya devam ediyor. Kırgızistan Türk mü, Müslüman mı? 

KIRGIZİSTAN TÜRK MÜ, MÜSLÜMAN MI?

Çin kaynaklarından edinilen bilgilere göre Kırgızlar en eski Türk kabilelerinden biridir. Kırgısiztan tarihi çok sayıda kültürü ve imparatorlukları kapsar. Geçmişte İpek Yolu'nun bir noktasının Kırgızistan'dan geçiyor oluşu onu pek çok medeniyetin buluşma ve gözde noktalardan biri yapmıştır. TÜRKSOY ve Türk Devletleri Teşkilatları üyesidir. Bu da Türk bir devlet olduğunun kanıtıdır. Kırgızlar tarihte Hunlar, Göktürk devleti, Uygur Devleti gibi eski türk devletleriyle de ilişkiler halinde olmuştur.. Kırgızistan'ın verilere göre yüzde 75'i Müslüman olup geri kalan yüzde 25'lik kısmın yüzde 20'si Ortodoks, yüzde 5'i ise diğer dinlere mensuptur. Ortodoks nüfusun Ruslardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Türkistan denilen coğrafyada bulunan Kırgızlar'da islamiyetin kökeni 9. ve 10. yüzyıla kadar dayanıldığı düşünülmektedir. 1919 yılında Sovyet güçlerinin kontrolüne giren Kırgızlar, Sovyetler Birliği içerisinde yer almış ve bu süreç içerisinde Sovyetler Birliği cumhuriyeti olarak görülmüştür. 1991 yılında bağımsızlığını kazanarak Kırgızistan Cumhuriyeti'ni ilan etmişlerdir. Türkiye'de de oldukça meşhur olan Kırgız romancı, yazar ve diplomat Cengiz Aytmatov'da Kırgızistanlı'dır. 

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...